Sempozyum İstanbul’un tarihine ışık tutuyor
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (İAE), İstanbul kent tarihine ışık tutan etkinliklerine, kuruluşunun 10. yıldönümü kapsamında düzenlediği “İstanbul’da Bizans’ı Keşfetmek: Bilim İnsanları, Kurumlar ve Mücadeleler, 1800-1955” başlıklı uluslararası sempozyum ile devam ediyor.
Pera Müzesi Oditoryumu’nda 16-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen sempozyum, İAE himayesinde ve Fransız Bilimsel Araştırma Merkezi CNRS (Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi, Paris)'nin işbirliğiyle düzenlendi. Sempozyumun açılışını Suna İnan Kıraç Vakfı adına İnan Kıraç ve İAE adına Baha Tanman yaparak başarı dilediler.
Kıraç, “İçinde bulunduğumuz bu yapı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün müze kısmıdır. Bizim bu serüvene başlayışımız 24 sene önce Antalya’da AKMED’de başladı. Orada tamamen yapı arkeolojiye dönüktü, çok kıymetli insanlar yetiştirildi. Bütün bunları yapan/yaptıran kişi eşim Suna Kıraçtır” diyerek İstanbul’un tarihinin bilinmesinin önemi üzerinde durdu.
Sempozyum çerçevesini ise, CNRS’ten Olivier Delouis ve “İstanbul’un Bizans Mirası: Fotoğraf Arşivleri’nden Çıkan Bağlam” başlıklı video gösterimiyle CNRS’ten Brigitte Pitarakis açıkladılar.
Sempozyumun açılış konuşmasını da, “Osmanlıların Bizans’ı (Yeniden) Keşfi” başlığıyla Edhem Eldem (Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul-Collège de France, Paris) yaptı.
Eldem konuşmasına, “Nicolae Iorga’nın 1935’te yayınlanan Byzance apres Byzance (Bizanstan Sonra Bizans) adlı eseri hala Bizans’ın Osmanlı’da yüzyıllar boyunca varlığını sürdürmüş olduğu görüşünün önemli bir örneği olarak karşımızda durmaktadır” diyerek başladı. Sunumunda Osmanlılarda ve Cumhuriyet’te Bizans İmparatorluğunun somut bir tarihsel gerçeklik ve dikkate alınması gereken bir miras olarak görülmesiyle birlikte günümüze kadar Bizans algıları üzerinde siyasal bağlam ve ideolojinin etkili olduğunu ifade etti, “Çok inişli çıkışlı bir yol izlenmiştir” dedi.
Her çeşit popülizm ve ideolojik çarpıtmalara rağmen bugün artık akıl, bilim ve en önemlisi de merak ile Bizans’ın ele alınıyor olmasının umut verici olduğunu belirten Eldem, 6-7 Eylül sonrası, 1955’teki 10.cu kongre ile karşılaştırıldığında cesaret verici bir iyileşme olduğunu söyledi. “24.cü Uluslararası Bizans Çalışmaları Kongresi” nin Ağustos 2021’de İstanbul’da kutlanacağı müjdesini verdi. Eldem, “İki gün boyunca, - kelimenin tam anlamıyla - İstanbul'da Bizans'ı keşfedeceksiniz” diyerek konuşmasını bitirdi.
İkinci gün oturumlarında; Lora Gerd (Rus Bilimler Akademisi), Pınar Üre (Işık Üni.), George Vassiadis (Royal Holloway, Londra Üni.), Dimitris Stamatopoulos (Makedonya Üni., Selanik-Freiburg Institute for Advanced Studies), Peter Schreiner (Köln Üni.), Jesko Fildhuth (İstanbul, Alman Arkeoloji Ens.), Jean-François Pérouse (Fransız Anadolu Araştırmaları Ens.), Nevra Necipoğlu (Boğaziçi Üni. Bizans Çalışmaları Araştırma Merkezi Müdürü) ve Delouis bildiri sundular.
Sempozyumun bugünkü oturumlarında ise; Ayşe Ercan (Doktora Adayı, Columbia Üni.), Şule Kılıç Yıldız (Kültür ve Turizm Bakanlığı, Zeynep Kızıltan(İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü) ile Turgut Saner (İstanbul Teknik Üni.), Engin Akyürek (Koç Üni. Koç Üniversitesi – Stavros Niarchos Vakfı, Geç Antik Çağ ve Bizans Araştırmaları Merkezi Müdürü), Leslie Brubaker, Anna Kelley ile Daniel Reynolds (Bizans, Osmanlı ve Modern Yunan Araştırmaları Merkezi, Birmingham Üni.), Lenia Kouneni (St. Andrews Üni.), Holger A. Klein (Columbia Üni.), Silvia Pedone (Roma Ulusal Galerisi),Paolo Mighetto (Frigya Hierapolis’i İtalyan Arkeoloji Misyonu) ve Pitarakis bildiri sunacaklar.
Necipoğlu’nun dün yaptığı, “Erken Cumhuriyet Dönemi Türk Tarih Yazımında Bizans” sunum ile bugün Kızıltan ve Saner’in, “İstanbul Arkeoloji Müzeleri Arşiv Belgeleri Işığında İstanbul’da Bizans Arkeolojisi (1923-1955)” Akyürek’in “İstanbul’da Yirminci Yüzyıl’ın İlk Yarısında Bizans Sanat Tarihi Araştırmaları” başlıklı sunumları uluslararası konuşmacıların Türkiye’de çalışmalar hakkında aydınlatıcı olacak.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza