Sisi Libya’ya müdahale istedi

Mısır lideri, BM’den Libya’ya uluslararası askeri müdahale yapılmasını talep etti.

Yayınlanma: 17.02.2015 - 23:29
Abone Ol google-news

Libya IŞİD’inin 21 Kıpti vatandaşını katletmesi üzerine militanların üslendiği Derna kentine iki tur hava operasyonu düzenleyen Mısır, BM Güvenlik Konseyi’ni Libya’ya uluslararası askeri müdahaleye çağırdı. ABD’ye giden Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü, BM Güvenlik Konseyi’nin askeri müdahaleye desteğini kazanmaya çalışıyor. Fransa’nın Europe 1 radyosuna konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, IŞİD’in Libya’daki hedeflerinin vuracak uluslararası koalisyon istediklerini belirtti.

 

AB-ABD-Mısır toplanıyor

“Onların çocuklarımızın kafasını kesmesine izin vermeyeceğiz” diyerek uluslararası toplumca kabul gören nefsi müdafaa yaptıklarını söyleyen Sisi, “Libya’daki aşırılıkçılarla mücadele edecek küresel koalisyon oluşturulmasından başka seçenek yok” vurgusu yaptı. Dün NATO’nun havadan desteklediği İslamcıların Kaddafi’nin devrilmesiyle sonuçlanan isyanı başlatmasının 4. yıldönümüydü. Sisi NATO operasyonunun yarım kaldığını, Libya’daki görevlerinin bitmediğini söyleyip “Libyalıları aşırılıkçı milislerin elinde esir bıraktık. Milisler silahlarını bırakmak ve sivil hayat içinde çalışmak zorunda. Onları silahsızlandırmak ve silahların aşırılıkçıların eline geçmesini engellemek zorundayız” diye
konuştu. Uluslararası toplumun tanıdığı Tobruk’daki Abdullah Sini hükümetine ise “silah yasağının kaldırılmasını” istedi.

2011’deki müdahalenin başını çeken Fransa, özellikle Kahire’ye 5.2 milyar Avro’luk Rafale tipi 24 savaş uçağı satmasının ardından, Sisi’nin çağrısına destek açıkladı. Libya’nın eski sömürgeci gücü İtalya ise BM kararı olmadan müdahaleye karşı çıktı ve en iyi seçeneğin siyasi çözüm olduğunu söyledi. AB yetkilileri, bu hafta Mısır ve ABD yönetimleriyle buluşup Libya’da ortak eyleme geçmeyi ele alacaklarını, ama şimdilik olası askeri müdahalede AB’nin rol almasının öngörülmediğini dile getirdi. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Bugün Libya’da çifte tehditle karşı karşıyayız. Libya hem parçalanan hem de ŞİD’in sızdığı bir ülke” dedi. Bu hafta ABD ve Suudi Arabistan terörle mücadele zirvelerine ev sahipliği yapıyor.

Siyasi çözüm çağrılarına Mısır Dışişleri sözcüsü Bedir Abdelatti “Libya’da çok fazla terörist grup olduğu, bunların taahhütleri yerine getirmediği ve diyaloğu ciddiye almadıkları” yanıtını verdi. Abdelatti “Nasıl IŞİD’e karşı Suriye ve Irak için koalisyon kurulduysa, dünyanın dikkatini artık Libya’ya da yöneltmesini istiyoruz” dedi. İslamcı milislerin desteklediği ama Ankara hariç uluslararası toplumun tanımladığı Trablus’taki hükümetin başı Ömer Hasi ise “Mısır hava kuvvetlerinin hain saldırı ve terörizm yaptığını, bunun Libya’nın egemenliği, BM tüzüğü ve uluslararası hukukun skandal biçimde ihlali olduğunu” savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler