'Seyahatname' Meclis gündeminde

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya "Avrupa Konseyi'nin '21.yüzyılda insanlığa yön veren en önemli 20 kişiden biri' olarak seçtiği ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin 'Seyahatname'sinin, Milli Eğitim Bakanlığı'nca 'müstehcen' bulunarak toplatılmasının istendiği haberleri doğru mudur" diye sordu.

Yayınlanma: 29.06.2010 - 10:46
Abone Ol google-news

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi. Köktürk, önergesinde, Milli Eğitim Bakanlığı'nca, daha önce "100 Temel Eser" arasında gösterdiği "Seyahatname'den Seçmeler" adlı kitabın, şikayetler nedeniyle toplatılmasının istendiğini öne sürerek, MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'nce 81 il müdürlüğüne bu konuda bir yazı gönderildiğine yönelik basında çıkan haberleri anımsattı.

Önergesinde Seyahatname'den bir bölüme de yer veren Köktürk, Bakan Çubukçu'ya şu soruları yöneltti:
"Avrupa Konseyi'nin '21.yüzyılda insanlığa yön veren en önemli 20 kişiden biri' olarak seçtiği ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin 'Seyahatname'sinin, Milli Eğitim Bakanlığı'nca 'müstehcen' bulunarak toplatılmasının istendiği haberleri doğru mudur?

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi, bir on yedinci yüzyıl klasiği olarak hem zevkle okunabilecek bir edebiyat eseri hem de tarih, dil, halkbilimi, sanat tarihi, topografya, dinler tarihi, tasavvuf tarihi ve yerel tarih araştırmacıları için kaynak niteliği taşıması açısından kendi kültürümüzün bir parçası olmuştur. Yazıldığı dönemde ve sonrasında (Osmanlı döneminde) bile müstehcen bulunmayan bu yapıtla ilgili verilen bu karar yasakçı ve gerici zihniyetin okullara yansıması mıdır?

Bu yasakçı zihniyet ile özgürlüklerin serbestçe yaşandığı bir Türkiye'ye ulaşılabileceğine inanıyor musunuz?

Evliya Çelebi'nin yapıtıyla ilgili basına yansıyan bu haberler üzerine alınan kararla ilgili bir idari soruşturma açtırmayı düşünüyor musunuz?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler