Şemdinli davasında ağır ceza talebi

akkari'nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005'te Umut kitap evine atılan el bombası atılmasına ilişkin davada savcı, tutuklu sanıklar astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ile PKK İtirafçısı Veysel Ateş'in 'örgüt kurarak adam öldürmek', 'çete kurmak' ve 'adam öldürmeye teşebbüs' suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapisle cezalandırılmasını istedi.

Yayınlanma: 18.10.2011 - 13:12
Abone Ol google-news

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın duruşmaya tutuklu sanıkların yanı sıra kitabevu bombalanan Seferi Yılmaz, patlamada hayatını kaybeden Zahir Korkmaz’ın kardeşi Metin Korkmaz, BDP Van miletvekili Nazmi Gür, BDP Eski Genel Başkanı Hamit Geylani, sanık ve müdahil avukatları katıldı. Savcının mutalaasını kabul etmeyen tutuklu sanıklar Ali Kaya, Özcan İldeniz, ve PKK İtirafçısı Veysel Ateş beraatlarını istedi. Mahkeme heyeti sanık avukatların mutalaaya karşı savunma hazırlamaları için duruşmayı 17 Kasım 2011 gününe erteledi.

Duruşma sonrası müdahil avukatlar adına açıklama yapan Selçuk Kozağaçlı, sanıkların eyleminin küçük bir çete eylemi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Kozağaçlı, savcının istediği cezayı yetersiz bulduklarını belirterek, “Biz bu cezayı kabul etmiyoruz. Cezaların büyük örgüt kapsamında verilmesini ve anayasal düzene karşı işlenen suç olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Bunun cezası da ağırlaştırılmış müebbet hapistir. Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve sorumlu komutanlar hakkındaki soruşturma da bu dava ile birleştirilmelidir. Karşımızda önemli bir ölçüde devlet desteği ve devlet politkası çerçevesinde hareket etmiş bir örgüt var. Bunun ortaya çıkartılmasını istiyoruz” dedi.

Gazetecilerin makinaları kırıldı

Duruşması öncesinde tutuklu sanık Veysel Ateş’in Van Adliyesi’ne çıkarılmasını görüntülemek isteyen gazetecilere polisin izin vermemesi gerginliğe neden oldu. Gerginlik sırasında bazı muhabirlerin fotoğraf makineleri kırılırken, polisler “Sizin suikast düzenlemeyeceğiniz ne malum. Çekip silahı vurmayacağınızı nerden bileyim” diyerek görüntü çekmeye çalışan gazetecileri, adliye çevresinden uzaklaştırmak istedi.Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yahya Öylek, adliye önünde basın açıklaması yaparak polisin tutumunu kınadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler