Şilili kadınlar neden Türk dizilerine müptela?

Copa America'da açılış maçı günü stadyuma girmek için güvenlik görevlilerince kimlik sorgusuna çekildim. Akreditasyon kartım ve kimliğimde Türkiye yazdığını görür görmez üçünün de tepkileri aynı oldu: "Ooo El Sultan! Buyur buyur.” Şili'ye ayak bastığımdan beri Fatmagül'ün Suçu Ne'deki Kerim oldum, Binbir Gece'deki Onur oldum, Muhteşem Yüzyıl'daki “El Sultan” oldum ama bir Ezel olamadım!

Yayınlanma: 27.07.2015 - 12:41
Abone Ol google-news

Şili'de yayınlanan ilk Türk dizisi Binbir Gece. Kadınlar tün dizileri seviyor ama onun yeri ayrı. Hermosilla kardeşlerin küçüğü Maria Jose (23) insanların bu ilgisinden sonra izlemeye başladığını söylüyor. Konusu da onu çekmiş: "Çocuğunun hayatını kurtarmakla ahlâki değerleri arasında seçim yapması gereken güçlü bir annenin neleri göze alabileceğini gösteren, bambaşka bir örnekti." 

Ablası Fernanda (25) ise kardeşi, annesi, teyzesi ve anneannesinin hararetle takip etmesinin etkisinde. Dizi bitince bu sefer ailece Fatmagül'ün Suçu Ne'nin tutkunu olmuşlar. Maria Jose karakterlerin özelliklerini, aşk ilişkilerindeki detayları, müziklerini, giyim tarzlarını ilgiyle takip ediyor. Büyüklerin elini öpmek, eve girerken ayakkabı çıkarmak, evlilik öncesi ritüeller çok ilginç gelmiş ona. Ayrıca tecavüz gibi güçlü bir konunun işlenmesi onu bu diziye bağlayan en büyük neden. Fernanda diziyi Türkiye'de kadının rolünü anlamak için de izliyor. Şili dizileriyle karşılaştırdıklarında ikisi de Türk dizilerinde daha derin diyalogların olduğuna parmak basıyor. Karakterlerin ne tamamen iyi ne de tamamen kötü olmasının diziyi gerçek hayata yaklaştıran unsur olarak görüyorlar. 

Maria Jose Türk dizilerindeki aşk ilişkilerinde sadece yanaktan bir öpücükle aradaki tutkunun hissettirilebilmesini de harika buluyor. İstanbul ve İzmir gibi iki güzel şehri tanıma imkanıyla birlikte Türk erkeklerinin yakışıklılığına, kadınlarının güzelliğine ve güçlülüğüne hayranlar. Kerim'in içtiği içkiyi (rakıyı), Fatmagül'ün restoranında yaptığı her yemeği denemek istediklerini de söylemeden edemiyorlar.

 

Celeste Valdes Arivas
(23, Hemşire) 

Bali Bey tutkunu

Şili'de şu anda fenomen dizi El Sultan adıyla oynayan Muhteşem Yüzyıl. Celeste'nin Türk dizileri macerası Aşk-ı Memnu ile başlamış. Bir tatil günü Brezilya dizisinin ardından denk gelmiş ilk kez. İş saatleriyle çakıştığından bazı bölümleri ve dizinin final bölümünü internetten izlemiş. Şimdi ise annesiyle en büyük tutkuları El Sultan. Uzak bir coğrafyadaki tarihi bir dönemi öğrenmek hoşuna gidiyor. En çok hangi karakteri beğendiğini sorduğumda, Bali Bey diyor tereddüt etmeden. Çok yakışıklı bulduğu Burak Özçivit Şili'ye gelirse koşa koşa onu görmeye gidermiş. Türk dizilerinde şiddet öğesinin fazla olmasını ise hayli korkutucu buluyor.

Carla Ampuero Rivas 
(27, Gazeteci) 

Hürrem hayranı 

Binbir Gece dizisiyle başladığı Türk dizisi hayranlığına Muhteşem Yüzyıl ile devam edenlerden. Diziden sonra Osmanlı hakkında araştırma yapmaya başlamış. Hürrem Sultan hayranı, onun hakkında her şeyi okuyor. İlk fırsatta oyunculuğuna da bayıldığı Meryem Uzerli ile röportaj yapmayı istiyor. Dizide Pargalı İbrahim Paşa ve Şehzade Mustafa en beğendiği diğer iki karakter.

Juan Ignacio  
(42, Mega TV uluslararası
içerik direktörü)

İlk dublajları kebapçıya yaptırdık

2012'de Fransa'da dizi yapımcıları ve televizyoncuların bir araya geldiği toplantıda Türk dizilerini satan Global Agency ile iletişime geçtim. İzletilen üç-dört dizi arasından hikâyesiyle, çatışmalarıyla birlikte Binbir Gece'ye aşık oldum. Üç nedenle: Maliyeti uygundu, Onur ve Şehrazat'ın hayat hikayeleri güçlüydü ve en önemlisi tip olarak bize benziyorlardı. 

İlk defa bir diziyi dublajla yayınlayacaktık. Başlarda bir hayli zorlandık. Dizinin ilk bölümlerini kebapçıda çalışan bir Türk'ün yardımıyla yaptık. Sonradan Türkiye Büyükelçiliği'nin katkılarıyla bu zorluk aşıldı. Aynı anda beş dizi dublajı yapmaya başladık. 

 

Fenomen olmasını beklemiyorduk

Başarısız olmak gibi bir düşüncemiz yoktu çünkü zaten o dönem kanal iyi durumda değildi. Kaybedecek bir şeyimiz yoktu. Hikâyeye güvenim ve tutacağına inancım yüksekti ama fenomen olmasını beklemiyordum. Artık insanlar Türk dizisi dendiğinde iyi bir şey izleyeceklerini biliyorlar. İzleyiciler en çok sevdiği oyuncunun Şili'ye getirilmesini istiyor. "Buraya getirin ki onları öpebilelim" talepleri en çok Bergüzar Korel ve Halit Ergenç'e. Davet gitti ama henüz gerçekleşemedi. Bugüne dek sadece dizilerin müziklerini yapan Toygar Işıklı'yı Santiago'da ağırlayabildik.

Türkiye'deki güncel dizileri reytinglerinden takip ediyorum. İki ülke arasında espri anlayışı farklılığından dolayı komedi satmak zor, drama satmak daha kolay. Türk dizilerini beş gün arka arkaya veriyoruz. İsmini vermek istemediğim birkaç dizi için görüşmeler sürüyor. Mafya ve şiddet içerikli Şili dizilerinden sıkılan izleyiciler için Türkiye'den daha fazla aşk hikayesi almak istiyoruz.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler