Şili Cumhurbaşkanı Pinera Ankara'da
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, coğrafi olarak birbirine uzak olan Türkiye ile Şili'nin arasında çok sağlam işbirliği temelleri olduğunu belirterek, Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera'nın ziyaretinin bu ilişkileri daha da güçlü hale getireceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenlediler.
''Değerli dostum'' diye hitap ettiği Pinera'nın daha önce birçok kez Türkiye'ye geldiğini, Ankara ve İstanbul'un dışında aralarında Kayseri'nin de olduğu illeri gezdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, ''Gerçekten bir Türkiye dostudur'' dediği Pinera'yı misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Şili'nin önemli bir Latin Amerika ülkesi olduğunu, Türkiye ile ilişkilerinin 1913 yılına, Osmanlı dönemine dayandığını, o dönemde ilk anlaşmaların yapıldığını ifade eden Gül, 1926 yılında iki ülke arasında dostluk anlaşması imzalandığını, Şili'nin Latin Amerika'da Türkiye'yi tanıyan ilk ülkelerden olduğunu belirtti.
Serbest ticaret anlaşması imzalanan ilk Latin Amerika ülkesinin de Şili olduğunu vurgulayan Gül, iki ülke ilişkilerinin önemli bir geçmişi olduğunu söyledi.
Filistin dışında en çok Filistinlinin Şili'de yaşadığına da dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, Osmanlı pasaportuyla Şili'ye giden Filistinlilerin bugünkü sayısının 300 bine yaklaştığını kaydetti.
''Coğrafi olarak birbirine uzak olan bu iki ülkenin aslında çok sağlam işbirliği temelleri vardır. Bu işbirliğini daha da güçlü hale getirmek için Sayın Cumhurbaşkanı bugün buradadır'' diyen Gül, görüşmelerde başta ticaret olmak üzere ikili ilişkilerin gözden geçirildiğini ifade etti. Serbest ticaret anlaşmasının sonucunun iki ülke arasındaki 600 milyon dolarlık ticaretle kendisini gösterdiğini belirten Gül, ticaret hacminin kısa sürede milyar doların üzerine çıkmasını ümit ettiğini dile getirdi. Gül, şunları söyledi:
''Yine birçok anlaşmaları kısa süre içinde tamamlamak niyetimizi ortaya koyduk. Savunma sanayinde işbirliğimiz var. Kısa süre içinde Deniz, Kara ve Jandarma Genel Komutanlarımızın Şili'ye ziyaretleri söz konusu olacak. Bütün bunlar şunu gösteriyor, iki ülke arasında işbirliği gayet iyi devam etmektedir.
Şili, dünyanın en zengin açık bakır madenlerine sahiptir. Dünyadaki bakırın yüzde 30'u Şili'dedir. Bu anlamda da çok önemli bir ülkedir. Ayrıca Latin Amerika'nın en yüksek fert başına milli gelirine sahip olan, en başarılı ekonomisi Şili'dedir. Dolayısıyla iki ülke arasında her bakımdan büyük bir işbirliği potansiyeli vardır.''
Pinera'nın yarın İstanbul'a gideceğini dile getiren Gül, ''Kendisine İstanbul Üniversitesi'nde fahri doktora unvanı verilecek. Her ne kadar Harvard'dan ekonomi doktorası varsa da Türkiye'den de bu şekilde bir unvan verilecek'' dedi.
Pinera'nın sözleri
Şili Cumhurbaşkanı Pinera da Cumhurbaşkanı Gül'e sıcak karşılaması için teşekkür ettikten sonra Türkiye'ye ve Türk halkına kültürü ve tarihi nedeniyle hayranlık beslediğini söyledi.
Şili ile Türkiye arasındaki ilişkilerin Osmanlı döneminde başladığını hatırlatan Pinera, Şili'nin Türkiye Cumhuriyeti'ni tanıyan ilk Latin Amerika ülkesi olduğuna işaret etti. İmzalanan serbest ticaret anlaşmasının iki yıl içinde ülkeler arasındaki ticareti yüzde 60 artırdığını ifade eden Pinera, Gül ile görüşmelerinde iki ülke ilişkilerini ileriye götürme konusunda karar aldıklarını aktardı.
Eğitim, enerji, savunma ve turizm gibi alanlar başta olmak üzere ilişkilerin daha da güçlendirileceğini kaydeden Pinera, ''Türkiye, dünyadaki her özel duruma katkıda bulunmaktadır. Özellikle Ortadoğu'daki çatışmaların çözümlenmesine, Suriye konusunun çözümlenmesine her zaman katkıda bulunmuştur'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün de eğitim gördüğü İstanbul Üniversitesi'nden fahri doktora alacak olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Pinera, ''Dostluk ilişkilerimizi, işbirliğimizi daha da derinleştireceğiz ve güçlendireceğiz'' ifadelerini kullandı.
Gül'ü Şili'ye davet eden ve ülkesinde ağırlamaktan mutluluk duyacağını belirten Pinera, Ocak ayında gerçekleştirilecek uluslararası zirvede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırlamayı ümit ettiklerini de dile getirdi. Pinera, ''Şili ile Türkiye arasındaki en iyi işbirliği bugüne kadar yaptıklarımız değil ileride yapacaklarımızdır'' diyerek sözlerini tamamladı.
Ateşkes çağrısına destek
Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Pinera, İsrail'in Gazze saldırılarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, ülkesinde yaşayan 300 binden fazla Filistinlinin başarılı bir entegrasyon süreciyle Şili'ye büyük katkı sağladığını söyledi.
''Şili'nin tutumu, fikri çok istikrarlıdır. Biz, Filistin halkının kendine ait, özgür, bağımsız ve egemen bir ülke kurma hakkını savunuyoruz. Aynı zamanda İsrail'in güvenli sınırlara sahip olması gerektiğini de düşünüyoruz. Bu yüzden de mevcut durumu büyük endişeyle izliyoruz. Çünkü şiddet Ortadoğu'daki sorunları çözmenin yolu değildir. Tek çözüm yolu doğrudan iletişim ve diyalogdur'' diye konuşan Pinera, İsrail ile Filistin arasında böyle bir iletişim olması gerektiğini ifade etti.
Filistin'i tanıdıklarını ve BM'ye gözlemci ülke adaylığını desteklediklerini anımsatan Pinera, Türkiye'nin ateşkes çağrısına ve çözüm çabalarına da destek verdiklerini söyledi.
Basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında gümrük işbirliği ve yardım anlaşması imzalandı. Anlaşmaya Türkiye adına Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı imza koydu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması