Siyasilerden ve TSK'den 10 Kasım mesajları

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk'ün ölümünün 71'inci yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, "Milletçe hem Atatürk'ün aziz hatırasını saygıyla yadediyor hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin gurur verici başarılarıyla iftihar ediyoruz" dedi.

Yayınlanma: 09.11.2009 - 10:11
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Büyük Önder Atatürk'ün 71. ölüm yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajında, "Atatürk, Cumhuriyetimizi dinamik ve yeniliklere uyum gösterecek şekilde kurdu" dedi.  Cumhurbaşkanı Gül mesajında, Atatürk'ün ileri görüşlülüğüne dikat çekerek, "Barışçı kimliği, dünya gerçeklerini iyi bilmesi ve insani değerlere verdiği önem, O'nu dünyanın saygın liderlerinden biri yapmıştır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül mesajında şunları kaydetti: "Büyük bir komutan olarak milletimizle birlikte istiklal mücadelesini zafere ulaştıran Atatürk, büyük bir devlet adamı ve lider olarak da, ülke ve dünya şartları istikametinde doğru ve gerçekçi bir vizyon ortaya koymuş; modernleşme ve dönüşüm hamlelerini cesaretle gerçekleştirmiştir.  Böylelikle, evrensel değerleri benimsemiş, millet egemenliğine dayanan, itibarlı ve güçlü bir devlet; üreten ve geleceğe güvenle bakan bir toplum oluşturulması amaçlanmıştır.  Onun şüphesiz en önemli başarılarından biri de, Cumhuriyetimizi dinamik ve yeniliklere uyum gösterecek bir yapıda kurmuş olmasıdır. Bugün Türkiye, Cumhuriyetimizin kurucularının tasavvur ettiği istikamette gelişmesine kararlılıkla devam etmektedir.  Türkiye, 86 yıldır şuurla sürdürülen gayretlerle, muasır medeniyet seviyesine ulaşma yolunda ciddi mesafe katetmiştir. Ülkemiz giderek küresel düzeyde bir cazibe merkezine dönüşmektedir. Geldiğimiz seviyeyi, parlak bir geleceğin habercisi olarak değerlendiriyorum.  Milletimiz, Türkiye Cumhuriyeti'ni ilelebet yaşatma ve yeni başarılarla taçlandırma konusunda kararlıdır. Türkiye'nin, ekonomisiyle, demokrasisiyle, ordusuyla; istikrarını koruyan, uluslararası alanda ağırlığını sürekli artıran güçlü bir ülke olarak yükselmeye devam edeceğine inancım tamdır. Ondört yıl gibi kısa bir süre sonra 100. kuruluş yıldönümünü kutlayacak olan Türkiye Cumhuriyeti eminim ki, bugünkünden daha müreffeh bir ülke haline gelecektir.  Bu düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük komutan, eşsiz devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, O'nun şahsında dava ve silah arkadaşlarını, istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını bir kez daha sevgi, saygı, rahmet ve şükranla anıyorum."

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 71. ölüm yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, ebediyete uğurlandığı günün yıl dönümünde anarken, hep birlikte O'nun fikir ve eserleri üzerinde yeniden düşünülmesi ve O'nun mücadele heyecanının yeniden yaşanılması gerektiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, mesajında, ''İstiklal mücadelemizin önderi, büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk;ün, değerini ve güncelliğini hiçbir zaman kaybetmeyen temel felsefesini doğru ve bir bütün olarak yeniden anlamaya çalışmalıyız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, mesajında şunları kaydetti: ''Bugün sarsılmaz bir özgüvenle bir kez daha diyoruz ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'büyük eserim' dediği, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti, O'nun işaret ettiği yolda ilelebet yaşayacaktır. Bu emanetine bugün de aynı yüksek ruh ve şuurla sahip çıkarak Cumhuriyetimizi daha da yükseklere taşımaya kararlıyız. O'nun gösterdiği muasır medeniyetleri aşma hedefine ulaşmak, milletimizin her bir ferdine en ileri hayat standartlarını sağlamak için büyük bir seferberlik içindeyiz. Türkiye bugün, Cumhuriyetimizin kuruluş idealine uygun olarak özgür ve müreffeh dünyanın güçlü bir ülkesi, bölgesinde ve dünyada barışın öncüsü, medeni milletler camiasının saygın bir üyesi haline gelmiştir. İnanıyorum ki milletimiz O'nun eserlerine, Cumhuriyetimizin bütün değer ve kurumlarına geçmişte olduğu gibi bugün de gelecekte de sahip çıkacaktır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Cumhuriyet değerlerimizi her türlü siyasi ve toplumsal tartışmanın üzerinde tutmaya devam edeceğiz. Bugün, O'nun gösterdiği çağdaşlaşma hedeflerine her zamankinden daha yakın olduğumuza inanıyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü aramızdan ayrılışının 71. yıl dönümünde rahmetle, şükranla anıyorum.''

 

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin,  Atatürk'ün ölümünün 71. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.Şahin, mesajında şunları kaydetti: ''Cumhuriyet'in ilanı ile Türk insanına çağdaş uygarlığın kapılarını açan Atatürk, barışçı kimliği, liderlik yeteneği, üstün kişiliği, ülküleri ve öngörüleriyle yüzyıla yön veren en büyük devlet adamlarından biri olarak kabul edilmiştir. Türk milleti, gönlündeki Atatürk sevgisiyle, demokratik cumhuriyete olan bağlılığıyla ve çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkma azim ve kararlılığıyla, büyük önderin açtığı yolda ilerlemektedir. Atatürk'ün ve kahraman atalarımızın bizlere bırakmış olduğu değerli mirası geleceğe taşımak, uğruna büyük bedeller ödenen vatanımıza ve bağımsızlığımıza her şartta sahip çıkmak, yaşatmak ve yüceltmek birey olarak hepimizin ortak sorumluluğudur. Türk milletini ve vatanını yok olma tehlikesinden kurtaran, bizlere özgür ve bağımsız bir millet olarak yaşama onurunu kazandıran Aziz Atatürk, daima gönlümüzde yaşayacak, O'na ve ilkelerine olan inanç, güven ve bağlılığımız, sarsılmadan sonsuza kadar sürecektir. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurucusu, ilk Meclis Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk'ü, ölüm yıldönümünde bir kez daha rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum.''

 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ''10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü'' dolayısıyla yayımladığı mesajında, şunları kaydetti: ''Türk ordularının ebedi Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu ve dünyanın gıpta ettiği eşsiz devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk'ü, maddi varlığının aramızdan ayrılışının 71'inci yıl dönümünde bir kez daha özlem, saygı ve rahmetle anıyoruz. Engin düşünceleriyle bağımsızlığın, ulusal birliğin, bölünmez bütünlüğün, mutlu bir vatandaşlık ülküsünün ve barış içinde bir dünya düzeninin bayraklaşan ismi olan Ulu Önderi'mizin izinde olmayı büyük bir onur ve gurur vesilesi sayıyoruz. Hedef olarak gösterdiği yolda, zamanın ve katılaşmış düşüncelerin kalıplarına takılmadan ilerleyebilmek için bilim ve akıl esasları üzerine kurduğu düşünce sisteminden güç ve ilham alıyoruz. Bu nedenle, ulusal birlik içinde, mutlu ve güvenli bir şekilde ulusumuzu geleceğin uygar dünyasına taşıyan Büyük Önderi'mizi kalplerimizde bir hatıra gibi değil, düşüncelerimize yön veren canlı bir gerçek olarak yaşatıyoruz. Bir 10 Kasım günü maddi varlığıyla aramızdan ayrılan Atatürk'ün, düşünceleri ve bu düşüncelerinin hayat bulduğu ilke ve devrimleriyle dünya durdukça yüce ulusumuzun rehberi olmaya devam edeceğine yürekten inanıyoruz. Ebedi Başkomutanımız Atatürk, insanlığa ışık ve hayat kaynağı olmaya devam eden düşüncelerinle aydınlattığın yolda kararlılıkla ilerlemeyi şeref sayan ve Atatürkçü Düşünce Sistemi'nin özünde bulunan dinamizmin etkisiyle çağın gereklerine göre kendini sürekli yenileyen Türk Silahlı Kuvvetleri, her zaman olduğu gibi yüce ulusunun hizmetindedir. Ulusumuzun güvenine layık bir şekilde ve güçlü ordunun güçlü Türkiye demek olduğu bilinciyle çalışmalarımıza devam edeceğimize manevi huzurunda bir kez daha söz veriyoruz. Ruhun şad olsun. Huzur içinde yat.''

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Atatürk'ün 71'inci ölüm yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajda, maksatlı çaba ve faaliyetler sonucunda Atatürk'ün büyük eserinin tartışmaların içine çekilerek yıpratılmaya çalışıldığını söyledi. Bahçeli mesajında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türk milletinin kudret ve haşmetinden aldığı güçle, emperyalist mihraklara karşı verilen istiklal mücadelesinin hazırlayıcısı ve uygulayıcısı olduğunun altını çizdi. Atatürk'ün, Türk tarihinin şahit olduğu en mümtaz kişilerden birisi olduğunu belirten Bahçeli mesajında şöyle dedi: "Hayatı boyunca, kendisini, varlığından güç aldığı büyük milletimize adayan Mustafa Kemal Atatürk; kahraman bir komutan, muktedir bir politikacı ve büyük bir devlet adamı olarak çok önemli hizmetler ifa etmiştir. Vatanımızı parçalamaya yeltenenleri, büyük milletimizin binlerce yılda oluşturduğu maddi ve manevi haklarını çiğneme cüreti gösterenleri geldikleri gibi gönderen bir iradeye liderlik yapan bu büyük devlet adamına, çok şey borçlu olduğumuz iyi bilinmelidir. 90 yıl önce, dönemin işbirlikçi hükümetinin engellemelerine rağmen zorluklar karşısında inandığı ülküden asla ödün vermemiş, mücadelesinin her safhasında, aziz milletimizin şefkat ve civanmertliğine güvenerek, tükenmez feyzinden güç almış ve kutlu yolculuğuna devam etmiştir. En bunalımlı zamanlarda, kararlığın, azmin, sabrın timsali olmuş, milletimizi boyunduruk altına alma heveslilerine Sakarya'da, Dumlupınar'da hak ettikleri cevabı vermiştir. Aynı zamanda dün, bugün ve yarın arasında muazzam bir terkip kurmaya çalışarak, milletimizin sosyolojik derinliğini ve tarihi devamlılığını göstermeye çalışması da yaptığı büyük işlerin tamamlayıcısı niteliğindedir. Ancak, üzülerek ifade etmeliyim ki, Hakka yürüyüşünün 71. yıldönümünde, maksatlı çaba ve faaliyetler sonucunda büyük eserinin tartışmaların içine çekilerek yıpratılmaya çalışıldığı görülmektedir. Cumhuriyet'e ve kurucu liderine yönelik sistemli ve organize saldırıların yoğunlaştığı şu günlerde; dünden bugüne ulaşan milli değerlerimize her vatansever tarafından sahip çıkılması öncelikli bir mesele haline gelmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, muhterem manevi varlığına ve eserlerine yönelik sinsi emellerin asla bir sonuca ulaşamayacağı inancımı muhafaza ederek; ebediyete intikal edişinin yıl dönümünde, aziz hatırasını minnet duygularımla yâd ediyor, kendisine Yüce Allah'tan rahmet diliyorum."

 

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Atatürk'ün ebediyete intikalinin 71. yılı dolayısıyla yayımladığı mesajında, Kurtuluş Mücadelesi'nin önderi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanı Büyük Önder Atatürk'ü, ölümünün yıl dönümünde rahmet ve şükranla andıklarını belirtti.

Emperyalist güçlere karşı bir milletin nasıl kurtuluş mücadelesi verebileceğini, kıskaca alınmış, her bir yurt köşesi işgal edilmiş bir vatanın nasıl kurtulabileceğini, çağdaş modern ve demokratik bir devletin nasıl kurulabileceğini dünya tarihine altın harflerle yazmış, dünya çapında çağına örnek olmuş bir öndere sahip olmanın kıvanç ve gururunu yaşadıklarını ifade eden Topçu, mesajında şunları kaydetti: ''Sevgili Atamız, şunu bilmeni isteriz ki, BBP, senin bıraktığın emanetine kanı pahasına, canını ortaya koyarak koruyacak ve demokrasiyle taçlandırarak daha da güçlendirecektir. Musul ve Kerkük topraklarını Misak-ı Milli sınırlarımız içerisinde belirleyerek, bir gün topraklarımıza katmayı taahhüt ettiğini biliyoruz. BBP mensupları ve büyük Türk milleti olarak bunu bir vasiyet olarak kabul ediyoruz. Bu vasiyetin bir gün mutlaka yerine getirilecektir. Türk devleti Hatay sorununu çözerken gösterdiğin dirayeti ortaya koyacak liderlerini bekliyor. Gençliğe hitabetine muhatap olan büyük Türk gençliği, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bölünmez bütünlüğünü, vatanın ve milletin birliğini korumak, terör ve her türlü tehdit karşısında milli kararlılığını sürdürecektir. Kritik dönemlerden geçtiğimiz şu günlerde senin Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiğin kararlılık ve liderlik vasıflarını özlüyoruz. Bu duygular içerisinde seni rahmet ve minnet duygularıyla bir defa daha anıyoruz. Ruhun şad olsun.''

 

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Atatürk'ün Ölümünün 71. Yıldönümünde bir mesaj yayınladı. 71 yıl önce ölümsüzlüğe yolcu edilen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bugün düşünceleri ve eserleriyle Türkiye'nin yolunu aydınlattığını belirten Baykal, "Bağımsızlık ve demokrasi benim karakterimdir" diyen Mustafa Kemal'in özgürlük, değişim ve çağdaşlaşma projesi olan laik Türkiye Cumhuriyeti'nin, günümüzde de içtenlikle benimsenmesi, savunulması, kararlılıkla korunması gereken en önemli eserlerinden biri olduğunu ifade etti.

Günümüz Türkiye'sinde, Atatürk Türkiye'sinin olmazsa olmazları olan laik cumhuriyete, toprak bütünlüne, ve ulusal birliğe yönelik tehdit ve tehlikelerin çok belirgin bir şekilde ortaya çıktığını kaydeden Baykal, toplumun her kesiminin giderek büyüyen bu tehdit ve tehlikelerin farkına varmaya, Atatürk ilke ve devrimlerini her geçen gün daha kararlılıkla sahiplenmeye, savunmaya başladığına dikkat çekti. Baykal, mesajında şunları kaydetti:
"71 yıl önce aramızdan ayrılan Atatürk, bir ülkenin onurunu haysiyetini koruyarak nasıl değiştirileceğini, nasıl dönüştürüleceğini, nasıl çağdaş ve örnek bir cumhuriyet haline getirilebileceğini, hem tarih yazarak, hem tarihe not düşerek göstermiş, hem de mazlum milletlere örnek olsun diye bunu tarihe tescil ettirmiş olan bir önderdir. İşte bu yüzden, değeri hergün biraz daha artan ve sıradanlaştırılamayan Atatürk, yurt içinde olduğu gibi, barışın, kardeşliğin, insanlığın çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğu günümüz dünyasında da yüzyılın lideri olarak saygıyla anılmaktadır. Bu aynı zamanda Atatürk'ün büyüklüğünün de kanıtıdır. Atatürk, bir coğrafyaya da, tarihe de sığmayan çağının en önemli devlet adamlarından biridir. Eserleri, sadece yaşadığı dönemde değil, aradan 71 geçmesine rağmen günümüzde de öneminden hiçbir şey kaybetmemiş, tam tersine her gün daha fazla değer kazanmıştır. 10 Kasımlar bu yüzden kazanımları sahiplenme, koruma, güçlendirme ve geleceğe taşıma günüdür. Cumhuriyet Halk Partililer dün Mustafa Kemal ile çıktıkları yolda, bugün de Atatürk'ün ilke ve devrimleri ışığında kararlılıkla yürüyor ve Ulusal Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü sevgi, saygı ve özlemle anıyorlar."

 

Saadet Partisi Numan Kurtulmuş 

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Atatürk'ün ebediyete intikalinin 71. yılı nedeniyle yayımladığı mesajında, İstiklal Mücadelesi'nin öncüsü, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, ölümünün yıl dönümünde saygı ve rahmetle andıklarını belirtti. Milletin bağımsızlık konusundaki sarsılmaz kararlılığını tarih boyunca en acı sınavlardan geçerek ispat ettiğini vurgulayan Kurtulmuş, Türkiye'yi işgal etmek isteyen 'emperyalist güçler'in Kurtuluş Savaşı'nda tarih boyunca unutamayacakları bir ders aldığını ifade etti.

Kurtulmuş, şunları kaydetti: ''Mustafa Kemal Atatürk, bu mücadelenin sonunda büyük bir komutan ve devlet adamı olarak tarihe mal olmuştur. Sahip olduğumuz Cumhuriyet bu destansı mücadelenin zafer tacıdır. Şimdi bize düşen ülkemizi milli mücadelenin ruhuna uygun bir bilinç ve kararlılıkla Atatürk'ün hedef gösterdiği 'muasır medeniyet seviyesi'ne ulaştırtmaktır. Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu, hiçbir ayrıcalık ve ayrımcılığın bulunmadığı, özgürlük, adalet ve refahın milletimizin her ferdi için sağlandığı öncü ve güçlü Türkiye'yi kurmaktır. Ne var ki, başta iktidar ve ana muhalefet olmak üzere TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler milletimizin asaletine uygun bu siyasi kararlılık ve demokratik olgunluktan uzaktır. Demokratik açılım sürecinde şahit olunan üslup ve tartışmalar bu durumun açık bir göstergesidir. Türkiye'yi barış ve esenlik yurdu haline getirebilecek tarihi bir fırsat maalesef sırf siyasi rant uğruna gerginlik ve kutuplaşma haline dönüştürülmüştür. Tarihin en büyük fitnesi 'ucuz polemiklere' mahkum edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk'ün hedef gösterdiği 'Çağdaş Türkiye'nin, kuru bir batıcılık değil, 'devlet ve milletiyle bütünleşmiş', 'en ileri seviyede insan hak ve özgürlüklerini gerçekleştirmiş', 'ekonomik ve teknolojik kalkınmasını sağlamış', kendi medeniyet değerleri üzerinde yükselen 'müreffeh' bir Türkiye olduğu açıktır.''

 

Devlet Bakanı Selma Ali Kavaf

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, 10 Kasım nedeniyle yayımladığı mesajda, Büyük Türk Milleti'nin kurtarıcısı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, milli kahraman, büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk'ü, ölümünün 71. yıl dönümünde saygı ve rahmetle andığını belirtti.
Atatürk'ün büyük bir devlet adamı olduğunu vurgulayan Kavaf, ''Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, yok edilmek istenen Osmanlı Devleti'nden modern Türkiye Cumhuriyeti'ne uzanan fedakarlıklarla dolu çetin yolda; aziz milletimize yol gösteren eşsiz bir komutan, büyük bir devlet adamıdır. Büyük Türk Milleti, Atatürk'ün mihmandarlığında küllerinden doğmuş, onun ilke ve değerleri ışığında modern dünyanın bir parçası olmuş ve dünya milletleri arasında hak ettiği saygıyı kazanmıştır'' dedi.

Kavaf, mesajında şunları kaydetti: ''Milletimiz, Ata'ya olan vefasını, O'nu gönlünde yaşatarak, 'büyük eserim' dediği Cumhuriyet'in temel değerleri ve kazanımlarına sahip çıkarak ve O'nun işaret ettiği çağdaş uygarlık hedefini aşmak üzere var gücüyle çalışarak göstermektedir. Bu bağlamda, Büyük Atatürk'ün aramızdan ayrılışının simgesi 10 Kasım'lar, O'nun yarattığı eserlerin, fikir ve değerlerinin üzerinde düşünülüp daha iyi anlaşılması, yarınlara yönelik hedef ve umutların bu fikirler ışığında tazelenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması için eşsiz bir fırsattır. İnanıyorum ki Kurtuluş Savaşı heyecanını, Atatürk'ü ve onun eserlerini daha iyi anlayıp özümseyen gelecek kuşaklar da ülkemizi çok daha büyük hedeflere taşıyacaklardır.''

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler