Sendikaların G20'den beklentileri
Sendikalar, G20 Zirvesi öncesi, ülke liderlerine iletecekleri talep ve önerilere son şeklini verdi. Toplantıya katılan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu "G20 Zirvesi'nde öncelikle istihdamı artıracak, gelir eşitsizliğindeki adaletsizliği giderecek, ücretlilerin satın alma güçlerini artıracak ve insan onuruna yakışır, daha adil bir ekonomik düzen oluşturacak kararlar alınmasını istiyoruz" diye konuştu.
G20 Zirvesi'ne katılacak ülkelerdeki sendikaların ve uluslararası sendikal örgütlerin başkan ve yöneticileri, Londra'da ''G20 Sendika Liderler Toplantısı''nda bir araya geldi. Toplantıda, ülke liderlerine sunulacak talep ve önerilere ilişkin deklarasyonla ilgili çalışmalar tamamlandı. Toplantıya, Türkiye'den Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Türk-İş Uluslararası İlişkiler Uzmanı Uğraş Gök katıldı.
IMF ve Dünya Bankası'na eleştiriler
Kumlu, toplantıda yaptığı konuşmada, IMF ve Dünya Bankası'nın Türkiye'de çalışma koşulları ve yaşam standartlarının gerilemesinde başrol oynayan aktörler olduğunu savundu. ''İşçi ve sendikaların sorun ve taleplerine duyarsız kalan'' bu kuruluşların, sendikaların yıllardır süren muhalefeti nedeniyle prestij kaybettiklerini ifade eden Kumlu, bu kuruluşların yeniden yapılandırılması ve kaynaklarının artırılması için çeşitli görüşmeler sürdürüldüğünü anımsattı.
Kumlu, ''Görüşmelerden anlaşılan, bu kuruluşlar krize çözüm tartışmalarında yine odak noktası olacak. Krize çözüm arayışı, IMF ve Dünya Bankası'nın sorunlarına çözüm arayışına dönüşmemeli. Şunu belirtmekte fayda var, kriz sonrası ne iş dünyası kaldığı yerden devam edebilir ne de sosyal devlete ve sosyal politikalara karşı olan IMF ve Dünya Bankası ile yola devam edilebilir'' dedi.
Çalışan kesimin beklentileri
Kumlu, dünyanın G20 Zirvesi'ne yönelik büyük bir beklenti içerisinde olduğunu ve tüm kesimlerin zirvenin başarısı için çabaladığını vurguladı. Kumlu, çalışan kesimin zirveden beklentileriyle ilgili şunları söyledi:
''Hâlâ artma eğiliminde olan yüksek işsizlik, sosyal ve siyasi bir krize dönüşmeden önce uluslararası ve bütünsel önlemler alınması gerekiyor. Bu çerçevede G20 Zirvesi büyük önem taşıyor. Biz sendikal hareket olarak, G20 Zirvesi'nde öncelikle istihdamı artıracak, gelir eşitsizliğindeki adaletsizliği giderecek, ücretlilerin satın alma güçlerini artıracak ve insan onuruna yakışır, daha adil bir ekonomik düzen oluşturacak kararlar alınmasını istiyoruz.
Zirvede, sendikaların uluslararası kuruluşlarda daha fazla temsil edilmesini sağlayacak, ILO'nun dünya üzerindeki etkinliğini artıracak, çevreye saygılı, iklim değişikliği konularına duyarlı bir küresel ekonominin tesis edilmesini sağlayacak kararlar alınmasını istiyoruz. İstihdam yaratmak amacıyla kamu yatırımlarının artırılmasını, kaliteli kamu hizmetleri sunmak için inisiyatif alınmasını istiyoruz. Ayrıca, ücretli kesimin kredi kullanımına borç alma güvenliği getirilmesi gibi yine insanı temel alan başka taleplerimiz var.''
Ekonomik krizin Türkiye'yi Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir işsizlik problemi ile karşı karşıya bıraktığını ileri süren Kumlu, ''Alınan önlemlerin geç kaldığı ve yeterli olmadığı da ortada. Öncelikle yapılması gereken daha önce de dile getirdiğimiz gibi iç talep yaratılması için ücretlerin artırılması, işten çıkarmaların engellenmesi, korumaya muhtaç kesimlerin korunması ve acilen istihdam artırıcı önlemler alınmasıdır'' diye konuştu.
''G20 Sendika Liderler Toplantısı''nda sonra İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile görüşecek sendikacılar, G20 Zirvesi'nden önce de IMF ve Dünya Ticaret Örgütü yöneticileriyle bir araya gelecek.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği