Silah çözüm değil

Seçim çalışmalarına Avrupa’dan başlayan Kılıçdaroğlu, süreci değerlendirdi.

Yayınlanma: 23.09.2015 - 22:52
Abone Ol google-news



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 5 günlük Avrupa turunun ilk durağı olan Bern’de, “Bugün Türkiye bir ateş çemberinden geçiyor. Kan akıyor. Bu sorunun çözüm adresi TBMM’dir. Bu sorun sokakta çözülmez, toplumsal bir uzlaşmayla çözülür. Darbe hukukunun kalkması lazım” dedi.

Kılıçdaroğlu, 5 günlük Avrupa turu kapsamında ilk olarak dün İsviçre’nin başkenti Bern’de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyla bir araya geldi. Cumhuriyet’in edindiği bilgilere göre Kılıçdaroğlu, basına kapalı olarak yapılan toplantıda şunları kaydetti:

Arabanıza 4 kişi alın: 1 Kasım’da sandığa giderken yanınıza en az bir kişiyi daha alın, arabanızda yer varsa dört kişi daha alın. Ama sandığa gidin, oyunuzu kullanın. CHP’ye oy vereceksiniz ki; Türkiye nefes alsın, demokrasi kök salsın. CHP diyor ki, hiç kimsenin etnik kimliğine bakmayacağım, hiç kimsenin inancı üzerinden siyaset yapmayacağım, hiç kimsenin yaşam tarzına müdahale etmeyeceğim. Bu ülkede toplumsal barışı sağlayacaksak, bunu yapmamız lazım.

Analar ağlamasın dediler ama: Adına ister Kürt sorunu deyin, ister terör sorunu deyin, ister başka bir sorun deyin, 30-32 yıldır yaşadığımız bir sorun var. Genel Başkan olduktan sonra, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu aldım. 2,5 sayfalık ‘Kürt sorunu nasıl çözülür?’ diye kendisine bir mektup götürdüm. 30-35 yıldır silahla çözmeye çalışılıyor. Bu sorun silahla çözülmez, güvenlik önlemleriyle çözülmez. Bu sorun toplumsal uzlaşmayla çözülür dedim ve yol haritasını önüne koydum. Kabul etmediler. Sorunu çözemediler. Bugün Türkiye bir ateş çemberinden geçiyor. Kan akıyor. Analar ağlamasın dediler, bugün anneler ağlıyor.

Darbe hukukunu değiştireceğiz: Bu sorunun çözüm adresi TBMM’dir. Bu sorun sokakta çözülmez, toplumsal bir uzlaşmayla çözülür. Sorunun çözümüyle ilgili; darbe hukukunun kalkması lazım. Anayasa ve yüzde on seçim barajı başta olmak üzere kanunların düzenlenmesi lazım. Darbe hukukunu değiştireceğiz. Nasıl İsviçre’de, Almanya’da, Fransa’da, İtalya’da, Hollanda’da birinci sınıf demokrasi varsa, benim ülkemin insanı da birinci sınıf demokrasiye layık. Sorun silahla değil toplumsal uzlaşmayla çözülecek bir sorun.

Barışı getirip uğurlayacağız: Dış politikamız felaket. Suriye’ye barışı biz getireceğiz. Ortadoğu’ya barışı biz getireceğiz. Suriyeli kardeşlerimizi de barışı getirdikten sonra istemeleri halinde ülkelerine uğurlayacağız.

Kadınlara güveniyorum: Birinci derece kadınlara güveniyorum. Kadınların duyarlılıklarını biliyorum. Eğer bir yerde bir anne ağlıyorsa ister tanısın tanımasın bir başka anne de onun acılarına ortak oluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler