"Siyasi manipülasyon korkularını besliyor"
New York Times gazetesi, Başsavcı Cihaner'in tutuklanması, laik ve dindar Türkler arasındaki gerginlikleri gözler önüne serdiğini belirttiği haberinde, Ergenekon davasının "güç mücadelesinin merkezi bir unsur" olduğunu da belirtti.
New York Times, "Türkiye'de savcının tutuklanması, laik ve dindar Türkler arasındaki gerginlikleri gözler önüne seriyor" başlıklı haberinde "Geçen hafta bir devlet savcısının başka bir savcının talimatıyla tutuklanması ve buna takiben Adalet Bakanlığındaki güç mücadelesi, Türkiye'deki katı laik sistem ile dinden ilham alan hükümet arasındaki devam eden mücadeleyi bir kez daha gözler önüne serdi" yorumunu yaptı.
Başsavcı İlhan Cihaner'in, Ergenekon'un "müttefiki" olduğu gerekçesiyle tutuklandığına, bunun üzerine HSYK'nin, Cihanher'i tutuklatan Erzurum özel yetkili savcı Osman Şanal'ın yetkilerinin geri aldığına işaret edilen haberde HSYK için "Nominal olarak Adalet Bakanlığınca kontrol edilen ve iktidardaki partiye yönelik eleştirileriyle tanınan" nitelemesi yapıldı.
ABD'li gazete, Adalet Bakanlığı'nın HSYK'yi "siyaseti oynamak ve yargının işlerine karışmakla suçladığı"nı da belirttiği haberinde şöyle dedi:
"İktidardaki partinin ülkenin laik dengesini dindar muhafazakarlığa doğru kaydıracağından kaygı duyan hükümeti eleştirenler, hükümet yanlısı savcıların, Sayın Cihanher'i, dini şebekelerin faaliyeleri konusundaki iddialı soruşturma nedeniyle tutukladıklarına inandıklarını söylüyorlar."
Destekçilerinin, ayrıca Cihaner'in, 1999 yılında gerçekleştirilen yargı dışı öldürmelerinde olası rollerine ilişkin olarak askeri polis subaylarını da soruşturduğuna dikkat çekerek iktidardaki parti aleyinde taraf tutmadığınını da söylediklerini kaydeden gazete, şu görüşlerini de dile getirdi:
"Ergenekon davası güç mücadelesinin merkezi bir unsur"
"Bunun altında yatan, Türk başkenti Ankara'daki güç mücadelesi, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 2002 yılındaki seçimlerde çoğunluk kazanarak ordu ve diğer laik kurumlara meydan okumaya başlamasından bu yana Türkiye'de bir gündem maddesidir.
Ergenekon davası, bu güç mücadelesinin merkezi bir unsururu. 2007 yılından beri soruşturma çerçevesinde dört yıldızlı generaller, profesörler, editörler ve yer altı dünyasının tanınmış simaları dahil, 200 kişi tutuklandı."
NYT, hükümeti eleştirenlerin, tutuklananların bazılarının tek sucunun laik bir Türkiye'den söz etmekten ibaret olduğu gibi göründüğünü söylediklerini, savcıların ise, Ergenekon grubunun darbe planladığını savunduklarını kaydederek şunları da yazdı:
"Ülkenin darbe tarihini göz önünde tutan, Türkiye'deki birçok kişi, soruşturmanın devamına destek veriyorsa da, Sayın Cihaner gibi tartışmalı tutuklamalar, adaletin siyasi manipülasyona kurban gittiği korkularını besliyor."
NYT, haberine son verirken de Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mithat Sancar'ın değerlendirmelerine de yer verdi.
"Cihaner'in tutuklanması, Ergenekon davasında tek haksız tutuklama değildir" diyerek bir soruşturmanın tutuklama olmadan da yürütülebileceği görüşünü yansıtğı belirtilen Mithat Sancar, "Asıl mesele, devam eden ve şimdi ordunun ötesine uzanan, güç mücadelesidir" şeklinde konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Colani’nin arabası
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'