Silivri’deki doğalgaz deposu BOTAŞ’a devrediliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, kamuya ait olan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Silivri’deki doğalgaz deposunun önümüzdeki günlerde BOTAŞ’a devredileceğini söyledi.

Yayınlanma: 29.02.2016 - 13:14
Abone Ol google-news

Doğalgaz piyasasının en büyük kuruluşlarından olan PETFORM tarafından 2013 yılından bu yana yürütülen ‘TRGas-Hub’ projesinin kapanış toplantısı Ankara Swissotel’de düzenlendi. Toplantıda konuşan Enerji Bakanı Müsteşarı Fatih Dönmez, doğalgaz depolama kapasitelerinin en az 4 misline çıkarmaya gayret edeceklerini belirtti.

Önümüzdeki günlerde kamuya ait depolama tesislerini BOTAŞ’a devredecek çalışmayı başlatacaklarını anlatan Dönmez şunları kaydetti: “Temel hedefimiz arz güvenliğimizi maliyeti etkin bir şekilde sağlayacak likit ve rekabetçi bir gaz ticaret merkezi oluşturmaktır. Bunun koşulları olarak da depolama ve gaz giriş kapasitemizin arttırılması çok önemlidir. Likit bir piyasa oluşturmak için gaz giriş kapasitemizin en az yüzde 50 arttırılması hedeflerimiz arasındadır. Depolama kapasitemizi ise en az 4 misline çıkarmaya gayret edeceğiz. Fiziksel altyapıda önceliğimiz depolama tesislerinin hızlandırılması, giriş kapasitelerinin arttırılması amaçlarımızın arasındadır. Bu sebeple önümüzdeki günlerde tüm depolama tesislerini BOTAŞ’a devredecek çalışmayı da başlatmış bulunuyoruz. BOTAŞ iletiminin ayrı bir yapıya kavuşacağı zaten planlanmıştı. Bu süreci sonuçlandıracağız. Dengeleme gazı piyasasında EPDK’dan da hızlı adım atmasını bekliyoruz. Gazın gaz ile rekabetini sağlayacak fiziksel ve mevzuatsal altyapı bir an önce tamamlanacaktır. Bu sayede Türkiye bölgedeki en likit ve en büyük gaz ticareti merkezi olmayı hedeflemektedir.”

BOTAŞ, DEPOLAMA, İLETİM VE TİCARİ FAALİYETLER OLMAK ÜZERE 3’E AYRILACAK

BOTAŞ’ın yapısı ile ilgili Meclise sevk edilen bir yasa taslağının gönderildiğini kaydeden Dönmez, BOTAŞ’ın depolama, iletim ve ticaret faaliyetlerinin ayrı ayrı olacağını bildirdi.

Dönmez, “Özellikle ticaret tarafının mevcut BOTAŞ’ın altında faaliyet gösterdiği için daha çok iç piyasadaki pazarla ilgiliydi eğer ticaret kısmını ayrıştırabilirsek BOTAŞ ciddi anlamda bölgesel bir oyuncu olma kapasitesine de kavuşacaktır. Yani BOTAŞ ticaret sadece yurtdışında gaz bulup Türkiye’de satmak, pazarlamak için faaliyette bulunmayacak değişik kaynaklardan bölge ülkelerden ve Avrupa’dan da gaz ticareti yapma imkanı bulacaktır” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler