Soda grevine OHAL yasağı
Bir grev daha ‘milli güvenlik’ gerekçesiyle fiili olarak yasaklandı. Soda Sanayi AŞ’ye ait 3 işyerindeki grev 60 gün ertelendi.
Şimdiye kadar 13 grevi yasaklayan AKP, bir grevi daha “milli güvenliği bozucu” nitelikte olduğu gerekçesiyle “erteledi.” Petrol-İş Sendikası’nın Soda Sanayi AŞ’ye ait işyerlerindeki grevi 60 gün “ertelendi.” 60 gün sonunda anlaşma sağlanamazsa Yüksek Hakem Kurulu’na gidileceği için “erteleme” aynı zamanda yasaklama anlamına geliyor. Hükümetin kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre Petrol-İş Sendikası tarafından Soda Sanayii AŞ’ye bağlı Kazanlı Bucağı Yanı (Akdeniz-Mersin), Arap Ali Köyü (Seyhan-Adana), Kazanlı Mevkii (Akdeniz-Mersin) adreslerinde kurulu işyerlerinde alınan grev kararı, “milli güvenliği bozucu” nitelikte görüldüğü için 60 gün ertelendi.
Grevin ertelenmesi aynı zamanda “grevin yasaklanması ve iptal edilmesi” anlamına da geliyor. Çünkü yasaya göre, erteleme kararı ile birlikte arabulucu süreci devreye giriyor.
Bu süreçte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, uyuşmazlığın çözümü için bizzat kendisi arabuluculuk yapabileceği gibi bir kişiyi de arabulucu olarak görevlendirebilecek. Erteleme süresi içerisinde taraflar aralarında anlaşarak uyuşmazlığı özel hakeme de götürebilecek. Ancak erteleme süresinin sonunda yani 60 günlük sürenin sonunda anlaşma sağlanamaması halinde ise 6 gün içinde taraflardan birinin başvurusu üzerine uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulu’nca çözülecek. Sendikanın süreç sonunda Yüksek Hakem Kurulu’na başvuruda bulunması gerekiyor. Çünkü yasaya göre uyuşmazlığın bu şekilde çözülmemesi halinde sendikanın yetkisi düşüyor. Yüksek Hakem Kurulu’nun kararları da kesin nitelik taşıyor. Yani itiraz edilemiyor.
İyi ki OHAL var!
AKP döneminde 13 grev yasaklandı. OHAL döneminde ise 5 grev hakkında yasaklama kararı alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçen günlerde, OHAL döneminde grevlere daha kolay müdahale ettiklerine dikkat çekerek şunları söylemişti:
“Bu ülkenin OHAL ile idare edildiği dönemler, şimdi bizim OHAL kararlarını uyguladığımız gibi cereyan etmiş dönemler değildi. Fabrikalar sürekli greve giderler çalışamaz hale gelirlerdi. Tüm sanayi kesimine seslenmek istiyorum. Acaba şu anda bu yedinci OHAL dahil bir tane fabrikada böyle bir grev söz konusu mu? Böyle bir şey olduğu anda zaten en büyük bizim tutanağımız ne? OHAL. Anında müdahalemizi yapıyoruz. OHAL çok ciddi bir çözüm kaynağımız oluyor ve şu süreç içerisinde Türkiye’de sanayi durmamıştır.”
Grev Haktır Yasaklanamaz Bir grevin daha yasaklanması, çeşitli sendikalar tarafından tepkiyle karşılandı. DİSK’e bağıl Birleşik Metal İş ve Nakliyat İş birer yazılı açıklama yaparak, grev ertelemeyi kınandı. Açıklamada, grevin ertelenme nedeni bundan öncekilerde olduğu gibi, “milli güvenliğin tehlikeye girmesi” olarak gösterildiği hatırlatılarak, hükümetin 2017 başında EMİS ve Asil Çelik grevlerini, daha önce de 2015 MESS grevlerini en son da ocakta 130 bin metal işçisinin grevini yasakladığı belirtildi. Açıklamada, tüm emek dostları, Petrol-İş’in üyesi işçilerin bu haklı mücadelesine destek vermeye çağrıldı. |
FLORMAR’DA DİRENİŞ SÜRÜYOR
Sendikalaştıkları için çıkarılan Flormar işçileri, haklarına sahip çıkmak ve işten çıkarmaları protesto etmek için direnişe başladı. İşten çıkarmalar devam ettiği için işçilerin direnişi devam ediyor. Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu ve ülkenin önde gelen kozmetik firmalarından Flormar’da işten çıkarılan işçi sayısı 115’e ulaştı.
<haber-yatay:981601,981589,981562,981561,981541,981422,981334,981225,981112,981140>
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!