Şişli'de referandum yasaklandı
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül: Yapılan demokrasi ayıbıdır, yurttaşların ifadesinden korktular. Demokrasi adına endişe verici bir durumla karşı karşıyayız
Yeni büyükşehir yasası ile Şişli’den alınarak Sarıyer ilçesine bağlanan Ayazağa, Maslak ve Huzur Mahallesi’nde yurttaşların eğilimlerini belirlemek için Şişli Belediyesi tarafından dün yapılması planlanan referandum, Şişli Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Referandum için üç mahalleye kurulan “demokrasi çadırları” söküldü. Yasağa tepki gösteren yurttaşlar, seçim sandıklarıyla caddeyi trafiğe kapatarak protesto gösterisi yaptı. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, referandum yasağını “demokrasi ayıbı” olarak değerlendirdi.
Maslak, Huzur ve Ayazağa mahallelerindeki yurttaşlar, mahallelerinin Sarıyer’e bağlanması ile ilgili referandumda oy kullanmak için dün sabahın erken saatlerinde oy kullanmak için sandık başına gitti. Şişli Kaymakamlığı’nın “eğilim yoklaması”nı yasakladığını öğrenen çok sayıda yurttaş, seçim için kurulan çadırların görevliler tarafından söküldüğünü görünce, yasağı protesto etti. Ayazağa Caddesi’ni bir süre trafiğe kapatan yurttaşlar, seçim sandıklarını caddeye dizdiler. “Sandık burada, demokrasi nerede” sloganı atan yurttaşlar, referandum yasağına karşı tepkilerini dile getirdiler. Protesto nedeniyle bir süre trafiğe kapanan caddede uzun araç kuyrukları oluştu.
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise Şişli Belediye binasında düzenlediği basın toplantısında, yaşanılanlarını “demokrasi adına endişe verici, vahim bir durum” olarak nitelendirdi ve “Bu durum yalnızca bir ilçenin sınır değişikliği konusu değildir. Sınır değişikliği hukuksuzdur. Bugünkü durum hukuksuzluğun da ötesindedir, demokratik yasal hakların güç kullanılarak gasp edilmesidir” dedi. Sarıgül, bir yerin başka bir yere bağlamak istenmesi durumunda referanduma ihtiyaç duyulduğunu, Avrupa’nın birçok ülkesinde referandumların yapıldığını anımsatarak, 5393 Sayılı Belediye Yasası’nın 15. maddesinin belde sakinlerinin, belediye hizmetleriyle ilgili görüş ve düşüncelerini tespit etmek amacıyla kamuyu yoklaması ve araştırması yapabileceğini kaydetti. Sarıgül, özetle şunları söyledi: “Ne yazık ki demokratik hukuk devletiyle bağdaşmayan olağanüstü bir durumla karşı karşıya kaldık. Gece yarısı yapılan tebligatla ne yazık ki halkın gücü engellenmiştir. Emniyet mensuplarıyla vatandaşları karşı karşıya getirmek istemiyorum. Bugün, kendi çıkardığı ve halen yürürlükte olan yasaları bile yok sayan bir anlayışla karşı karşıyayız. Biz referandumla, Şişli’den koparılmak istenen mahallelerimizdeki yurttaşlarımızın irade beyanını görmek istedik, buna bile tahammül edemediler. AB kriterleri diyoruz, ileri demokrasi diyoruz, ama sandığa tahammül gösteremiyoruz. Her seçmene ayrı demokrasi uygulaması, görülmüş şey değildir. ”
Şişli Belediyesi Başkanlığı’na, Şişli Kaymakamı Mehmet Öklü tarafından gönderilen yazıda ise 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15. maddesinde “belde sakinlerinin belediye hizmetleriyle ilgili görüş ve düşüncelerini tespit etmek amacıyla kamuoyu yoklaması ve araştırması” yapılması ile ilgili bir husus olmadığı, bu nedenle kaymakamlığımın izin verme yetkisinin bulunmadığı ifadelerine yer verildi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Colani’nin arabası
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'