"Sine-i milletin hukuki kavramı da yasal düzenlemesi de yok"

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararı verdiği DTP'nin sine-i millete dönme kararını, "Sine-i milletin hukuki kavramı da yasal düzenlemesi de yok" şeklinde değerlendirdi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.12.2009 - 11:13

Sine-i milleti geçmişte Demirel'in ortaya attığını ifade eden Kuzu "Bu karar seçime zorlamadır. Teknik olarak bu karar (DTP'lilerin istifaları) Genel Kurul'da milletvekilinin istifası olarak oylanır. Nasıl bir karar çıkar şimdiden söylemek zor" dedi.

Siyaset, kapatılan DTP'nin milletvekillerinin uygulamaya hazırlandığı sine-i millet kararını tartışıyor. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, siyasete "sine-i millet" kavramını ilk kez Süleyman Demirel'in soktuğunu savundu. Sine-i millete dönme kararını tarihte pek çok siyasetçinin ve siyasi partinin gündeme getirdiğini ancak hiçbir zaman böyle bir şeye cesaret edemediğini ifade eden Kuzu söz konusu kararın aslında bir seçime zorlama durumunu ortaya çıkardığını kaydetti. Kuzu, "Zaman zaman bunun lafı edilir ama, uygulaması zor olur. Çünkü, yasal bir hak ta yok, düzenlemede yok, hukukta kavramı da tanımı da yok" dedi.

DTP'lilerin durumu

Kuzu, DTP'lilerin istifa etmelerinin ise Meclis'te iki yolu olduğunu anlattı. Kuzu, "DTP'lilerin istifalarının Genel Kurul'da Anayasa ve İçtüzük şartlarına göre oylanması. Eğer bu oylamadan milletvekilliğinin düşmemesi yönünde bir karar çıkarsa o zaman, milletvekillerinin devamsızlık durumları değerlendirilir" dedi.

Sine-i millete dönme nasıl oylanacak

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kapatma kararının ardından DTP'liler istifalarını Meclis Başkanlığı'na sunmaya hazırlanırken TBMM'de de prosedür şöyle işliyor:
İstifaların Başkanlık Divanı'nda ön kontrolü yapılacak, istifa dilekçelerinin bu milletvekillerine ait olup olmadığına bakılacak. Daha sonra Genel Kurulun onayına sunulacak. Son olarak 22. dönemde, AKP Ağrı Milletvekili Cemal Kaya'nın istifasında yaşandığı gibi, istifanın oylanmasında salt çoğunluk olan 276 gerekmiyor. Oylama işari olarak yapılıyor, istifanın kabulü basit çoğunlukla mümkün oluyor.

Ancak, 19 bağımsız milletvekilinin Meclis çalışmalarına katılmaması halinde ise izlenecek prosedür daha farklı olacak. Milletvekillerinin bir ayda üst üste 5 birleşime katılmaması durumunda, ''devamsızlıktan'' dolayı milletvekilliklerinin düşürülmesi gündeme gelirse, Genel Kurulda salt çoğunluk aranacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler