Sivil Anayasa Platformu'ndan miting
Sivil ve Demokratik Anayasa Platformu, 10 Nisanda Kadıköy'de ''Eşitlikçi, Özgürlükçü, Çoğulcu Sivil Anayasa Mitingi'' düzenleyecek.
Taksim Hill Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında platform adına hazırlanan ortak basın açıklaması modern dans sanatçısı Zeynep Tanbay tarafından okundu.
Açıklamada, Türkiye'de esas gövdesiyle hala 1982 Anayasası'nın yürürlükte olduğu ifade edilerek, ülkenin uzun yıllar ''gayriresmi bir anayasa, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'yle yönetildiği'' iddia edildi.
''Bizler, 1982 Anayasası'ndan tümüyle kurtulmak istiyoruz. Çünkü darbelerden, darbe girişimlerinden kurtulmak istiyoruz'' ifadesine yer verilen açıklamada, 1982 Anayasası'nın, anayasaları değerli kılan özgürlüğü değil, yasaklamayı temel alan bir metin olduğu, bireyi değil devleti yücelttiği belirtildi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
''Hedeflerimizden birisi de Anayasa'nın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddelerinin olamayacağını vurgulamak olacak. Toplumsal durum ve koşullara göre, anayasaların bütün maddeleri değiştirilebilir. Yurttaşlık tanımı bir etnisiteye göre değil, anayasal yurttaşlık olarak tanımlanmalıdır. Düşünce, ifade, basın, din ve vicdan, örgütlenme ve benzeri özgürlükler kayıtsız ve koşulsuz olarak anayasada güvence altına alınmalıdır. Parasız eğitim, parasız sağlık, işsizlik ödeneği, konut hakkı gibi haklarla donatılmış sosyal devlet biçimi anayasada yer almalıdır.
Başta Kürt halkı olmak üzere, bütün halkların ve azınlıkların dil ve kültürlerini serbestçe geliştirebilmeleri güvence altına alınmalı, herkesin anadille eğitimi sağlanmalıdır. Seçim sisteminin demokratikleşmesi anayasal güvenceye kavuşturulmalıdır. Parti kapatma, Anayasa'dan çıkarılmalıdır.''
KESK Genel Başkanı Sami Evren
KESK Genel Başkanı Sami Evren de bugüne kadar 1982 Anayasası'nın 81 maddesinin değiştirildiğini, yeni değişikliklerin ardından 100'ün üzerinde maddesinin değiştirilmiş olacağını belirterek, ''Buna rağmen, darbecilerin, cuntacıların yapmış olduğu Anayasa'nın ruhu, zihniyeti değişmemiş olacak. Onun için yeni anayasa değişikliklerine çok ciddi itirazlarımız var'' dedi.
1982 Anayasası'nda devletin yurttaşlar arasında çok ciddi biçimde ayrım yaptığını ifade eden Evren, bu felsefe değişmediği sürece Türkiye'nin demokratikleşmesinin mümkün olamayacağını söyledi.
Anayasa değişiklik taslağında, kamu çalışanlarına toplu sözleşme hakkı verilmesinin öngörüldüğünü, ancak grev hakkının daha sonra verileceğinden söz edildiğini belirten Evren, ''Ben yaptım oldu'' anlayışıyla demokratik bir anayasa inşa edilemeyeceğini, anayasanın toplumun bütün kesimlerinin mutabakatıyla değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Hak-İş İstanbul Şube Başkanı Ahmet Kaya da Konfederasyonlarının anayasa değişikliği konusundaki görüşlerini Genel Başkanları Salim Uslu'nun ifade ettiğini belirterek, yeni bir anayasa arzusunda olan herkesin 10 Nisandaki mitinge katılması gerektiğini dile getirdi.
Alevi-Bektaşı Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Metin de ''AKP, yeni ve sivil bir anayasa yapacağını söylüyor. Ama bu zihniyetle yapılan anayasa bizi tatmin etmez, daha da geriye götürür. Ama yine de Anayasa'nın değişmesi için ortak olarak elimizden geleni yapacağız'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu