Siyasi partilerde bayramlaşma

Kurban Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arası bayramlaşmalar parti genel merkezlerinde devam ediyor. Bayram ziyaretlerinin dikkat çeken konularından biri de tutuklu vekiller oldu.

Siyasi partilerde bayramlaşma
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.10.2012 - 09:05

AKP'yi ilk olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve Parti Meclisi üyeleri Umut Akdoğan ile Gül Çiftçi'den oluşan CHP heyeti ziyaret etti. AKP'de ise heyetleri AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Ankara Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Kadın Kolları Genel Sekreteri Mürşide Balaban ve Gençlik Kolları MKYK Üyesi Alaaddin Ünüvar karşıladı.

 

 

CHP'li Tezcan, ziyarette ilk olarak İyimaya ile komisyonda birlikte verimli ve yoğun bir çalışma geçirdiklerini belirtti. Mehmet Ali Şahin'in ''Başkanımızdan memnun musunuz?'' sorusu üzerine Tezcan, ''Memnunuz, gayet iyi çalışıyoruz ama bir daha ki bayrama tutuksuz vekillerimizle girmek istiyoruz. Onları da aramızda görmeliyiz'' dedi. Tezcan'ın sözleri üzerine de Şahin, ''Bu konu yargının ilgi alanına giriyor, yargı konuya ilişkin kararı vermeli'' diye konuştu.

Parlamento'nun irade ortaya koyması halinde bu sorunun çözüleceğini iddia eden Tezcan'a yanıt İyimaya'dan ''Türkiye, Parlamento mutabakata varırsa sorun çözülür, gerekli hukuk normu değiştirilebilir'' şeklinde geldi.

CHP'li Tezcan ise ''Tutuklu milletvekili konusunda Parlamento iradesi netleşir, oluşursa çözüm konusunda bir mutabakata varabiliriz. Daha önce yapılmış bir protokol var. Bayram günlerinde onu hatırlatmayı, iyiye vesile olması için faydalı gördüm'' dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Şahin de şöyle konuştu: ''Uzun tutukluluk sürelerinden biz de rahatsızlık duyuyoruz. Adalet Bakanlığı'nın bu konuda bir çalışması var, yargı reformu çalışmaları kapsamında bu konuya da çözüm aranıyor. Sohbete böyle bir konuyla girmenizi anlıyorum, tutuklu vekillerden parti olarak rahatsızlık duymanızı da anlıyorum, saygıyla karşılıyorum. İki milletvekilinizin tutuklu olması sizi rahatsız edebilir ama bu konunun yargısal bir konu olduğu kanaatindeyim. Parlamentonun yapacağı bir şey olursa bu konuda tasarı ya da teklifin parlamentoya gelmesi gerekir ki bu konuda parlamentoya gelmiş olsun. Arzu ederiz ki cezaevlerinde kimse kalmasın.''

Tezcan, sohbete bu konuyla başlamalarını anlayışla karşıladığı için Şahin'e teşekkür ederek, AKP teşkilatının Kurban Bayramı ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

 

CHP'nin ardından MHP heyeti geldi

Kurban Bayramı dolayısıyla AKP'yi CHP heyetinin ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, Antalya Milletvekili Mehmet Günal ve MHP MKYK Üyesi Sami Uzun'dan oluşan heyet ziyaret ederek, bayramlaştı.

Şahin, siyasi partiler ve insanlar arasında bayramlaşmanın önemine değinerek, bayramların insanın kendisinden başka insanları da düşünmesi bakımından önemli olduğuna işaret etti.

Karakaya da bu yıl milli ve manevi bayramların bir arada kutlanmasının büyük bir şans ve tevafuk olduğunu vurgulayarak, bayramların birlik ve beraberliğin sağlanması için çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin yaşadığı en önemli sorunların başında terör sorunu geldiğine işaret eden Karakaya, ''Bayramların birlik ve beraberliğin sağlanması ve bin yıllık kardeşlik hukukunun devamının sağlanmasında önemli bir yeri var. Birlik ve kardeşliğimizi tehdit eden terör sorununun da bir an önce çözüme kavuşturulması lazım. Terörün kökü kazınmadan bu memlekette bayramlar buruk geçecektir. Şehitliklere göz attığımızda 'bayram bizim neyimize' dediklerini görüyoruz'' diye konuştu.

Mehmet Ali Şahin de Türkiye'nin 30 yılı aşkın bir süredir terörle mücadele ettiğini, bu mücadelenin geçmişte olduğu gibi bugün de devam edeceğini vurguladı. Şahin, ''Terörü sonlandırmak için eğer silahlı mücadele dışında girişimler yapmak gerekiyorsa bunu da ihmal etmemek gerekiyor. Sayın Başbakan'ın, yetkililerin söylemek istediği budur. Yani bunu sona erdirmek için başka yollar varsa bu yolları da ihmal etmemek gerekir. Bölge halkı da bu konuda hassastır. Bölgeyle daha sık ilişki kurmak yararlı olur diye düşünüyorum. Aileler çocuklarının dağa çıkması konusunda istekli değildirler. Hiçbir ana, baba çocuğunun daha çıkmasını memnuniyetle karşılamaz. Bu sorun devlet sorunu ve terör örgütü şu anda dış bağlantılarıyla adeta bir taşeron örgüt konumundadır'' dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaya da ''Terör konusunda müzakereden uzak durmalıyız. Mücadele değil, müzakere yapılıyor olması bölge halkının bu konuyla ilgili duruşunda zafiyete neden oldu. Bölgede devletin ağırlığını hissettirmek, Genel Başkanımızın dediği gibi sembolik olsa da Kandil'e Türk bayrağını dikmek gerekiyor'' diye konuştu. Bölge halkının devletle, milletle bir sorunu olmadığını kaydeden Karakaya, 30 yıldır bölgeyle alakası olmayan dış güçlerin kışkırtmasıyla oluşan bir yapının yok olacağına inandığını söyledi.

Karakaya'nın sözleri üzerine Şahin, ''Devlet üzerine düşeni büyük başarıyla yerine getiriyor. Sorunu çözmek için üzerine düşeni yapıyor, yapacaktır'' dedi.

 

AKP'ye BBP heyetinin ziyareti

Kurban Bayramı dolayısıyla AKP'yi sırasıyla Büyük Birlik Partisi (BBP), Demokratik Sol Parti (DSP) ve Demokrat Parti (DP) heyetleri ziyaret ederek, bayramlaştı. BBP Genel Başkan Yardımcısı Metin Gündoğdu, bayramlaşma ziyaretinde partinin kısıtlı imkanlarıyla propaganda yapmaya çalıştıklarını belirterek, Meclis dışındaki partilere hazine yardımı yapılmamasını eleştirdi.

Gündoğdu, milli eğitim sisteminin de ciddi manada kendilerini rahatsız ettiğini dile getirerek, Cumhuriyet döneminde milli eğitim sisteminin köklü bir hale getirilemediğini savundu. Toplumsal aksaklıklar, milli eğitim sistemindeki sorunlar yerine Türkiye'nin gündeminin başka noktalara çekildiğini öne süren Gündoğdu, şöyle konuştu: ''Türkiye'nin gündemini çok farklı yerlere çekiyorlar, Cumhuriyet kutlamalarında yürüyelim yürümeyelim... Yürüyen de olabilir yürümeyen de olabilir. Bunlarla Türkiye'nin esas gündemine bir türlü nüfuz edemiyoruz. Türkiye'nin esas gündemi bu memleketin geleceğindeki gençlerin çok daha iyi eğitim alarak, onların bu ülkeyi daha iyi noktalara götürebilmesi mücadelesi olması gerekirken 30 yıldır terör belasıyla uğraşıyoruz. Şu anda terörle kararlı bir mücadele var, iyi bir noktaya gelindi. Sağolun. Bu mücadelenin devam etmesini istiyoruz.''

Gündoğdu, 28 Şubat dönemini derinden yaşayanlardan olduklarını belirterek, o dönemde yapılan haksızlıklara dikkat çekti. Şahin de gençlerin geleceğe çok iyi hazırlanması için eğitim sisteminin iyi yapılması gerektiğini belirterek, burada ailelere de görev düştüğünü söyledi. Okullarda Kur'an-ı Kerim ve Siyer-i Nebi derslerinin seçmeli okutulmasının da önemine işaret eden Şahin, çocukların manevi açıdan da iyi yetiştirilmesi için sistemler geliştirdiklerini söyledi.

 

DSP heyetinin ziyareti

DSP Genel Başkan Yardımcısı Dursun Tuncer Ertürk başkanlığındaki DSP heyeti de AK Parti'yi ziyaret ederek bayramlaştı. Şahin, siyasi partiler arası bayramlaşmanın önemine işaret ederek, parti genel merkez yöneticileri arasındaki bu geleneğin parti tabanları için de örnek teşkil ettiğini söyledi. Ertürk de milli ve dini bayramların milleti kaynaştırdığını, barışın simgesi olduğunu vurgulayarak, Kurban Bayramı'nın Türkiye'ye huzur ve mutluluk getirmesini, çocukların, annelerin ağlamadığı günler temenni ettiğini belirtti. Bir kitle partisi olan DSP'nin Türkiye'nin gidiş hattından memnun olmadığını, ülkenin sorunları olduğunu savunan Ertürk, ''Milli ve dini bayramlarda birlik olunarak topluma güç birliği mesajı verilmesi gerekiyor. Ancak milli bayramın bir izne tabi tutulmasını kamuoyunun takdirine bırakıyorum'' dedi.

Cumhuriyetin Türkiye'de yaşayanların yüce bir değeri olduğuna işaret eden Ertürk, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Köşk'te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla vereceği resepsiyona TBMM'de grubu olmayan partileri davet etmediğini söyleyerek, eleştirdi. Ertürk, Meclis'te grubu olmayan partilerinde resepsiyona davet edilmesi gerektiğini dile getirerek, ''Burada ya bir atlama var ya da farklı bir düşünce var. Takdirinize sunuyoruz bunu'' diye konuştu.

Şahin de Cumhuriyet Bayramı'nın 88 yıl boyunca Ankara'da kutlandığını anımsatarak, ''Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına yasak getirilmesi söz konusu değil. 88 yıl boyunca nasıl kutlanıyorsa 89. yılda da aynı şekilde kutlanmaya devam edecek. Bizim bu bayramlarla ilgili bir yasak düşüncemiz olamaz'' dedi. Mehmet Ali Şahin, CHP'nin resmi Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına alternatif olarak farklı bir kutlama hazırlığında olduğunu hatırlatarak, bu durumu eleştirdiğini daha önce de ifade ettiğini söyledi.

''Milli ve dini bayramlar ayrışmak için değil, bütünleşmek içindir'' diyen Şahin, şöyle konuştu: ''88 yıldır birlikte olduğumuz gibi 89. yılda da birlikte olalım. Neden birimiz orada, birimiz burada olalım? Bir siyasi parti alternatif kutlama için valiliğe başvuruyor. Valilik de bunu toplantı ve gösteri yürüyüşleri çerçevesinde değerlendirerek izin vermiyor. Birinci Meclis'in önünde böyle bir toplantı yapılamayacağı ifade ediliyor. Niye alternatif bir tören yapalım? Şenlikler yapılabilir, ama devletin Cumhurbaşkanının katıldığı bir tören varken, buraya gelmeyip alternatif bir törene katılmak soru işaretleri barındırıyor.''

 

Köşk'teki resepsiyon

Mehmet Ali Şahin, Çankaya Köşkü'ndeki Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna davet konusunun da Cumhurbaşkanı Gül'ün takdirinde olduğunu, Meclis'te grubu bulunmayan partilerin davet edilmediği bilgisinin kendisine gelmediğini söyledi.

Ertürk de sınırlama yapılan hiçbir etkinliğin hoş olmayacağını, Cumhuriyet Bayramı'nın 88 yıldır kim, nerede, nasıl isterse kutlandığını belirterek, ''Bırakın herkes istediğini, istediği gibi yapsın'' dedi. Ertürk, DSP örgütünün de Birinci Meclis'in önünde düzenlenen alternatif Cumhuriyet Bayramı kutlamasına katılacaklarını bildirdi. DSP heyetinin ardından AK Parti'yi, Demokrat Parti heyeti ziyaret ederek, bayramlaştı.

 

Gazetecilerle bayramlaşma

Şahin, siyasi partiler arası bayramlaşmanın ardından programı takip eden basın mensuplarını da ayrıca kabul ederek, bayramlaştı. Siyasi partiler arası bayramlaşmanın güzel bir gelenek olduğunu belirten Şahin, ''Aslında bu bayramlaşma genel başkanlar düzeyinde olmalı. O zaman tam bir kaynaşma olur. Muhalefetin iktidarı eleştirmesi normal, iktidar da eksikliklerini giderir. Bayramlaşmanın genel başkanlar düzeyinde olması siyaseti de yumuşatır'' dedi.

Ahmet İyimaya ise bayramlarda siyasi parti mensuplarının üsluplarının diğer dönemlere göre daha iyi olduğunu, üslubun normalleştiğini söyledi. Bir gazetecinin Suriye'de tutuklanan haber kameramanı Cüneyt Ünal'ın halen serbest bırakılmadığını hatırlatması üzerine Şahin, söz konusu kameramanın ailesinin iletişim numaralarını istedi.

 

CHP'ye ilk ziyaret AKP heyetinden

Kurban Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arasında gerçekleştirilen bayramlaşmada, CHP Genel Merkezi'ni ilk olarak AKP heyeti ziyaret etti. Genel Sekreter Haluk İpek başkanlığındaki AKP heyetini, PM Meclisi üyesi Seyhan Erdoğdu ile Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Doğan karşıladı. AKP heyeti CHP'ye çikolata getirirken, CHP'liler de AKP heyetine çikolata, çay ve kolonya ikram etti. CHP'nin kabul heyetine başkanlık edecek olan Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, uçağının rötar yapması nedeniyle kabullere katılamadı.

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Doğan, Oran'ın kabule katılamaması nedeniyle büyük üzüntü duyduğunu aktararak, ''Bu bayram birlikte olamadık, ama 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Birinci Meclis'in önünde birlikte olalım'' mesajını gönderdiğini iletti.
İpek de Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın ciddi sıkıntılar içinde olduğunu, ama genel anlamda huzurlu bir bayram geçirildiğini belirterek, sıkıntıların aşılması temennisinde bulundu.

İpek, Oran'ın kendisine gönderdiği mesaja da şu yanıtı verdi: ''İki bayram biraraya geldi. Dini bayramlarımız, milli bayramlarımız birlik ve beraberliğimiz açısından çok önemli. Özellikle Cumhuriyet, Atatürk'ün bize mirası. Kuruluşundan itibaren yerleşmesi için çok büyük emek var. Cumhuriyet Bayramı'nda da ayrılık gayrılık olmaz. Bayramı hep birlikte kutlamamız gerekir. Özellikle Cumhuriyet gibi milli değerlerimizi iç siyaset malzemesi yapılmadan hep birlikte kutlamamız gerekir. Siyaset kurumunun kendi içinde eğer tepkiler gösterilecekse farklı yolları da var. Ama Cumhuriyeti hep birlikte hep beraber kutlamamız gerekir.''

CHP PM Üyesi Erdoğdu da Cumhuriyetin herkesin ortak değeri olduğunu vurgulayarak, ''Hepimiz biliyoruz ki Mustafa Kemal olmasaydı bu Kurban Bayramı'nı da böyle kutlayamazdık bu ülkede. Onun için Kurban bayramlarımızı da özgürce, dayanışma içinde kutluyorsak bunu da Mustafa Kemal'e ve Cumhuriyete borçluyuz'' dedi. İpek'in ''Cumhuriyet Bayramı'nda ayrılık gayrılık yok. Hep birlikte kutlayacağız'' sözleri üzerine Doğan, ''Tabii ki. Cumhuriyet Bayramı'nda da yok, dini bayramlarımızda da yok'' karşılığını verdi. CHP heyetinin tutuklu milletvekili, gazeteci ve öğrencileri hatırlatması üzerine İpek, bunun yargının konusu olduğunu, kendilerinin de yargılamaların en hızlı şekilde tamamlanmasından yana olduklarını söyledi.

Seçilme yaşının 18'e indirilmesi

Haluk İpek, CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Doğan'a seçilme yaşının 18'e indirilmesi konusundaki çalışmaları hatırlatarak, CHP'li gençlerin yaklaşımını sordu.
Doğan, CHP'nin 21 yaşa sıcak baktığını, ancak 18 yaşın tüm gelişim süreçlerini tamamlamış Avrupa ülkelerinde uygulanan bir sınır olduğunu ifade etti. 18 yaş sınırının tartışılması gerektiğini belirten Doğan, ''Bizim ülkemizde 24 yaşına gelmeyen bir insan alkollü bir yere gidemezken, 18 yaşında seçilmesi biraz tezat geliyor bana'' dedi. Bunun üzerine İpek de ''Ölçüyü alkol olarak koyma. Ölçüyü yönetim olarak koyalım. 18 yaşı uygulayanlar da başarıyla yürütüyorlar'' dedi.

Seyhan Erdoğdu, 18 yaşın eğitim sürecinin bir aşaması olarak algılanması bu nedenle seçilme için erken bir yaş olduğunu ifade ederek, zorunlu eğitimin daha uzun bir süreye yayılmasının gerektiğini savundu. Erdoğdu, önemli konuların lider düzeyinde ortaya atılarak, toplumun genelinde tartışılmadan hayata geçirildiğini, bu yaklaşımın konuları polemik konusu haline getirdiğini ileri sürerek, gençleri polemik konusu yapacak bu yaklaşımı doğru bulmadıklarını söyledi.

İpek ise her konuda mutabık olunamayacağını, böyle olması halinde ayrı ayrı siyasi partilere ihtiyaç olmayacağını ifade ederek, farklılıkların TBMM'de temsil edileceğini, halkın bu farklılıklara yaklaşımını sandıkta göstereceğini belirtti. İpek ve beraberindekiler ''29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı da hep birlikte kutlama'' temennisiyle CHP'den ayrıldı.

 

CHP'yi AKP'nin ardından DSP ziyaret etti

Kurban Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arasında gerçekleştirilen bayramlaşmada, CHP Genel Merkezi'ni ilk olarak AKP ardından DSP, Saadet Partisi, İşçi Partisi (İP), Demokrat Parti (DP), MHP ve BBP heyetleri ziyaret etti. CHP'nin kabul heyetine başkanlık edeceği duyurulan Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, uçağının rötar yapması nedeniyle ilk kabule katılamazken, konukları Parti Meclisi (PM) üyesi Seyhan Erdoğdu, Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Doğan ile AKP'nin ziyaretinden sonra heyete katılan Ankara Milletvekili Levent Gök ağırladı. Umut Oran, Saadet Partisi'nin ziyareti sırasında genel merkeze gelerek, kabullerin bundan sonraki bölümüne başkanlık etti. Konuklara çay, çikolata ve kolonya ikram edilirken, heyetlerde CHP Genel Merkezi'ne çikolata ve çiçek ile geldi.

DSP'nin ziyareti sırasında heyete başkanlık eden Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Ertürk, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Ulus'ta yapılacak yürüyüşün yasaklanmasını eleştirerek, cumhuriyetin halkın ortak değeri, yasaklama anlayışının ise yanlış bir yaklaşım olduğunu savundu.

 

DSP Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılacak

Ertürk, DSP'nin Genel Başkan Masum Türker'in başkanlığında kutlamalara katılacaklarını da söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Çankaya Köşkü'nde düzenleneceği resepsiyona, TBMM'de grubu bulunmayan siyasi partilerin çağrılmamasını da eleştiren Ertürk, bu ayrıntının ''atlanmış'' olduğunu düşünmek istediklerini söyledi.

İşçi Partisi'nin ziyareti sırasında ise heyete başkanlık eden Genel Başkan Yardımcısı Bayram Yurtçiçek, Kurban Bayramı'nın ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı da coşkuyla kutlayacaklarını söyledi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Ulus'ta yapılacak yürüyüşün yasaklanmasını eleştiren Yurtçiçek, bunun Valiliğin idari kararı değil, hükümetin siyasi tasarrufu olduğunu ileri sürdü. Ancak yasağın zaten fiilen ortadan kalktığını iddia eden Yurtçiçek, yurttaşlardan 29 Ekim günü Türk bayrakları ile Birinci Meclis'in önünde olmalarını istedi.

Yürüyüşün provokasyon istihbaratı nedeniyle yasaklandığı gerekçesine de değinen Yurtçiçek, ''Yüz binlerce halkın olduğu yerde olay olmaz. Bu 'istihbarat aldık', 'provokasyon olacakmış'. Provokasyon yaparsa, Hükümet yapar'' ifadelerini kullandı. Yurtçiçek, yürüyüşte herhangi bir olumsuzluğun yaşanmayacağına da yürekten inandığını söyledi.

 

'Yasaklama baskıcı anlayışın sonucu'

Oran da yürüyüşün yasaklanmasının baskıcı bir anlayışın sonucu olduğunu belirterek, Yüce Türk Milleti'nin Mustafa Kemal Atatürk'ten aldığı ruhla bayramını kutlayacağını belirtti. Oran, ''Bizler bu yasakçı anlayışa, hukuk tanımayan anlayışa, bu baskıcı anlayışa en güzel cevabı ellerimizde Türk bayrağı ile 29 Ekim saat 11.00'de Ulus'ta Birinci Meclis önünde olarak hep beraber vereceğiz'' dedi.

Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yasaklanmaya gerekçe olarak alınan istihbaratı gösterdiğini, kendilerinin de ilgili idari birimlerle görüştüklerini, bir olumsuzluk yaşanacağına inanmadıklarını ifade etti. Oran, ''Sayın Başbakan herhalde eksik bilgiye sahip'' dedi. Yurtçiçek'in ''Başbakan cumhuriyetçi ise onu da Ulus Meydanı'nda, Meclis'in önünde görmek istiyoruz'' sözleri üzerine Oran da ''Eline Türk bayrağını alsın, gelsin değil mi?'' ifadesini kullandı.

 

MHP'nin ziyareti

Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya başkanlığındaki MHP heyetinin ziyareti sırasında ise Oran, MHP'den parlamentoda iktidarın uygulamalarına karşı daha etkin bir muhalefet beklediklerini söyledi. Karakaya ise başta terörle mücadele konusundaki söylemlerinde olmak üzere CHP'nin desteğinin artacağına inandığını belirtti. MHP'nin ülkenin yönetimi ve içinde bulunduğu süreçler konusunda ciddi sıkıntıları olduğunu belirten Karakaya, bunu da ellerinden geldiği ölçüde etkin bir şekilde ortaya koymaya çalıştıklarını söyledi. Karakaya MHP için kimi zaman AKP'ye kimi zaman CHP'ye yakın durduğu eleştirileri yapıldığını ifade ederek, MHP olarak her zaman aynı noktada ve söylemlerinin hep arkasında durduklarını söyledi.

Yerel yönetimleri yönelik yasal düzenlemelere de değinen Karakaya, bazı illerin büyükşehir yapılmasına karşı olmadıklarını ancak tasarının yasalaşmasıyla adı konulmadan, bölgesel yönetimler oluşturulmasının hedeflendiğini savundu. ''İl sınırlarına kadar belediye sınırlarının genişletilmesi bölgesel yönetimler oluşturma anlamına geliyor. Türkiye'de bir şeyler yapılıyor ama adı konmadan yapılıyor. Oslo'da, İmralı'da verilen sözlerin yerine getirilmesi ama çaktırmadan yerine getirilmesi'' diyen Karakaya, MHP'nin bu itirazını her aşamada dile getirdiğini söyledi.

Karakaya, seçilme yaşının 18'e indirilmesinin gündeme gelmesini de eleştirerek, ''18 yaş konusunda bizim gördüğümüz tehlike, bugün milletvekili olmak için askerlik şartının bir şekilde etrafından dolanılarak kaldırılması ve bu kaldırılma ile birlikte Kandil'dekilerinde bir şekilde Meclise getirilmesi noktasındaki dolaylı yapılan birtakım girişimler. Verilen birtakım sözlerin yerine getirilmesi noktasında'' diye konuştu.

 

'MHP, kurumsal bir karar almadı'

Bir gazetecinin MHP'nin Ankara Valiliğince yasaklanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Ulus'ta yapılacak yürüyüşe katılıp katılmayacağına ilişkin sorusunu da yanıtlayan Karakaya, MHP olarak kurumsal bir karar almadıklarını, daha çok kendi düzenledikleri etkinliklerde olmayı tercih ettiklerini ancak bireysel olarak oraya gitmek isteyen MHP'liler olabileceğini söyledi.

Demokrat Parti (DP) heyeti ise ziyaret sırasında CHP'lilere partilerinin Paramento Faaliyetlerini İzleme Grubu'nca hazırlanan raporu sundu. CHP'yi Saadet Partisi ve BBP heyetleri de ziyaret etti. Kabullerin ardından Genel Başkan Yardımcısı Oran başkanlığında genel merkezde örgütle bayramlaşma gerçekleştirildi.
 

 

DSP'yi, MHP, CHP, AKP heyetleri ziyaret etti

Kurban Bayramı dolayısıyla siyasi partilerdeki bayramlaşma çerçevesinde, DSP'yi, MHP, CHP, AKP, BBP ve Demokrat Parti heyetleri ziyaret etti. Konukları, DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, Genel Saymanı Yüksel Erdoğan ve Genel Başkan Danışmanı Ali Kılıç karşıladı. Partiyi ilk olarak MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya ve beraberindeki heyet ziyaret etti. Ziyarette Erçelebi, TBMM'deki çalışmaları sordu.

Yerel yönetimlerle ilgili yasa ve yerel seçimlerin erkene alınmasına ilişkin anayasa değişikliği çalışmaları hakkında bilgi veren Karakaya, iktidarın yerel seçimleri erkene almak istediğini, muhalefet olarak buna karşı çıkmayacaklarını ifade etti. Yerel seçimin 27 Ekim'de yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını ancak TBMM'de yeterli çoğunluğun sağlanamadığını anımsatan Karakaya, yeni durumda da verdikleri sözde duracaklarını kaydetti.

AKP'nin eleştirildiği ziyarette Karakaya, ''AK Parti iktidara geldiğinden bu yana ülkede adı konulmamış bir rejim tartışması var. Hükümet adını koymuyor ama yaptığı uygulamalar ve getirdiği yasal değişikliklerle istediğini yapıyor'' dedi. Hükümetin yaptığı bazı düzenlemelerin, getirilmek istenen başkanlık sisteminin altyapısını oluşturmak amacı taşıdığını savunan Karakaya, ''Bugün Büyükşehir Belediyesi işinde de ustaca yapıyorlar. 13 ilin büyükşehir olması işinin arkasında bölgesel yönetime alıştırma var. Federasyonunun altyapısı bu işler'' diye konuştu.

 

CHP'nin ziyareti

DSP'yi, MHP'nin ardından Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan başkanlığındaki CHP heyeti ziyaret etti. Bu ziyarette de yeni anayasa çalışmaları konuşuldu. Anayasa çalışmaları hakkında bilgi veren Tezcan, çalışmalarda tıkanma olmadığını, Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Tezcan, iktidarın bir ''hesaplaşma'' mantığıyla sürece yaklaştığını öne sürerek, ''90 yıllık hesaplaşma mantığı ve küresel güçlerden gelen talepleri masaya getiriyorlar. Biz de buna karşı çıkmak durumundayız'' dedi. BDP'nin farklı, MHP'nin farklı hassasiyetleri bulunduğunu ifade eden Tezcan, sürecin doğal hızında sürdüğünü, böyle bir tablo karşısında yeni anayasanın yıl sonuna yetişmesinin mümkün olmayacağını dile getirdi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına ilişkin yeni düzenlemelerin de eleştirildiği ziyarette Tezcan, hükümetin ''milli bayramsızlaştırma'' düşüncesinde olduğunu savundu. Tezcan, ''Bu bayram kitlelerden dip dalganın harekete geçtiği süreçler olacak. Alıştıra alıştıra bayramları kaldırıyorlar. Dini bayramlara evet, milli bayramlara hayır gibi bir anlayış getiriyorlar. Ama dip dalga gösteriyor, Türk halkı milli bayramlarına sahip çıkacak'' şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı'nı şikayet

Ankara Milletvekili Ülker Güzel başkanlığındaki AKP heyetinin ziyareti sırasında ise Türk tarihi, milli ve manevi değerleri ile kültürel miras konuşuldu. Güzel, Türkiye'nin en az 6 bin yıllık bir medeniyete sahip olduğunu belirterek, bunun gelecek nesillere aktarılması için herkesin çalışması gerektiğini söyledi. Erçelebi de Türkiye'deki tarihi ve kültürel zenginliğin başka hiç bir ülkede bulunmadığını belirtti.

İktidar partisi olarak ''Cumhurbaşkanı'nı kendilerine şikayet etmek istediğini'' söyleyen Erçelebi, 29 Ekim kutlamalarına ilişkin resepsiyon davetinin partilerine gelmediğini belirtti. Postada bir yanlışlık olduğu düşüncesiyle Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ni aradığını ve resepsiyona yalnızca TBMM'de grubu bulunan partilerin davet edildiğini öğrendiğini anlatan Erçelebi, ''Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna yalnızca TBMM'de grubu bulunan partiler davet edilmiş. Orası cumhurun yeri değil mi? Son zamanlarda bu moda oldu. Bu nasıl bir anlayış. İktidar partisine Cumhurbaşkanını şikayet ediyorum'' dedi.

 

MHP'yi ilk önce DSP heyeti ziyaret etti

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Erdem, Genel Sekreter Yardımcısı Abbas Bozyel ve MYK Üyesi İsmail Hakkı Yücel, parti genel merkezine gelen siyasi partilerin temsilcileriyle bayramlaştı. MHP'yi ilk önce DSP Genel Başkan Danışmanı Uğur Gürel, Genel Sayman Yardımcısı Nahit Söyler ve Parti Meclis Üyesi Nursel Kızılırmak'tan oluşan heyet ziyaret etti.

Gürel, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda yapılması planlanan yürüyüşe destek istedi. Gürel, ''Siyasi yelpazenin neresinde olursa olsun Türkiye'deki bu AKP baskısını kırmanın yolu halkla birlikte yürüyüşlerden geçer. O yüzden MHP de dahil olmak üzere bütün siyasi partilerin bu yürüyüşe destek vermeleri, hatta bu yürüyüşün içinde olmaları gerekiyor'' diye konuştu.

Hakların ve haklıların birileri tarafından savunulmasıyla haksız konuma da düşüldüğü zamanların olduğunu anlatan Mustafa Erdem, ''Bazen güzel şeyler, doğru şeyler, doğru zamanda ve doğru kişiler tarafından yapılamadığı zaman yanlışlar birileri için ölçü olarak kabul edilebiliyor ve bundan dolayı da doğru ziyan ediliyor, zarar görüyor ve doğruların sahipleri de mağdur oluyor'' dedi.

Erdem, geçmişten bu güne cumhuriyet mitinglerinin AKP'nin güçlenme sebebi olarak tecelli ettiğini ifade ederek, bir değer erozyonunun oluşmasına da katkı sağlandığını savundu.

 

AKP ziyareti

DSP'nin ardından MHP Genel Merkezi'ni AKP Ankara Milletvekili Ülker Güzel, Merkez Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Meryem Göka ve Gençlik Kolları MYK Üyesi Erdem Acar'dan oluşan AKP heyeti ziyaret etti. Güzel, ziyarette yaptığı konuşmada değerleri birlikte kutlamanın gururunu taşıdığını söyledi.

Mustafa Erdem ise ''Milli ve manevi değerleri olmayan bir milletin beka şansı olmaz. Bunların yaşatılması, bizden sonrakilere intikali fevkalade, hem insani, hem de ahlaki bir görevdir diye düşünüyoruz'' dedi. Milleti yaşatan en önemli değerlerin, milli ve manevi değerler olduğuna inandıklarını vurgulayan Güzel, bunları yaşatmak için alınması gereken her türlü tedbiri alacaklarını bildirdi.

Anayasa değişikliğinin içinde Türk kavramının konulmaması gayretine girildiğini ileri süren Mustafa Erdem, şöyle konuştu: ''Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde yaşayanın en büyük değeri Türk olmaktır. Ama gelin görün ki ülkemizde adı konulmamış bir milletten söz ediliyor. Israrla da siyasi büyüklerimiz 'aziz milletimiz, büyük milletimiz' kavramlarını kullanırken o milletin adını söylemekten ve Türk olduğunu ifade etmekten sakınır, çekinir, hatta ürker korkar hale gelmişiz.'

Güzel de Türk milletinin en az 6 bin yıldır dünya tarihinde yeri olan bir millet olduğunu belirterek, ''Bu milleti ortadan kaldırmak veya herhangi bir şekilde erozyona uğratmak diye bir şey söz konusu değildir. Öyle bir anlayışın her zaman biz de karşısındayız. Bu millet kültürüyle, tarihiyle, manevi milli değerleriyle yaşamıştır. Bundan sonra da yaşayacaktır'' dedi.

 

Dış politika

Türkiye'nin dış politikada sıfır sorun yaşarken ''sırf'' sorun yaşar hale geldiğini iddia eden Mustafa Erdem, ''kasap'' adı altında hacca gitmeye çalışan Türk vatandaşlarının geçişlerine izin verilmemesinin basit bir örnek olduğunu söyledi. Güzel de komşularla sıfır sorun konusunun muhalefet partilerince sürekli gündemde tutulduğunu belirterek, Türkiye'ye komşu olan bazı ülkelerin kendi sorunları nedeniyle Türkiye ile bazı siyasi problemler yaşadığını belirtti.

 

BBP ziyareti

AKP'nin ardından BBP Genel Başkan Yardımcıları Metin Gündoğdu ve Tevfik Eren ile Parti Meclis Üyesi Gökhan Tüzün'den oluşan heyet MHP'yi ziyaret etti. Gündoğdu, teröre bulaşmamış her siyasi partinin ortak hedefi olan ülkenin refahı için biraraya gelmesi gerektiğini söyledi.

Gündoğdu, 29 Ekim'de planlanan miting için, bir tarafın Cumhuriyet Bayramı'nı istemediği, diğer tarafın da Cumhuriyetin sadece kendilerininmiş gibi algı yaratılmasının yanlış olduğunu belirtti. ''Büyükşehir Yasası''na muhalif olduklarını ifade eden Gündoğdu, ''Bu yasanın en can alıcı noktası Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni teröre bulaşmış bir partiye teslim etmektir. Parti olarak bu yasaya karşıyız'' dedi.

 

CHP'nin ziyareti

Saadet Partisi adına Ankara İl Başkan Hüseyin Hacı Abdullah ve İl Başkan Yardımcıları Resuli Küçük ve Mehmet Mermer, MHP Genel Merkezi'ne bayram ziyaretinde bulundu.
Daha sonra MHP'yi, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Parti Meclisi üyesi Umut Akdoğan ile Gül Çiftçi'den oluşan CHP heyeti ziyaret etti.

Tezcan, Kurban Bayramı ve Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayarak, bayramların birlik ve beraberliği pekiştiren günler olduğunu kaydetti. Tezcan, ''Siyasette farklılıklar olur, ama bayramlar hep ortak yanların ön plana çıkarıldığı günlerdir. O yüzden millet olarak zor dönemlerden geçtiğimiz böyle bir günde iki bayramı birlikte kutlamak, kutlayabilmek güzel'' dedi. Erdem de bayramların birlik ve beraberliğin, dayanışma bilincinin geliştiği günler olmasını temenni ederek bunun için dua ettiklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler