Şimdi de Davutoğlu oyalıyor
Erdoğan seçimden 32 gün sonra hükümeti kurma görevi verdi, Davutoğlu 26 gündür ‘keşif’ yapıyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hükümeti kurma görevi vermeyi geciktirerek başlattığı “oyalama” sürecini, Başbakan Ahmet Davutoğlu sürdürüyor. Davutoğlu’nun görevi almasının üzerinden 26 gün geçmesine karşın, AKP ile CHP arasında sadece “istikşafi” (keşif) görüşmeleri tamamlandı. Anayasada belirtilen 45 günlük sürenin dolacağı 23 Ağustos günü yaklaşırken Davutoğlu “keşiften koalisyon görüşmelerine geçmek” için acele etmiyor.
7 Haziran seçim sonuçlarını ve koalisyonu “hazmedemeyen” AKP, görüşmeleri zamana yayarak bu hükümetle ya da MHP destekli azınlık hükümetiyle seçime gitme planlarını hayata geçirmeye çalışıyor. Erdoğan, 7 Haziran’dan 32 gün geçtikten sonra hükümeti kurma görevi verdi. Arkasından “oyalama” taktiklerini Davutoğlu sürdürdü. İlk tur görüşmeler zamana yayıldı, sonra araya bayram girdi. Arkasından AKP ile CHP arasında 11 günde gerçekleştirilen 5 görüşme 30 saat sürdü ve “üstünden geçilmesi gereken konu başlıkları” tamamlandı.
Aman kalkmayalım!
Görüşmelerde “Aman masadan kalkan, uzlaşmadan kaçan taraf biz olmayalım” tavrı belirleyici oluyor. Görüşmelerin ardından yapılan “resmi” açıklamalarda nazik bir dil kullanılıyor. Ancak “içeride” daha net mesajlar veriliyor. CHP tarafında “etnik ve dinsel fayların kaşınmaması” gereği üzerinde duruluyor.
Heyetlerin görüştüğü 5 temel konu “Türkiye’nin içinde bulunduğu güvenlik tehdidi, dış politika tercihleri”, “ekonomi”, “eğitim”, “yeni anayasa” ve “Kürt sorunu”. CHP, hükümetin Suriye politikasının tamamen değişmesini istiyor. Kürt sorunun çözüm yerinin TBMM olduğu görüşünü yineliyor, “şeffaf” çözüm istiyor. Çözüm süreci ve AB sürecinin devam etmesi iki tarafın da “genel olarak” üzerinde uzlaştığı konular arasında yer alıyor. Ancak, ayrıntılara girildiğinde bu konularda uzlaşma kolay görünmüyor.
Yüce Divan tıkıyor
Davutoğlu, 4 eski bakanla ilgili yolsuzluk iddialarını “TBMM’ye havale etme” eğilimini ortaya koydu. Ancak, Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlara çekilmesi ve örtülü ödeneğin kullanılması konuları uzlaşılması en zor konular. Davutoğlu, “Cumhurbaşkanlığı’nın yönlendirilmesi olmaksızın hükümet kurulamaz” diyerek “Erdoğan faktörü”nü gözardı etmesinin kolay olmadığını ortaya koydu.
Davutoğlu, 4 eski bakanla ilgili yolsuzluk
iddialarını “TBMM’ye havale
etme” eğilimini ortaya koydu. Ancak,
Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlara
çekilmesi ve örtülü ödeneğin kullanılması
konuları uzlaşılması en zor konular.
Davutoğlu, “Cumhurbaşkanlığı’nın yönlendirilmesi
olmaksızın hükümet kurulamaz”
diyerek “Erdoğan faktörü”nü gözardı
etmesinin kolay olmadığını ortaya koydu.
Video Haberler
-
Eski müdürün 'anlaşma' trafiği açığa çıktı
-
Abdülkadir Ömür'ün trafikteki görüntüleri tepki çekti!
-
Kolonlardaki çatlak ekipleri harekete geçirdi
-
İstanbul'da hareketli dakikalar
-
Eski AKP'li yurttaş Özel'e böyle seslendi
-
'İçimizden bir parça koptu'
-
'Gerçek enflasyona duyarlı bir artış olmalı'
-
Zamlar tatlıcıların tadını kaçırdı
-
Çılgın davulcu kendinden geçti
-
Cüneyt Arkın'a veda...
En Çok Okunan Haberler
-
En düşük emekli maaşı belli oldu
-
Lille yeni teknik direktörü Paulo Fonseca oldu!
-
Maymun çiçeği hastalığı Türkiye'de!
-
'Çok kısa ve yırtmaçlı etek giyilmesin'
-
Asgari ücret için üç ihtimal var
-
Ceyhan: Bu üç semptoma dikkat edin
-
'Erdoğan’a boyun eğmedik'
-
'Ne hale geldiler!'
-
'Bedenimden parça kopmuş gibi...'
-
İşte otoyollardaki yeni hız sınırı