"Sınav merkezli eğitim öğrenciler için işkence"

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Türkiye'de eğitim sisteminin sınav merkezli olduğunu belirterek, "Kimsenin öğrencileri küçük yaşlardan itibaren sınav stresi ile karşı karşıya bırakmaya ve birbiriyle kıyasıya yarıştırmaya hakkı yoktur. İlköğretimden başlayarak giderek artan sınav işkencesine artık bir son verilmeli, çocuk ve gençlerimiz en kısa sürede sınav cenderesinden kurtarılmalıdır" dedi.

Yayınlanma: 05.06.2009 - 12:04
Abone Ol google-news

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, yaptığı açıklamada, Türkiye'de eğitim sisteminin, ilköğretimden başlayarak üniversite sonrasına kadar sınav merkezli hale geldiğini söyledi.

Eğitim sisteminin öğrencileri eğitmek, onların çok yönlü olarak gelişmelerini sağlamak yerine her yıl milyonlarca öğrenciyi sınava girmek zorunda bıraktığını söyleyen Kılıç, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) bu hafta sonu yapılacağını anımsattı. SBS'nin ilk uygulandığı günden itibaren uygulanan ölçme ve değerlendirme sisteminin nesnel ölçütler yerine, öznel ölçütlere dayandırıldığını ve davranış puanının objektif olmadığı için Danıştay tarafından iptal edilmesinin bu durumun kanıtı olduğunu söyleyen Kılıç, SBS uygulaması ile birlikle özel ders, dershane, kurs gibi uygulamaların arttığına işaret etti.

SBS'nin öğrencileri okula bağlamak ve dershanelere olan ilgiyi azaltmak gerekçesiyle ortaya atıldığını belirten Kılıç, "SBS, tam tersi sonuçlar yaratmıştır. Son iki yılda özel ders ve dershanelere olan ilgi azalmak bir tarafa hiç olmadığı kadar yoğun olmuştur. Öğrencilerin sınava hazırlanırken yaşadıkları stres ve diğer sorunlar pek çok öğrenci ve öğrenci velisinin psikolojik bir baskılanma yaşamasına neden olmaktadır" dedi.


"Öğrenciler sınav işkencesinden kurtarılmalı"

Okul öncesi eğitimden yükseköğrenime kadar tüm eğitim sisteminin bölgeler, okullar ve cinsiyetler arasındaki eşitsizliklerin giderildiği, herkesin eğitim hakkından, eşit ve parasız olarak yararlanacağı ve kimsenin eğitim hakkından mahrum bırakılmayacağı bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Kılıç, "Aksi takdirde her yıl yapılan sınavlar öncekilerin tekrarı olmaktan öteye gitmeyecek, eğitim sistemi yeni sorunlar üretmeye devam edecektir. Kimsenin öğrencileri küçük yaşlardan itibaren sınav stresi ile karşı karşıya bırakmaya ve birbiriyle kıyasıya yarıştırmaya hakkı yoktur. İlköğretimden başlayarak giderek artan sınav işkencesine artık bir son verilmeli, çocuk ve gençlerimiz en kısa sürede sınav cenderesinden kurtarılmalıdır" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler