Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder için 7,5 yıla kadar hapis talebi
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 7.5 yıla kadar hapis cezası istendi. Demirtaş duruşmaya SEGBİS ile katılmayı reddetti.
<video:966705>
İstanbul’da 2013’teki Nevruz kutlamasında yaptıkları konuşma nedeniyle HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in örgüt propagandası suçlamasıyla yargılandığı davada, Önder, sözlerinin polis tarafından çarpıtıldığını söyledi. Duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaayı hazırlamak için dosyanın tarafına verilmesini talep etti. Duruşmaya verilen 15 dakikalık ara karar arasından sonra savcı mütalaasının hazır olduğunu söyledi. Kendilerine söz verilmemesine tepki gösteren avukatlar ise salondan çıkarıldı. Savcı mütalaasını boş salona okudu.
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Silivri Cezaevi'nin karşısında bulunan duruşma salonunda gördüğü duruşmaya Selahattin Demirtaş raporlu olduğu için katılmazken, Sırrı Süreyya Önder hazır bulundu. Duruşmayı takip etmek üzere duruşma salonunda bulunan çok sayıda izleyicinin arasında HDP'li milletvekilleri Ziya Pir, Erol Dora, Lezgin Botan, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Celal Doğan, Garo Paylan, Ali Atalan, HDP MYK üyeleri Çilem Küçükkeleş, Ali Kenanoğlu, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beyza Üstün, EMEP MYK üyesi Levent Tüzel, sanatçı Ferhat Tunç, İsveç milletvekili Yılmaz Kerimo, Alman milletvekili Hakan Taş, Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, İsviçre Konsolosluğu temsilcileri, İngiltere merkezli Widows for Peace Through Democracy örgütünden avukat Margaret Owen ve sanatçı Ferhat Tunç yer aldı. Demirtaş ve Önder'i yaklaşık 60 avukat temsil etti. Duruşma başlamadan önce jandarmaların avukatların oturduğu kısma oturtulması nedeniyle salonda tartışma yaşandı. Duruşmada ilk olarak söz alan avukat Fırat Epözdemir, müvekkili Demirtaş'ın sağlık raporunun dosyada olduğunu belirterek, savunmasının bir sonraki celse alınmasını talep etti. Avukat Veysi Eski de savunma için süre verilmesini talep etti.
“Siyasi müdahale davası”
Dava kapsamında Demirtaş ile birlikte yargılanan milletvekili Sırrı Süreyya Önder de söz alarak, öncelikle avukatların yerine jandarmanın oturtulmasına tepki gösterdi ve “Bizi burada kim yargılıyor. Kolluk, jandarma bu şekilde muhatap olabilir mi” diye sordu. Önder usule ilişkin beyanda bulunacağını ifade ederek, mahkeme başkanına hitaben önceki duruşmada sözünün sınırlandırılması üzerine “O zaman buyurun siz devam edin” dediğini anımsattı. Önder, bu sözünün tutanağa “Savunma bundan ibarettir” şeklinde yansıdığını söyledi. Yargılama ile ilgili “Bu kurt bu kuzuyu yiyecek” benzetmesini yapan Önder, “Bu bir siyasi müdahale davasıdır, diyoruz. Günde 5 vakit namaz, 5 vakit küfreden bir irade ile tasfiye edilmek isteniyoruz diyoruz. Biz konuştuğumuzda Cumhurbaşkanına hakaretten fezleke düzenleniyor hakkımızda” ifadelerini kullandı.
“Cezai hükmün hükmü yok”
Dava konusu yargılamanın çözüm sürecinden bağımsız olmadığını kaydeden Önder, “Sizin burada cezai anlamda kuracağınız hükmün bizim için hükmü yok. Siyasi temsiliyetler yürütüyoruz. Sözümüzün onuru vardır. Bu söze sahip çıkarız ancak bağlamından koparılması kabul edilemez. Adalet duygusu her hırpalandığında bağımsız yargıdan bahsetmek mümkün değil. Benim derdim adil yargılamanın yara almaması” dedi. Üzerlerinde bir baskı olduğunu vurgulayan Önder, “Demirtaş, Cumhurbaşkanı seçiminde yarışacak adaylardan biri ve bu ülkede nereye tekabül ettiği çok açık bir siyasetçidir. Demirtaş, milliyetçisinden ezidisine, ermesinden lazına birçok kişinin kalbine dokundu. Bunun biricik temel söylemi barış. Bu söylemin kristalize olduğu tarih 2013 Nevruzudur” dedi. Afrin operasyonuna değinen Önder, “Savaşmakla nasıl barış gelir” diye sordu. Demirtaş'ın Türkiye'nin geleceği olduğunu anlatan Önder, “Temsil ettiği değerlerle müesses nizamı sarsmıştır. Yargılamaya kurban edilmesine karşıyız” dedi.
Polis çarpıtmış
Çözüm sürecinin 2013 Nevruzu ile Türkiye halklarının umuduna dönüştüğünü söyleyen Önder, “Orada yaptığımız konuşma ile ilgili bir polis çözümlemesi var ve savcı bundan suçlama yöneltiyor. Burada maddi hata olduğunu söylüyoruz. Haber kanallarından bu konuşmaları aldım. Polis çözümlemesinde HDP dediğim HPG olarak yazılmış. 'Bu ülkeyi kabristana çevirmişler, gülistana çevireceğiz' sözüm 'Kabristanı kabristana çevireceğiz' olmuş. Biz mezar kazıcısı mıyız? Bu tutum yargılamayı uzatmaya yöneliktir. TRT'den, Anadolu Ajansı'dan ve akredite TV kanallarından konuşma kaydının istenmesini talep ediyoruz” dedi.
“Mahkemelerden eve gidemiyoruz”
Önder, Cumhurbaşkanlığı seçimi arefesinde olunduğunu anımsatarak, “Biz de bu ülkenin geleceğine dair sözü olan, meclisin üçüncü büyük partisiyiz. Biz diyoruz ki bu ülke hem bölgesel hem kendi içindeki kamplaşmaya yönelik olarak bir tehlikenin eşiğindedir. Eşit şartlarda bir kampanya yapmak istiyoruz. Bu, demokrasinin girizgahıdır, olmazsa olmazıdır. Halka siyasi iradenin tezlerinin çürük olduğunu anlatacağız. Mahkemelerden fırsat bulup bırakın seçim çalışmasını evimize gidemiyoruz” dedi. Söz konusu yargılamanın seçim sürecinden sonraki bir tarihe ertelenmesi gerektiğini ifade eden Önder, “Öbür türlü siyaset kendi mücadelesine yargıyı alet etmiş olur. Bir hüküm tesis edilince halkın aklında şaibe oluşmasına neden olur. Yargı bu sürece müdahil olmazsa Demirtaş, ikinci tura kalan iki adaydan biri olacaktır. Yeter ki yargı kendisi siyasi bir enstrüman olarak kullandırtmasın” diye konuştu. Önder'in konuşması sık sık mahkeme başkanı tarafından bölündü.
Avukatlara söz vermedi
Mahkeme başkanı Önder'in konuşmasının ardından söz almak isteyen avukatların mikrofonunu kapatarak, görüşünü almak üzere duruşma savcısına söz verdi. Savcı, Demirtaş'ın savunma hakkını kötüye kullandığını, Önder'in de savunmasını yaptığını iddia ederek, esas hakkındaki mütalaa için dosyanın savcılığa gönderilmesini talep etti. Savcı, duruşma tarihi ile ilgili kararın da mahkemenin takdirinde olduğunu söyledi ve duruşmaya 15 dakika ara verildi.
15 dakikada mütalaa hazırlandı
Mahkeme başkanı okuduğu ara kararda, Demirtaş'ın 6 celsedir savunma yapmadığını iddia ederek, savunmasının Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde alındığını söyledi. Demirtaş'ın kötü niyetli olarak savunma yapmadığını savunan başkan, Önder'in önceki duruşmalarda savunmasının alındığını söyledi. Başkan, kimsenin seçim sürecine girmesini engellemek gibi bir niyetleri olmadığını kaydederek, esas hakkındaki mütalaa için savcıya söz verdi. Duruşma savcısı da esas hakkındaki mütalaanın hazır olduğunu söyledi.
Avukatlar dışarı çıkarıldı
Ardından söz alan avukat Fırat Epözdemir, mahkemeden usul hükümlerine uymasını beklediklerini söyleyerek, “Müvekkilimiz savunma yapabilecek durumdayken Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki savunmasıyla yetinemezsiniz. Teknik olarak siz henüz duruşmaya bile başlamış değilsiniz. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi bu dosyayı size görevsizlikle yolladı. Siz iddianamenin kabulü kararını bile okumadınız” dedi. Avukatların söz almasını engelleyen mahkeme başkanı, avukatları duruşmanın yapılmasına engel oldukları gerekçesiyle dışarı çıkarılmasına ve salonda üç avukatın kalmasına karar vererek duruşmaya ara verdi. Avukatların, heyetle görüşmesinden sonra heyetin kararından geri dönmeyeceğinin öğrenilmesiyle avukatlar “Bu hukuksuzluğun bir parçası olmayacağız. Heyet, boş salona mütalaasını okusun” diyerek salonu boşalttı. İzleyiciler de salonu alkış ve zılgıtlarla boşalttı. Koridorda “Hak, hukuk, adalet” sloganı atıldı.
8 Haziran'a ertelendi
Savcı, esas hakkındaki mütalaasında, Demirtaş ve Önder'in örgüt propagandası yapma suçlamasıyla cezalandırılmasını talep etti. Mütalaadan sonra söz hakkı verilen Önder, esas hakkındaki savunması için süre istedi ve “Avukatlarımın çıkarılması adil yargılama açısından zaaftır” yorumunda bulundu. Mahkeme de ara kararında, Demirtaş ve Önder ile avukatlarına esas hakkındaki savunmalarını hazırlaması için süre vererek duruşmayı tutuklu dosyaların yoğunluğu ve duruşma salonlarının müsaitliği gibi gerekçelerle 8 Haziran'a erteledi. Duruşmanın Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde görülmesini kararlaştıran heyet, Demirtaş'ın duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılmasına hükmetti.
Demirtaş bugün hâkim karşısında: Ceza çıksa da çıkmasa da aday
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev