Siyasi direktörler toplantısı başladı

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi ile Güneydoğu Avrupa Kültürel Koridorları Zirvesi hazırlıklarının ele alındığı Siyasi Direktörler Toplantısı başladı.

Yayınlanma: 21.06.2010 - 08:43
Abone Ol google-news

Zirve katılımcısı ülkelerin temsilcileri, Ceylan InterContinental Otel'de Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Büyükelçi Ayşe Sezgin başkanlığında bir araya geldi. Basına kapalı yapılan toplantıda, GDAÜ Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın alt yapısı ile Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinin gündemi ile zirve sonunda yayınlanacak İstanbul Deklarasyonunun içeriği görüşülecek.
 

Zirve hakkında

GDAÜ Dışişleri Bakanları Toplantısı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde yarın, Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde 23 Haziran Çarşamba günü Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilecek. 2009 Haziran ayından beri dönem başkanlığını yürütmekte olan Türkiye, bu zirvede dönem başkanlığını Karadağ'a devredecek.

Alınan bilgiye göre, 12 ülkenin 10'unun devlet başkanı ikisinin hükümet başkanı seviyesinde katılacağı zirvede, Güneydoğu Avrupa bölgesel yönelimi, ülkelerin AB ve NATO ile entegrasyon süreçleri ele alınacak. Zirve kapsamında yarın Bölgesel İşbirliği Konseyi (BİK) Yıllık Toplantısı ve Kültürel Koridorlar Uzmanlar Toplantısı da yapılacak. GDAÜ zirvesini takiben düzenlenen 8. Kültür Koridorları Zirvesi ise ''Kültürel Diyaloğun Metaforu Olarak Müzik'' temasıyla gerçekleştirilecek.

 

GDAÜ Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesi

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesi, üst düzeyde yüksek bir katılımla gerçekleşecek. GDAÜ Siyasi Direktörler Toplantısının gerçekleştirildiği Ceylan InterContinental Otel'de basına bilgi veren Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Büyükelçi Ayşe Sezgin, 2009 Haziran ayından beri dönem başkanlığını yürütmekte olan Türkiye'nin GDAÜ Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesi ile dönem başkanlığını Karadağ'a devredeceğini belirtti.

Slovenya'nın katılımıyla GDAÜ'ye üye ülke sayısının 12'ye çıktığını kaydeden Sezgin, Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Hırvatistan, Sırbistan, Romanya, Moldova, Bosna-Hersek, Karadağ, Arnavutluk ve Slovenya'dan oluşan GDAÜ'nün İstanbul'da gerçekleşecek devlet ve hükümet başkanları zirvesine 10 ülkenin devlet başkanları ile Yunanistan ve Makedonya'nın başbakanlarının katılacağını söyledi.

Sezgin, zirveye özel misafir olarak ABD ile Rusya'dan temsilciler ve AB Komisyonu Genişleme ve Komşuluk Politikasından sorumlu üyesi Stephan Füle'nin yanı sıra UNESCO, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Bölgesel İşbirliği Konseyi (RCC) genel sekreterleri ile BM Avrupa Ekonomik Komisyonu İcra Sekreterinin katılacağını belirtti.
 

Zirveye katılım en yüksek düzeyde

GDAÜ'nün 1996 yılında kurulduğunu ve kuruluşunda önemli rol oynayan Türkiye'nin topluluğun 2009 yılı Haziran ayından itibaren ''Paylaşılan Tarihten Ortak Geleceğe'' sloganıyla dönem başkanlığını yürütmekte olduğunu kaydeden Sezgin, Türkiye'nin çalışmaları süresince ilkesinin tam kapsayıcılık olduğunu, bölgeyle ilgili her projede herkesin yer almasına özen gösterildiğini kaydetti.

Sezgin, GDAÜ'nün temel ilkesinin AB ve NATO gibi Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşme olduğunu ve üye 12 ülkenin 4'ünün AB üyesi olduğunu belirterek, ama coğrafyanın 2006'da kabul edilen AB 6. Genişleme Dalgasının haritası olduğuna işaret etti. Zirveye katılımın en yüksek düzeyde olduğuna dikkati çeken Sezgin, ''Zirveye katılım GDAÜ tarihinde görülen en yüksek düzeyde'' dedi. Sezgin, katılımın yüksek olmasının nedeni olarak Türkiye'nin bölgede normalizasyon ve uzlaşıya yönelik çabalarını gösterdi.

Sezgin, zirve çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ikili görüşmelerde bulunacağını, Başbakan Erdoğan'ın zirve katılımcılarına öğle yemeği vereceğini söyledi. Büyükelçi Sezgin, Çırağan Sarayı'nda Çarşamba günü gerçekleşecek GDAÜ Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından Cumhurbaşkanı Gül ile Karadağ Cumhurbaşkanının, 2011-2012 döneminde dönem başkanlığını üstlenecek ülkenin Cumhurbaşkanı ile Troyka Toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyeceklerini açıkladı.
 

Türkiye'nin bölge barışı için çabaları

Balkanlar'da barış ve istikrar sağlanmadan Avrupa'da da sağlanamayacağının bilindiğini ifade eden Sezgin, Balkan coğrafyasında son derece önemli inisiyatifler alan Türkiye'nin çalışmalarını anımsattı. Sezgin, 1990'lı yılların acılarını geride bırakmak ve ortak bir geleceğe doğru yola çıkmayı amaçlayan süreçte; Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan ve Türkiye-Bosna Hersek-Hırvatistan olmak üzere üçlü istişare mekanizmaları oluşturulduğuna dikkati çekti. Bosna-Hersek ve Sırbistan Cumhurbaşkanılarının Nisan ayında Türkiye'de bir araya gelerek ortak gelecek için önemli mesajlar veren ortak bir metni kabul ettiklerini anımsatan Sezgin, bu süreçte Bosna-Hersek'in Sırbistan'a bir büyükelçi atadığına, karşılıklı ziyaretlerin planlandığına işaret etti.

Sezgin, Türkiye'nin bölgede istikrar ve barış için girişimlerinin devam edeceğini, zirve kapsamında yarın Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan ile üçlü toplantıların gerçekleşeceğini bildirdi. Büyükelçi Sezgin, bu süreçte AB ile de istişarelerin sürdüğünü, Türkiye'nin bölgeyle ilgili görüşlerini paylaştığını AB'den ilgi gördüğünü söyledi. Sezgin, bir soru üzerine, terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi ve ileri bir noktaya taşınması konusunda görüşmelerin yapıldığını, bu zirvede de görüşmelere konu olacağını söyledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler