Seyhan'daki balık ölümlerinin sebebi 'yetersiz oksijen'

Seyhan Nehri'nde eylüldeki balık ölümlerinin sebebinin sudaki oksijen yetersizliği olduğu bildirildi.

Yayınlanma: 28.11.2014 - 14:38
Abone Ol google-news

Adana Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ile belediye, Seyhan Nehri'ndeki balık ölümlerini önlemek için işbirliği yaparak çalışma başlattı. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ile Su Ürünleri Fakültesi görevlileri eylüldeki balık ölümlerini araştırdı.

Nehirden örnekler alınmasının ardından hazırlanan rapora göre, Seyhan Nehri'ne su giriş çıkışının yetersiz olması nedeniyle sudaki sıcaklık 30 dereceye ulaştı.

Buna bağlı olarak toksik etki gösteren mavi-yeşil su yosununun baskın hale geldiği ve sayıca çok olduğu tespit edildi. Yosunların yoğun olması, sudaki oksijenin gece tüketilmesine yol açtığı ve balıklar için oksijeni yetersiz bir ortama zemin oluşturduğu belirlendi. Raporda ayrıca nehrin temizlenip oksijen miktarının arttırılmasıyla balık ölümlerinin önüne geçilebileceği ifade edildi.

Raporun, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, DSİ 6. Bölge Müdürlüğü, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü, ASKİ Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerine aktarılması için Büyükşehir Belediyesi'nde toplantı düzenlendi.

Toplantıda, balık ölümlerinin yıl boyunca takibinin yapılması ve önlem alınması için ortak hareket etme kararı alındı.

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş, baraj ve nehirlerin daha temiz hale gelmesi için yaz başından beri yoğun bir temizlik çalışması başlattıklarını ve bu çalışmaların süreceğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler