Şimşek, ekonomide toparlanma bekliyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinde üç aşamada güçlü bir toparlanma öngördüklerini bildirdi.

Yayınlanma: 05.11.2009 - 12:31
Abone Ol google-news

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Devlet Planlama Teşkilatı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı desteğiyle, TOBB ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) işbirliğinde düzenlenen ''İSEDAK İş Forumu''nun açılışında yaptığı konuşmada, küresel krizin Türkiye ekonomisi ve İslam ülkelerine etkileri konusuna değindi.

Türkiye ekonomisinde üç aşamada güçlü bir toparlanma öngördüklerini vurgulayan Şimşek, bu aşamalardan ilkinin, içinde bulunulan dönemde stoklardaki iyileşme ile başladığını, bu iyileşmenin ekonomideki canlanmanın ilk safhası olacağını söyledi.

İç ve dış talepteki toparlanmayla birlikte stoklardaki iyileşmenin daha da artacağını anlatan Şimşek, bu iyileşme sürecinin belli bir artış trendinde seyredeceğini ifade etti.

Ekonomideki güçlü toparlanmanın ikinci safhasının özel sektördeki toparlanmayla birlikte olacağını dile getiren Şimşek, bankaların kredileri artırmasıyla özel sektördeki yatırımların ve özel tüketim harcamalarının artacağını öngördüklerini, bunun da gelecek yıl başlarından itibaren gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

Bakan Şimşek, ekonomik toparlanmada işgücü piyasasının normalleşmesi gerektiğini de belirterek, mevcut krizden çıkışta güçlü bir bankacılık sektörünün önemli bir araç olacağını vurguladı.

Ekonomideki güçlü toparlanmanın üçüncü döneminin yatırımlardaki artışla yaşanacağının altını çizen Şimşek, yatırımların kalıcı bir şekilde artmasında küresel imalat sanayi ve kapasite kullanım oranındaki artışın da önemli rol oynayacağını söyledi.

 

"Yatırımların artmasında bankaların istekli olması önemli"

Maliye Bakanı Şimşek, yatırımların kalıcı bir şekilde artmasında, bunu finanse edebilecek olan bankaların yatırımları finanse edebilecek konumda ve istekte olmasının da önem taşıdığını vurguladı.

Yatırımları artırmak için oldukça radikal ve cömert bir teşvik sistemi getirdiklerini belirten Şimşek, Türkiye'nin yatırımcıların önünü görmesini sağlayacak güçlü bir mali çerçeve planını da ortaya koyduğunu kaydetti.

Mehmet Şimşek, krizlerin ekonomik sıçrama için fırsat dönemleri olduğunu belirterek, bu dönemlerde gerekli reformların gerçekleştirilmesinin ekonomik sıçrama açısından önem arz ettiğini ifade etti.

Türkiye'nin dış ticaretini çeşitlendirme amacında olduğuna dikkati çeken Şimşek, bu çerçevede İslam ülkeleriyle yapılan dış ticaretin önemli bir rol oynayacağını belirtti.

İslam ülkeleri arasındaki ticaretin yeterli olmadığının altını çizen Şimşek, İslam ülkeleri temsilcilerine ''yatırımın önündeki engelleri kaldıralım'' çağrısında bulunarak, İslam ülkeleri ile daha güçlü bir ekonomik ve ticari işbirliği imkanlarının araştırılması gerektiğini söyledi.

Şimşek, yatırımları artırma ve yatırımların önündeki engelleri kaldırmak için serbest ticaret anlaşmaları yapılması tavsiyesinde bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler