Snowden'ın sığınacak ülke arayışları

ABD eski CIA ajanı Edward Snowden, halen sığınacak ülke arayışını sürdürüyor. Sığınma talebinde bulunduğu Polonya'dan red yanıtı alan Snowden'ın 21 ülkeye sığınma talebinde bulunduğu belirtiliyor.

Snowden'ın sığınacak ülke arayışları
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.07.2013 - 06:00

Polonya, eski CIA çalışanı Edward Snowden'ın kendilerinden sığınma talebinde bulunduğunu ancak talebin reddedildiğini açıkladı.

WikiLeaks'in açıklamasına göre, Rusya'da havaalanındaki transit bölgede olduğuna inanılan Snowden, 13'ü Avrupa'da olmak üzere 21 ülkeye sığınma talebinde bulundu. Bazı Avrupa ülkeleri, kişinin sığınma talebinde bulunması için o ülkenin topraklarında olması gerektiğini kaydetti.

Polonya Dışişleri Bakanı Radek Sikorski, Snowden'ın Polonya için sığınma talebinde bulunduğunu ancak talebin kabul edilmediğini söyledi.

 

Snowden, 21 ülkeye sığınma talep etti

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) dünyada milyonlarca kişinin telefon ve internet kayıtlarını izlediği bilgisini basına sızdıran eski CIA ajanı Edward Snowden'ın, Ekvador, İzlanda, Avusturya, Bolivya, Çin, Küba, Finlandiya, Norveç, Rusya, İspanya ve Venezuela gibi birçok ülkeye sığınma talebinde bulunduğu bildirildi.

NSA'nın telefon ve internet kayıtlarını izlediği bilgisini basına sızdıran ve 20 Mayıs-23 Haziran tarihlerinde Hong Kong'da bulunan Snowden, buradan uçakla ayrılarak 23 Haziran'da Rusya'ya gitmişti.

Moskova'daki Şeremetyevo Havaalanı'nda adeta mahsur kalan ve Rusya vizesi bulunmadığı bildirilen 29 yaşındaki Snowden, havalimanının transit yolcuların kalması için otel ve diğer olanakların bulunduğu tarafsız bölgesinde bekliyor.

Şeremetyevo Havaalanı konsolosluk bölümü dün, Edward Snowden'ın Rusya'dan sığınma talebini İngiltere vatandaşı Sara Harrison aracılığıyla konsolosluk yetkililerine ilettiğini doğrulamıştı.

Wikileaks'in açıklamasına göre, Snowden'ın başvurduğu ülkeler Avusturya, Bolivya, Brezilya, Çin, Küba, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hindistan, İtalya, İrlanda, Hollanda, Nikaragua, Norveç, Polonya, Rusya, İspanya, İsviçre, Venezuela, İzlanda ve Ekvador.

 

Sığınma talebine dört ülkeden olumsuz yanıt

Snowden'ın siyasi sığınma talebi bulunduğu ülkeler arasındaki Polonya, eski CIA çalışanı Snowden'ın kendilerinden sığınma talebinde bulunduğunu ancak talebin reddedildiğini açıklamış, İsviçre ise sığınma hakkı verilmesi önerilerine karşı olduğunu belirtmişti.

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın siyasi iltica talebini geçen yıl kabul eden Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa ise ABD istihbarat servisleriyle ilgili belgeler sızdıran Snowden'ın iltica talebini değerlendirmeye almayacaklarını bildirmişti.

Öte yandan Snowden'ın sığınma için başvurduğu ülkelerden Hindistan'ın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Syed Akbaruddin, siyasi sığınma talebinin reddedildiğini açıkladı.

Ekvador Cumhurbaşkanı, hükümetinin Snowden'ın Rusya'dan çıkarılması için herhangi bir seyahat belgesi hazırlamayacağını, eski CIA ajanının artık Rusya'da olduğunu ve bu ülkenin sorumluluğunda bulunduğunu ifade etmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise NSA'nın milyonlarca kişinin telefon ve internet kayıtlarını izlediği bilgisini basına sızdıran Snowden'ın, Amerikalı ortaklarına zarar vermeyi durdurması halinde Rusya'da kalabileceğini kaydetmişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov da ASEAN toplantıları için bulundukları Brunei'de bir araya gelerek Snowden konusunu görüştü.

ABD, Snowden'ın, Hong Kong'da bulunduğu sırada yetkili makamlardan iadesini istemiş ancak Çin buna yanaşmamıştı.

 

Snowden Rusya'ya sığınmaktan vazgeçti

Rusya Devlet Başkanlığı Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, eski CIA ajanı Edward Snowden'in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisiyle ilgili tutumunu öğrendikten sonra talebinden vazgeçtiğini kaydetti.

Snowden'in Rusya'da Amerikan karşıtı faaliyetlerini durdurması halinde kalabileceğini söyleyen Peskov, "Bizim bildiğimiz kadarıyla Snowden bu faaliyetlerinden vazgeçmek niyetinde değil" dedi.

ABD'nin, hakkında "casus avı" başlattığı Snowden'in, Rus havayolu şirketi Aeroflot'a ait bir uçakla bir süredir bulunduğu Hong Kong'dan ayrılarak Şeremetyevo Havaalanı'na geldiği ancak Rusya gümrük kapısından girmeyerek transit yolcu bölümünde beklediği bildirilmişti.

Rus basını, Snowden'ın önce Küba'ya daha sonra da Venezuela'nın başkenti Caracas'a gideceğini duyurmuş ancak bu zamana kadar Havana'ya uçan hiçbir uçakta Snowden'ın olduğu doğrulanmamıştı. Amerikan yönetiminin Snowden'in iade taleplerine karşılık, Çin ve Rusya buna yanaşmamıştı.

Edward Snowden'in iki gün önce İngiliz vatandaş Harrison vasıtasıyla Şeremetyevo Havaalanı konsolosluk birimine sığınma talebiyle başvurmuştu. Rusya Devlet Başkanı Putin, dün yaptığı açıklamada, Snowden'in "Amerikalı ortaklarına zarar verici çalışmalarını durdurması şartıyla Rusya'da kalabileceğini" söylemişti.

Amerikan pasaportu iptal edilen ve Ekvador yetkilileri tarafından verilen geçici belgenin de geçersiz sayılması nedeniyle Şeremetyevo Havaalanı transit yolcu bölgesinde kalan Snowden'in gideceği yer konusu belirsizliğini koruyor.

 

Snowden'ın Almanya'ya sığınma talebi doğrulandı

Almanya İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich, eski CIA ajanı Edward Snowden'ın Almanya'ya iltica etmek istediği haberlerini doğruladı. Friedrich, iltica belgesi düzenlenmesi için ilgili kişinin Almanya'da bulunması gerektiğini belirterek, Snowden'ın başvurusunun hukuki açıdan sakıncalı olduğunu ifade etti. Bakan Friedrich, Almanya Dışişleri Bakanlığının, Snowden'ın talebini, insani ve uluslararası hukuk açısından araştırdığını da söyledi.

 

Hollande, AB'nin koordineli bir şekilde ortak hareket etmesini istedi

ABD gizli servislerinin AB kurumlarında casusluk yaptığı yönündeki iddialara ilişkin Fransa'nın tepkisi sürüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, casusluk krizi ile ilgili olarak AB'nin koordineli bir şekilde ortak hareket etmesini istedi.

Hollande, "Avrupa'nın, ABD'ye yönelik tepki ve beklentileri ile ilgili koordineli bir şekilde ortak hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi. Konu ile ilgili basının sorularını yanıtlayan Hollande, Edward Snowden'in şu ana kadar Fransa'dan siyasi sığınma talebinde bulunmadığını söyledi.

Hollande, dün yaptığı açıklamada, "Müttefikler arasında bu tür davranışlar kabul edilemez. Biz bu tür faaliyetlerin derhal sona ermesini istiyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da Fransa'nın tepkisini göstermek için Paris'teki ABD Büyükelçisini bakanlığa çağırmıştı.

Spiegel dergisi, ABD'deki Ulusal Güvenlik Ajansıyla ilgili bilgileri dışarı sızdırdığı gerekeçesiyle "ihanetle'' suçlanan eski istihbarat yetikilisi Edward Snowden'i kaynak göstererek, ABD'nin, Brüksel ve Washigton'daki AB kurumlarını yasa dışı bir şekilde dinlediğini iddia etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler