Sevigen'den 'kot kumlama işçileri' için kanun teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, kot kumlama atölyelerinde çoğu kayıt dışı ve iş güvenliği olmadan çalışan ve bu nedenle silikozis hastalığına yakalanan işçiler için sigortalı olup olmadıklarına bakılmaksızın bir kereye mahsus olmak üzere emeklilik haklarının sağlanması için kanun teklifi verdi.

Sevigen'den 'kot kumlama işçileri' için kanun teklifi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.03.2009 - 10:09

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, kot kumlama atölyelerinde çalışan işçiler için kanun teklifi verdi. Sevigen, kot kumlama atölyelerinde çalışan ve bu nedenle silikozis hastalığına yakalanan işçiler için verdiği teklifin gerekçesinde hükümet tarafından kot taşlama atölyelerinde gerekli önlemler alınmadığı için binlerce kot taşlama işçisinin silikozis hastalığına yakalandığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın tahmini açıklamasına göre, 10 binlerce kot kumlama işçisinin olduğunu ifade eden Sevigen, "Türkiye'de binlerce işçinin bu hastalıkla mücadele ettiği belirtiliyor. İşçiler, büyük kot firmaları tarafından merdiven altı işyerlerinde, bu işte kullanılan özel kumun değerli olduğu öne sürülerek kapalı ve havalandırmanın olmadığı bir ortamda, saatlerce yoğun toza maruz kalarak çalışmaktadırlar. Bu nedenle binlerce işçi soludukları tozun yoğunluğu nedeniyle hastalık tehdidi altında yaşıyor" dedi.

 

"İş kanununa aykırı şekilde çoğu kayıt dışı çalışıyor"

Bu işyerlerinde havalandırmanın çok iyi sağlanması ve işçilerin kum tozunun karıştığı havayı solumamasını sağlayacak özel giysiler giymesi gerektiğine işaret eden Sevigen şunları söyledi:
"Kot atölyelerinde günde ortalama 12 saat çalıştırılan işçiler, gerekli iş güvenliğinin sağlanmaması, sigortasız olarak çalışmaları nedeniyle uzmanların yüzde yüz önlenebilir bir hastalık olarak tanımladıkları "silikozis hastalığı"na yakalanmakta ve her türlü önlemden, tedavi hakkından mahrum kalmaktadırlar. Çalışma hayatında üretim sürecinde bulunmalarına rağmen kayıt dışı tutulmaları nedeniyle sigortalı sıfatını alamamakta ve mevcut sosyal güvencelerden yararlanamamaktadırlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın öncelikli görevi, iş yeri güvenliği ve iş sağlığını güvence altına almaktır. Ancak bu işçilerimiz İş Kanunu'na aykırı bir şekilde ne iş güvenlikleri ne de iş sağlığını koruma zorunluluğu yerine getirilmeden çalıştırılmaktadırlar."

 

"Binlerce işçi daha silikozis hastalığı tehdidi altında"

Sevigen, kot kumlama işleminin başta İstanbul olmak üzere birçok ilde devam ettiğini belirterek, "Binlerce işçi daha silikozis hastalığına yakalanma tehditi altında. Bunların çoğu sigortasız çalıştırıldığı için sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor, faydalanabilenler de ancak yeşil kartın sınırlı hizmetinden yararlanıyor" dedi. Bu iş kolunda çalışanların en fazla gençler olduğunu kaydeden Sevigen, şimdiye kadar 39 kişinin yaşamını yitirdiğini ve ölümlerin devam edeceğinin görüldüğünü de söyledi. Sevigen, bunun başlıca sorumlusunun ise denetim görevini gereğince yapmayan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu görevlileri olduğunu belirtti.

 

"Ek madde ile malulen emeklilik verilsin, tedavi masrafları karşılansın"

Sevigen, sayısı binleri bulan silikozis hastası işçilerin mağdur olmaması için; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na ek madde eklenmesine ilişkin verdiği kanun teklifinde, sigortalı olup olmadıklarına bakılmaksızın bir kereye mahsus olmak üzere bu meslek hastalığına yakalanan bütün işçilerin emeklilik haklarının sağlanmasını ve kot kumlama işinde çalışmış işçilerin sosyal güvencesi olsun ya da olmasın sağlık kontrolleri ve tedavilerinin ücretsiz olarak yapılmasını istedi. Sevigen, "Hastalığa yakalanan bütün işçilerimize ilgili kanunda aranan şartlara bakılmaksızın malulen emekli olma hakkı verilmelidir. Tedavileri devlet tarafından karşılanmalıdır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler