"Sizin ki can da vatandaşın ki patlıcan mı?"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, domuz gribi aşısıyla ilgili gelişmeleri Meclis gündemine getirdi. CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız da, ''domuz gribi'' aşısı ile ilgili, ''Başbakanı bile ikna olmamış bir ülkenin halkı, bu aşıya ikna olacak mı?'' diye sordu.

Yayınlanma: 04.11.2009 - 13:07
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ'ın dün kameralar önünde aşı olmasının ardından, Erdoğan'ın canlı yayında kesinlikle aşı olmayacağını açıkladığını hatırlattı. Sevigen, Başbakan Erdoğan'ın "aşı olmayı düşünmüyorum" şeklindeki açıklamasına ilişkin olarak yurttaşların "Başbakan aşı olmayacaksa biz neden olalım?" şeklinde sormaya başladıklarını belirtti.

Sevigen, Erdoğan'ın bu konuda farklı otoritelerin farklı görüşleri olduğunu belirttiğini söyleyerek, "Kendisini aşı olmamaya karar verdiren etken nedir? Şimdi tüm kamuoyu Başbakana bilgi veren bu bilim adamlarının konuşmasını bekliyor. Sayın Başbakan susmalı, Sayın Bakan susmalı ve o konuşmayan bilim adamları artık konuşmalıdır" dedi.

Sevigen, hükümetin domuz gribi aşısı konusunda çelişkili tavır sergilediğini belirterek, şu ifadelere yer verdi:
"Günlerdir aşı olunması yönünde kamuoyuna kararlı şekilde açıklamalarda bulunan bir Sağlık Bakanı ve karşısında onun iddialarını çürüten bir Başbakan. Vatandaş zararlı mı değil mi diye endişe ederken, bu ülkenin Başbakanı çıkıp aşı olmayacağını açıklayınca ortaya vahim bir manzara çıkmıştır. Başbakan başka bir şey söylüyor, Sağlık Bakanı başka şey söylüyor. Hükümet bu konuda çelişkili tavır sergilemektedir. Vatandaş şimdi Başbakana mı inansın Bakana mı? Böyle ciddi bir konuda mutabakata varamayan hükümet yetkililerinin önce kendilerinin anlaşması gerekmektedir."


Sevigen'in soruları

Sevigen'in soruları ise şöyle sıralanıyor:

-Aşı yaptırmayacağım diye bir açıklama yapmanızın ve bu yönde bir karar almanızın sebebi nedir?

-Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın aylardır aşı olunması yönündeki açıklamalarının ardından sizin de "ben aşı olmayacağım" şeklindeki tavrınız sonrasında tüm kamuoyunun kafası karışmıştır. Hükümet yetkilileri olarak bu konuda ortak bir karara varamamış olmanızın gerçek sebebi nedir?

-Sayın Başbakan, hanginize inanalım size mi, Sağlık Bakanına mı?

-Sizin canınız can da vatandaşın ki patlıcan mı?

-Bilginiz yoksa siz susun, bilim adamları konuşsun. Yoksa bilim adamlarına konuşma yasağı mı getirdiniz?

-Bu kadar bilgi kirliliği içinde domuz gribi ile nasıl mücadele edeceksiniz?

-Hükümetin Sağlık Bakanı herkesi aşı olmaya davet ederken Başbakan olarak sizin "aşı olmayacağım" diye tepki göstermeniz hükümetiniz adına bir talihsizlik değil midir? Bu tavır aynı zamanda kendi politikanıza olan bir güvensizlik değil midir?

-Domuz gribi aşısı ile ilgili hangi otoriteler tarafından size nasıl bir bilgi verildi?

-Bu ülkenin Başbakanı ve Bakanı olarak böyle ciddi bir konuda farklı açıklamalarda bulunmuş olmanızın altında yatan sebepler nelerdir?

-Hükümet olarak böyle ciddi bir konuda vatandaşa yol göstermek ve bu konuda yapılması gerekeni savunmak yerine canlı yayında çelişkili açıklamalarda bulunmanız aşının tehlikeli olduğu yönünde aldığınız bir bilgiye mi dayanmakta?

-Siz aşı olmayacaksınız bunun vatandaşa yapılmasını doğru buluyor musunuz?

 

Sacit Yıldız, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Akdağ'ın, ''Vatandaşım gelse, 'falanca vatandaşı seyrettim, aşı yaptırmayın dedi. Ben de yaptırmadım, çocuğumu kaybettim' derse, ben Sağlık Bakanı olarak suç duyurusunda bulunurum'' şeklinde açıklama yaptığını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''domuz gribi'' aşısı vurulmayacağını açıkladığını belirten Yıldız, şu soruları yöneltti:

''Başbakan'ın açıklamasının, halkı domuz gribi aşısından soğutacağını düşünmekte misiniz?

Bu açıklama sonucunda, Başbakan hakkında suç duyurusunda bulunacak mısınız?

Başbakanı bile ikna olmamış bir ülkenin halkı sizce bu aşıya ikna olur mu?''


Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Tan da Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, ''domuz gribi'' aşısının alımının hangi kaynaktan sağlandığını ve bu aşı kampanyasının Bakanlar Kurulu'nda gündeme getirilip getirilmediğini öğrenmek istedi.

Tan, Başbakan Erdoğan'a, aşı yaptırmama nedenini kamuoyu ile paylaşıp paylaşamayacağını da sordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler