Sivil şehitlik tartışması
Şehitliğe yeni tanım getiren yasa taslağı tartışmaları da beraberinde getirdi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in açıkladığı “sivil şehit” düzenlemesinin 1987’den sonra terör olaylarında yaşamını yitirenleri kapsayacak olması nedeniyle gözler faili meçhul cinayetler ile katliamlarda yaşamını yitirenlerin yakınlarına çevrildi. Katledilen Hrant Dink’in kardeşi Orhan Dink, “Bu konuyla ilgili bizim hiçbir yorumumuz yok” demekle yetindi.
Sivas kıyımında babasını yitiren Eren Aysan kişisel olarak yaklaşımı rahatsız edici bulduğunu vurgulayarak, “Cinayetleri işleyen örgütlü yapıyı açığa çıkartmayalım ama bu şekilde üç kuruş maaş bağlansın, katilleri bulunur, bulunmaz kimin umurunda anlayışı gibi” dedi.
Öldürülen Turan Dursun’un oğlu Abit Dursun ise “Terör mağdurlarına eğer bir destek verilecekse dini bir profili olmayan bir yaklaşımı olabilirdi diye düşünüyorum” yorumunu yaptı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “sivil şehit” yasa tasarısının yasanın 1987 yılından sonraki olaylarda mağdur olan vatandaşları kapsayacağını açıklamıştı. Şahin, Hrant Dink, Uğur Mumcu’nun da “sivil şehit” sayılabileceğini söyledi. 1987’den itibaren yakınlarını yitirenlere düzenlemeyi nasıl değerlendirdiklerini sorduk, aldığımız yanıtlar şöyle:
Hrant Dink’in kardeşi Orhan Dink: Bu konuyla ilgili bizim hiçbir yorumumuz yok.
Sivas kıyımında katledilen Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysan: Sivas katliamında yakınlarını yitirenleri bu kapsamın içine almayacaklarını düşünüyorum. Çünkü hükümetin tavrı belli bu konuda. Davanın zamanaşımıyla düşmesinin ardından “Hayırlı oldu” diyen bir başbakandan bahsediyoruz. Bizim halen ilerleyen bir davamız var. Hukuki olarak bu düzenleme ne getiriyor, ne götürüyor onu öğrenmemiz lazım.
Temyize gittik, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitme durumumuz söz konusu. Bunları etkiler mi onlara bakmamız lazım. Dolayısıyla hem hukuki yönden hem de yakınlarını yitiren ailelerin ortak tavrına göre hareket edilir. “Katilleri bulmayalım, böyle insanlar çıkabilir, örgütlü yapıyı açığa çıkartmayalım ama üç kuruş maaş bağlansın katilleri bulunur, bulunmaz kimin umurunda” biraz böyle bir anlayış var sanki. Dink ailesi ne yapar bilemiyorum ama Ramazan Akyürek’i yargı önüne çıkarmayan devlet şehitlik parası verse ne olur, vermese ne olur? Kişisel olarak başvuruda bulunacağımı sanmıyorum, özel bir talebim de olmayacaktır. Bütün aileler ortak bir karar veririz.
Turan Dursun’un oğlu Abit Dursun: Terör mağdurlarına ekonomik ve sosyal desteklerin oluşması önemli. Çünkü Türkiye’de faili meçhul cinayetlere uğramış birçok ailenin ekonomik yönden sıkıntılı olduğunu biliyorum. Dolayısıyla onlar için önemli bir gelişme olabilir. Ama neden şehitlik kavramı kullanılıyor? Terör mağdurlarına bir destek verilecekse dini bir profili olmayan bir yaklaşımı da olabilir diye düşünüyorum. Toplumsal Bellek Platformu’nda henüz bir değerlendirme yapmadık, ailelerle değerlendirmemiz gerekir.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı