"Siyasi irade hapşırdığında yargı zatürre oluyor"
YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Adalet Bakanlığı'nın kendisi hakkındaki ihraç isteminin zamanlamasının anlamlı olduğunu söyleyerek, "İktidar şu mesajı veriyor, 'Siz siyasi iradenin isteklerine ters düşerseniz başına bunlar gelir'.
YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, yaptığı basın toplantısı ile Adalet Bakanlığı'nın kendisi hakkındaki ihraç istemine tepki gösterdi. Bu talebin YARSAV'ın 15 Kasım'da yapılacak 2. Olağan Genel Kurulu'ndan önce olması ve YARSAV'ın geçtiğimiz günlerde Dünya Yargıçlar ve Savcılar Birliği'ne üye olmasına denk gelmesi bakımından anlamlı olduğunu söyleyen Eminağaolu, Cumhuriyet Mitinglerine katılmakla suçlandığına işaret ederek, "Cumhuriyet Savcısını, Cumhuriyet Mitinglerine katılmakla suçluyorlar. Cumhuriyet Savcısı olarak cemaat toplantılarına mı katılsaydım? Cumhuriyet Savcısı tabiî ki Cumhuriyeti sahiplenecek" diye konuştu.
Eminağaolu, "İktidar şu mesajı veriyor, 'Siz siyasi iradenin isteklerine ters düşerseniz başına bunlar gelir'. Siyasi irade hapşırdığında yargı zatürre oluyor" diye konuştu.
Adalet Bakanlığı'na göre Türkiye'de şikayet sonucu haklarında inceleme yapılan hâkim ve Cumhuriyet savcılarla ilgili dosya sayısı, toplam hâkim ve savcı sayısının yarısını geçiyor.
Bakanlık, Sincan Birinci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz ile ilgili alınan soruşturma kararının, Kaçmaz'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yargılanabilmesiyle ilgili kararıyla bir ilgisi bulunmadığını, iki olay arasında tarih farkı bulunduğunu bildirdi.
Adalet Bakanlığı, Osman Kaçmaz ve YARSAV Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkındaki soruşturma kararlarına ilişkin haberler konusunda yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye'deki hâkim ve Cumhuriyet savcılarının yarısından fazlası hakkında şikâyet incelemesi yapıldığı şu satırlarda yer aldı:
"Türkiye genelinde adli ve idari yargıda 10 Kasım 2009 itibarıyla 11 bin 206 hâkim ve Cumhuriyet savcısı görev yapmaktadır. 2009 yılı içinde 5 Kasım tarihine kadar, yeni 4 bin 362 şikâyet dosyası gelmiş ve önceki yıldan devredilenlerle birlikte toplam 5 bin 930 dosya işlem görmüştür. Bunlardan 3 bin 785'i bitirilmiştir. Bu dosyalardan, 2 bin 7'si hakkında şikâyetin işleme konulmaması, bin 569'u hakkında işlem yapılmasına yer olmadığı, 75'i hakkında evrakın işlemden kaldırılması, 208'i hakkında kovuşturma izni, 214 hakkında ise disiplin yönünden gereğinin tayin ve takdiri için evrakın Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na sevk edilmesi kararları verilmiştir."
Bu rakamlara göre şikayet sonucu haklarında inceleme yapılan hâkim ve Cumhuriyet savcılarla ilgili dosya sayısı, hâkim ve savcı sayısının yarısını geçiyor. Ancak kovuşturma ve disiplin izni ya da takdiri nedeniyle HSYK'ye gönderilen dosya sayısı 500'ü bulmuyor.
Adalet Bakanlığı, hâkim ve Cumhuriyet savcıları hakkında bakanlığa yılda ortalama 5 bin ihbar ve şikâyet geldiğini, bunların titizlikle incelendiğini, yeterli delil bulunanlar hakkında soruşturma başlatıldığını bildirdi.
Bu işlemlerin yargı bağımsızlığı ilkesi çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirten Adalet Bakanlığı, Eminağaoğlu ve Kaçmaz hakkında soruşturmanın 15 Nisan 2008 ve 5 Eylül 2008 tarihli onaylara istinaden başlatıldığını, 30 Ekim 2009 tarihli onayla disiplin cezası ve cezai yönden kovuşturma talebiyle sonuçlandırıldığını bildirdi. Soruşturmanın güncel olaylarla, özellikle de incelemenin başlamasından çok daha sonra 15 Mayıs 2009 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında verilen "yargılanabilir" kararıyla ya da 5 Kasım'daki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda yapılan tespit işlemiyle ilgisi bulunmadığını savunan Bakanlık şu iddiada bulundu:
"Her yıl çok sayıda hâkim ve savcı hakkında inceleme ve soruşturma yürütülmesine karşılık sadece adı geçen hâkim ve savcı hakkındaki soruşturmaların her aşamada ayrıntılarıyla birlikte medyaya yansıtılması dikkati çekmekte ve bu durum soruşturmayı etkileme çabası olarak değerlendirilmektedir."
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama