"Sit kararını bozma" davasını açan şirketlere protesto

Rize'nin Fındıklı ilçesinde toplanan bir grup, Çağlayan Vadisi'nin ''sit alanı'' olmaktan çıkartılması için dava açtığı öne sürülen şirketleri protesto etti.

Yayınlanma: 29.10.2009 - 16:07
Abone Ol google-news

Rize'nin Fındıklı ilçesi merkezinde toplanan Fındıklı Dereleri Koruma Platformu üyesi grup adına basın açıklaması yapan Saniye Özkaya, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca 1. derece doğal sit alanı olarak tescil edilen Çağlayan Vadisi'nde hidroelektrik santral (HES) yapmak isteyen şirketlerin ''doğal sit alanı'' kararını bozdurmak amacıyla dava açtığını iddia etti.

Dava çerçevesinde Çağlayan Vadisi'nde keşif yapılacağını savunan Özkaya, şunları söyledi:
''Çağlayan Vadisi'nde mesire yeri olan Gürcüdüzü mevkisi yok edilecek. HES'in inşaatını yapacak olan şirket ile Çağlayan Deresi'nde yapılmasına çalışılan onlarca HES'ten kalacağı var sayılan suyu Arhavi'ye tünelle taşıyacak olan bir başka şirketin sahipleri, gelecekleri gibi gidecekler. Bağımsız yargı ve sağduyulu bilim adamlarının yapacakları bu keşif ile cennet vadinin bozulmasına gönüllerinin asla razı olmayacağını düşünüyorum. Çağlayan Vadisi sit alanı olsa da olmasa da Çağlayan Deresi özgürce akacak.''

Enerji şirketlerinin Çağlayan ve Arılı vadilerindeki dereler üzerinde yapacakları HES'ler için her koşulu zorladıklarını ileri süren Özkaya, ''Bölgede HES'lerin yapılması durumunda, bizlerin burada yaşaması mümkün değildir'' dedi. Gruptakiler daha sonra olaysız dağıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler