Selçuk: Okul tatili süresine ilişkin senaryolarımız var

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların tatil edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Bu sürecin uzaması ya da uzamamasına ilişkin bizim hazırlıklarımız var, senaryolarımız var” dedi. Selçuk, LGS ve YKS'nin ertelenmesiyle ilgili de, "Eğer sağlık koşulları gerektirirse ertelenebilir" açıklamasını yaptı.

Yayınlanma: 19.03.2020 - 11:26
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk AA Editör Masası'na katılarak açıklamalarda bulundu. 

"Okullarda tatil uzatılacak mı?" sorusuna,"Bu sürecin uzaması ya da uzamamasına ilişkin hazırlıklarımız, senaryolarımız var. Yarın dönmeye de dönmemeye de hazırız" yanıtını veren Selçuk, "Dün itibarıyla 900 milyon öğrenci okulda değil. Bütün dünyada 1 milyara yakın öğrenci okula gitmiyor. Bu sayı artacak" diye konuştu. 

Uzaktan eğitimin içeriği hakkında da konuşan Selçuk, "Uzaktan eğitimimizin şu andaki merkezi televizyon çünkü internet erişimiyle ilgili bazı sınırlılıklar var" diye konuştu. Bakan Selçuk'un açıklamalarında öne çıkan başlıklar şunlar:

UZAKTAN EĞİTİM NASIL OLACAK?

Televizyonda vereceğimiz eğitim aynı zamanda geçmiş konularla, yüz yüze eğitimle de bağlantılı olacak. İnternet erişim sıkıntısı olduğu için TV'de de yayın olacak. 

Ders süreleri okul gibi değil, 20 dakika olacak. Diyelim ki kaçırdı, tekrar dersleri olacak.

Ders ortamı gibi olmalı. Bir masa düzeni olabilir, ders izlerken veya çalışırken sürekli bir şeyin yenildiği, içildiği çok daha esnek bir ortam yerine daha ders ortamına benzer, sınıf ortamına odaklanmayı sağlayacak bir yaklaşım söz konusu olabilir.

TELEVİZYONDAN EĞİTİM NASIL OLACAK?

İlkokul için hangi saatte hangi dersler ne şekilde olacak... Mesela pazartesi günü saat 09.00'da başlıyor, okuldaki gibi 40 dakika değil, 20'şer dakikalık sürelerle. Daha kısa süreli olacak. 6 frekanstan bu yayın yapılıyor.

Diyelim ki çocuk kaçırdı, dersin tekrar saati yazıyor. İlkokulun listesi ayrı, ortaokulun, lisenin listeleri ayrı. Hepsi hazır. Şu an pilotları yapıyoruz. Bazı eksiklerimiz var, bunları tamamlamak için yatırımlara başladık. Dünyada en iyi sistem Çin'in, sonra biziz. Altyapı sorunlarını çözme sürecimiz devam ediyor. Depremler oldu, oradaki çocuklarımızın da telafi eksikleri olmasın diye çalışıyoruz.

Çocuklar bizim çocuklarımız. Muhakkak evde çalışma zamanı ayarlasınlar. Muhakkak bir ortam oluştursunlar ve belli saatlerde seçildi. Çocuğa destek olup. Virüs konusunda aşırı konuşmaların olmadığı ve çocukların MEB tarafından destekleneceği, telafi derslerin de olacağı... Çocukların fiziksel olarak rahatlayacağı hareketler de var. Anne babalardan beklentimiz çocuklarına biraz daha fazla destek olmaları. Bir iletişim anlamında. Öğretmenlerimiz evlerinde olsun istedik. Bu arada kendi öğrencileriyle de... 1 öğretmenin kendi sınıfını sanal olarak toplayıp ders verebilir, soru sorabilir, ders verebilir, geri bildirim verebilir. EBA'nın böyle bir altyapısı var. Bu altyapıyı henüz güçlendiriyoruz, milyonlarca insanın girebileceği şekilde güçlendiriyoruz. EBA'dan da yararlanmak mümkün. Bu sistem aynı şekilde özel okullar için de açılacak onun da buradan müjdesini vereyim.

Biz "Televizyondan izlediğiniz derslerden sınav yapacağız" diye bir yaklaşım içinde değiliz. Bizim derdimiz denetlemek değil, bizim derdimiz illa sınav yapalım da değil. Bizim derdimiz eğitimi eğitim gibi yapmak."

LGS VE YKS ERTELENECEK Mİ?

Elimizde 3 adet sınav paketi var. Ben 5 dakika sonra hayata geçirelim desem geçirilir.

1- Yüzyüze eğitinle ilgili konuları içeren paket.

2- Okullar açıldı diyelim... Farklı bir paket ortaya çıkıyor.

3- Sınav ertelendi diyelim...'Ertelenebilir' senaryosunu söylüyoruz. Sağlık koşulları gerektirirse ertelenir. Acil ihtiyaç var denirse biz buna hazırız manasında diyorum. Ama tercihim ertelememek. Zamanında sınavı yapmak. Çocuklar buna sadece akademik olarak hazırlanmıyor. Bunların hepsini düşünüp her türlü senaryoya hazırız. Öğrencilere verdiğimiz örnek soruların sayısını iki katına çıkardık. Bizim tarafımızdan bir eksik olmaz.

TELAFİ PAKETİ

Yıllık programımız bu sene geçerli değil. Geçerli olan yıl sonunda öğrencilerimizin ulaşmasını beklediğimiz yere ulaşmak için telafi paketi.

ANNE BABALARA TAVSİYELER

Anne babalar sınavla ilgili endişeye sahipse bilsinler ki kitap okuyan çocuklar sınavlarda daha başarılı. Ortak okuma saatleri yapabilirler.

Küçüklerin fizilsel hareketlere ihtiyacı var. Evin içinde oturmaktan dolayı. Biz müzik eşliğinde bazı hareketleri yaptıracağız. İkincisi duygusal ihtiyaçtır. Duygusal olarak çocukların rahatlaması için evde. Durum gerçekten ciddi ama tedbirlerimizi de alıyoruz. Bunun içine biraz esneklik, biraz duygusal rahatlama da gerekiyor. Küçük dokunuşlarla... Her şey eğitimsel tedbir değildir. Psikolojik, sosyal tedbirleri de yanına almalı. Durumun ciddiyetindeyiz ama panik olmamalıyız. Sohbet etmeliyiz.

ÖZEL ANAOKULLARININ DURUMU

Tüm bunlarla ilgili çalışmalar sürüyor. Ticaret hukukuyla ilgili de bir konu. Ekonomik kurallarla ilgili, vergi hukuku ile de ilgili. Bazı konularda mazeretler var. Dün açıklanana tedbirler çerçevesinde nerede neyi yapabiliriz diye çalışmalara başladık.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER NE OLACAK?

Mevzuat girilen ders başına verilen ücreti söylüyor. Bu mevzuatla bunu yapmamız söz konusu değil. Süreç uzarsa ne yapabiliriz diye görüşüyoruz ama şimdilik mevcut mevzuat geçerli. Bununla ilgili çalışıyoruz.

ÖĞRETMEN ATAMALARI

20 bin öğretmenin takvimiyle ilgili çalışılıyor. Tatil, virüs meselesinden dolayı biraz izliyoruz. Atama gibi takvimi de ilan edeceğiz.

PSİKOSOSYAL DESTEK PAKETİ

Psikososyal destek paketimiz bir iki gün içinde devreye giriyor.



İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon