Selüliti tarihe gömün
Kadınların en çok korktuğu estetik problemlerden biri de selülit. Her yaz başlangıcı giyilecek bikiniler, şortlar, etekler ve elbiseler düşünülünce ayna karşısında geçirilen vakit de uzuyor. Peki selülit nedir, tedavi için neler yapılabilir? Teknoloji geliştikçe bu tip problemlerin çözüm listesi de giderek uzuyor. Kozmetik ürünler, ilaçlar, çeşitli terapiler başı çeken çözümlerden.
Artık herkes biliyor. Selülitin fazla kiloyla bir parallelliği yok. Sıska kadınlarda da tombul kadınlarda da başa gelebilen bir ‘hastalık’. Derinin alt tabakasında yağ dokusunun üzerinde meydana gelen, yağ hücrelerinin fazla yağı depolamasının ve östrojenin etkisiyle genişlemesinin sonucunda vücut su tutmaya başlıyor. Su tutan hücrelerde kan dolaşımı yetersizleşiyor. Genişleyen yağ hücrelerinde yağ dokusu daha çok yayılıyor. Kan dolaşımı da zayıfladığından dokulara eskisinden daha az oksijen ulaşmayla başlıyor. Bunun sonucu dokular elastikiyetini kaybediyor ve cilt yüzeyi pürüzlü bir görünüm alıyor.
Peki selülite ne neden oluyor? Selülite neden olan etkenlerin başında az su içme, kafein, tuz, duruş bozuklukları ve sigara geliyor. Hayvansal yağlar, şeker ve tuz da selüliti artıranlardan. Beslenme, doğum kontrol hapı kullanımı, gebelik, genetik faktörler, hormonal dengesizlikler, hareketsizlik gibi etkenler de selülite neden oluyor. Selülitlerden kurtulmak için yapılması gerekenlerin başında bol bol su içmek geliyor. Su, dokuları zehirli ve atık maddelerden temizlerken, içeriğindeki kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyum gibi maddeler dokuları sıkılaştırıyor.
Masaj önemli
Selülitte masaj çok etkili bir yöntem. Üst uyluklara önce bir, sonra iki elinizle yumuşak bir şekilde aşağıdan yukarı doğru kalçalarınıza kadar masaj yapın. Daha sonra derinizi sıkıştırmadan baş ve işaret parmaklarınızın arasına alın ve yoğurur gibi masaj yapın. Antiselülit kremlerinin dokulara etkisi, daha önce masaj yapıldığı takdirde iki kat daha fazla olur. Örneğin masaj eldiveni ile kendi kendinize yapacağınız masajla, bir sıcak, bir soğuk duş tutmak da faydalı.
Selülitin gelişmesine engel olmak ve de tedavi sürecinde yediklerinize ve içtiklerinize de dikkat etmek gerekiyor. Sigarayı bırakmak, alkollü ve kafeinli içeceklerden uzak durmak, et tercihini balıktan yana kullanmak, vücudun su tutmasına neden olan patates, elma, havuç gibi gıdaları tüketmeyip lifli gıdalara yönelmek de gerekiyor. Tuz, şeker, alkol, sigara, koyu çay, kahve, çikolata, kızartma ve undan uzak durun. Yüksek topuklar, yanlış yürüme hareketleri, kambur oturmak da selülite yol açan nedenlerden. Çünkü bunlar toplardamarlarda ve lenf damarlarında kan dolaşımını olumsuz yönde etkiliyor. Medikal Estetik Doktoru Dr. Fevzi Özgönül, “Dar giysiler, dolaşımı bozan kola, kahve, şarküteri ürünleri, sigara, katı yağlar, egzersiz yapmama, tek öğün beslenme, hazır meyva suları, unlu ve şekerli besinler, beyaz ekmek gibi gıdaları fazla tüketirsek selüliti daha çok tetiklemiş oluruz” diyor.
Selülit kremleri de çözüm
Yeni çıkan antiselulit kremleri deriye hemen nüfuz ediyor ve doğrudan yağ hücrelerini etkiliyor. Bu ürünler günde iki kez uygulandığı taktirde selülit görünümünde azalma sağlıyor. Ayrıca bu kremlerin etkisi masaj yapıldığında çok daha fazla. Çünkü kan dolaşımını ve lenfleri harekete geçiriyor.
En yenisi Thermage
Selülit tedavisinde kullanılan radyo frekans yöntemlerine bir yenisi eklendi. Daha önce mezoterapi gibi daha yavaş sonuç alınan yöntemler rağbet görürken son birkaç yıldır pek çok güzellik merkezi radyofrekans kullanılan yöntemlere yöneldi. Bu yeni yöntemlerden olan Thermage özel bir radyo frekans dalgası kullanılarak yapılan ve cilt altındaki kolajenleri ve yağlı dokuyu ısıtarak selülit oluşturan yağ hücrelerini küçülten ve böylelikle dolaşımı tetikleyerek bunu vücut dışına taşıyan bir uygulama. Özgönül’den aldığımız bilgiye göre, iğne ya da ilacın kullanılmadığı Thermage’in en büyük avantajı tek seans uygulamasıyla sonuç vermeye başlaması. Anestezi gerektirmeyen ve yan etkisi olmayan sistem cerrahi olmadığı için istenildiği takdirde defalarca uygulanabiliyor. Özgönül, “Kendine özel bir radyofrekans dalgası kullandığı için diğer tüm radyofrekans cihazlarından da ayrılan Thermage, Thermage Sertifikası sahibi tıp doktorları tarafından uygulanmalıdır” diyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!