Meclis'te yumruklar konuştu... Anayasa değişiklik teklifinde 3 madde daha kabul edildi

TBMM'de dün gece büyük olaylar çıktı. Milletvekilleri yumruklarla birbirine girdi, sandalyeler havada uçuştu, Meclis'in kürsüsü kırıldı. İşte böyle bir ortamda, AKP ile MHP'nin Genel Kurul'a getirdiği 'başkanlık anayasası'nın üçüncü, dördüncü ve beşinci maddeleri kabul edildi. Beşinci madde görüşmesinde kürsüyü işgal eden CHP, oylamaya katılmadı.

Yayınlanma: 10.01.2017 - 22:55
Abone Ol google-news

<video:658394>

TBMM'de dün gece sabah saatlerine kadar büyük kavgalar yaşandı. AKP ile MHP'nin anlaşıp Genel Kurul'a getirdiği 'başkanlık anayasası'nın görüşmeleri sırasında milletvekilleri birbirine girdi, yumruklar ve sandalyeler havalarda uçuştu. Meclis'in kürsüsünün bile kırıldığı olayların gölgesinde 'başkanlık anayasası'nın üçüncü, dördüncü ve beşinci maddeleri kabul edildi. TBMM Genel Kurulu bugün saat 14.00'te yeniden açılacak.

DÜN AKŞAM KABUL EDİLEN MADDELER

3. MADDE

TBMM'deki teklifin 3. maddesi 341 oyla kabul edildi. Oylamada 139 ret, 3 boş, 2 geçersiz oy çıktı. 'Başkanlık anayasası' teklifinin üçüncü maddesi seçilme yaşını 25'ten 18'e indirilmesini öngörüyor.

CHP'Lİ VEKİL DARP EDİLDİ

Oy kullanmak için hükümet sıralarında çekim yapan vekiller üzerinde başlayan tartışma fiziki arbedeye dönüştü. AKP Grup Başkan vekili Mustafa Elitaş, açık oylamaları cep telefonu ile çekmeye çalışan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan'ı darp etti.



4 MADDE

Anayasa değişiklik teklifinin cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin aynı anda ve 5 yılda bir yapılmasını içeren 4. madde de kabul edildi. Oylamada 343 'Evet', 139 'Ret' 2 'Boş' ve 2 'Geçersiz' oy kullanıldı.

OYLAMADAN SONRA KAVGA ÇIKTI: BU KÜRSÜYÜ SİZE BIRAKMAYACAĞIZ

4. maddenin oylamasının ardında verilen aranın ardından 5. maddenin görüşülmesine geçildi. CHP’li Özgür Özel kürsüdeyken, “Burası milletin kürsüsü, bu kürsüyü sizlere bırakmayacağız” deyip, CHP’li vekilleri kürsüye davet etti ve TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın oturuma 5 dakika ara verdi.

Aranın ardından milletvekilleri yumruk yumruğa kavga ettiler. Bir milletvekili yaralandığı belirtiliyor. Kürsünün mikrofonu da kırıldı.



5 MADDE OYLAMASINDA OLAYLAR ÇIKTI

CHP'nin Meclis'in görev ve yetkilerini düzenleyen 5. maddenin ilerleyen saatlerde görüşülmesi önerisi kabul edilmedi. Görüşmelere ara verilmesini isteyen CHP'li vekillerin kürsüyü işgal etmesinin ardından kavga çıktı. 'Milletin kürsüsüne sahip çıkıyoruz' diyen CHP kürsüyü terk etmeme kararı aldı. AKP'liler CHP'li vekillere müdahale etmek isteyince Meclis bir kez daha karıştı.

Meclis Genel Kurulu'nda 5. madde de kabul edildi. 354 oy kullandı. 343 'Evet', 7 'Ret', 3 'Boş',  1 'Geçersiz' oy kullanıldı.

Beşinci maddenin içeriği şöyle:

"Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; bütçe ve kesinhesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilânına karar vermek; milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilânına karar vermek ve Anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir.”

CHP'nin Meclis'in görev ve yetkilerini düzenleyen 5. maddenin ilerleyen saatlerde görüşülmesi önerisi kabul edilmedi. Görüşmelere ara verilmesini isteyen CHP'li vekillerin kürsüyü işgal etmesinin ardından kavga çıktı. 'Milletin kürsüsüne sahip çıkıyoruz' diyen CHP kürsüyü terk etmeme kararı aldı.

AKP, CHP'nin talebine karşı çıktı! 5. madde boykot edildi - VİDEO

CHP'liler 5. maddenin 'Meclis'i feshettiği' gerekçesiyle oylamaya katılmadı

TBMM Başkanvekili oturuma 10 dakika verdi. CHP'nin kürsüden ayrılmasının ardından oturum yeniden açıldı. 5. maddenin oylanması sona erdi, CHP'liler oy kullanmadı.

VİDEO: Anayasa değişiklik görüşmelerinde CHP kürsüyü işgal etti, kavga çıktı

 

Meclis'te anayasa değişiklik teklifi oylamasında kavga anı

<video:658936>

SALI GÜNÜ İKİ MADDE DAHA KABUL EDİLMİŞTİ

316 AKP milletvekilinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunulan ve partili cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği teklifi dün yapılan oylamanın ardından  madde madde görüşülmeye başlandı. Pazartesi saat 15:00'da görüşülmeye başlanan 1.madde için oylama sona erdi. 

Yargı bağımsızlığı için yapılmak istenen düzenlemeyi içeren 1. maddenin oylamasına 484 milletvekili katıldı. 347 milletvekili kabul oyu kullanırken, 132 milletvekili ret oyu kullandı. 2 milletvekili çekimser kalırken 1 oy geçersiz sayıldı.

Teklifin birinci maddesi şöyle:

7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 9 uncu maddesine “bağımsız” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve tarafsız” ibaresi eklenmiştir.

Teklifin 2. maddesi 343 oyla kabul edildi

TBMM'deki anayasa teklifinin 2. maddesi 343 oyla kabul edildi. Oylamada 133 ret, 1 çekimser, 2 boş ve 1 geçersiz oy çıktı. 

Teklifin ikinci maddesi şöyle:

Teklifin ikinci maddesinin kabulü ile milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak.

Meclis'te sürpriz görüşme... Kılıçdaroğlu'ndan Yıldırım'a: Bu teklifi çekseniz ortam yumuşar

CEP TELEFONUYLA ÇEKİM GERGİNLİĞİ

TBMM Katip Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi'nin kabinlerin yanında cep telefonuyla oy verme işlemini görüntülemesine AKP milletvekilleri tepki gösterdi. 

Bazı AKP ve CHP milletvekilleri arasında kısa süreli gerginlik yaşanırken, Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın da Hakverdi'yi, yaptığının bir divan üyesinin gizliliği ihlal etmesi anlamına geldiğini belirterek, uyardı.

CHP milletvekillerinin oy verme işlemini cep telefonları ile görüntülemeleri tartışmalara yol açtı. CHP Grup Başkanvekilleri gerginliği önlemek için partilerinin milletvekillerine çekim yapmamaları konusunda uyarıda bulundu. 

Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oylarını kullanırken, beraberlerindeki milletvekilleriyle fotoğraf çektirdi. 

Başbakan Yıldırım, oy tasnifi sırasında AKP sıralarında oturarak, partisinin milletvekilleriyle sohbet etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler