"Sokak hayvanlarına sahip çıkın"

Yurt genelinde birkaç gündür etkili olan kar yağışının, kent merkezlerindeki sokak kedisi ve köpeklerin yiyecek bulma sıkıntısı yaşamasına neden olduğu bildirildi.

Yayınlanma: 26.01.2010 - 09:59
Abone Ol google-news

Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Börü, Konya kent merkezine henüz kar yağmadığını ancak ilçelerde ve yurt genelinde etkili olan kar yağışının hayvanların yaşamını olumsuz yönde etkilediğini bildirdi.

Özellikle kent merkezlerinde yaşamlarını sürdürmeye çalışan sokak kedisi ve köpeklerin risk altında olduğunu belirten Börü, ''Yurt genelinde etkili olan kar yağışı nedeniyle, kent merkezlerinde sokak kedisi ve köpekleri yiyecek sıkıntısı çekiyor. Belediyelerin biraz daha hassas davranması nedeniyle kuşların yiyecek sıkıntısı daha az. Ancak özellikle sokak kedisi ve köpeklerinin beslenmeleri konusunda belediyelerin ve valiliklerin gerekli duyarlılığı göstermediğini görüyoruz'' dedi.

Börü, dernek olarak hayvanların kış aylarında beslenmesi için gerekli girişimleri yaptıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
''2006 yılında çıkan sokak hayvanlarının korunmasına dair kanun gereği belediyelerin, özel beslenme yerleri oluşturarak buralara sokak hayvanları için 2-3 günde bir yem bırakması gerekiyor. Ancak hiçbir belediyenin bu protokole uymadığını görüyoruz. Kanunların yaptırımı olmadığı için de bir şey yapılamıyor. Bu nedenle yerel yöneticilerin merhamet duygusuyla davranmasını bekliyoruz. Biz belediyelerden sokak kedisi ve köpekleri için en azından çöp kenarlarına sakatat ve lokantalardan toplanan artık yemekleri toplayarak bırakmalarını bekliyoruz. Ayrıca belediyelerin anonslarla vatandaşları sürekli olarak hayvanlara yardım etmeleri konusunda uyarmalarını istiyoruz. Vatandaşımıza da bu konuda büyük görev düşüyor. En azından çöp kutusu kenarlarına, pencere önlerine ve balkonlara artık yemek ve ekmek kırıntıları bırakarak hayvanların hayatta kalması sağlanabilir.''
 

Reklam panolarından duyuru

İnsanlar aç kaldığı zaman ne hissediyorsa hayvanların da aynı şeyleri hissettiğini belirten Börü, ''Kış aylarında yiyecek bulamayan hayvanlar kısa sürede vücut dirençlerini yitirirler. Şu günlerde çok sayıda hayvanın yaşamı risk altında. Bu hayvanların bize tanrının emaneti olduğunu düşünerek, yiyecek konusunda herkesin elinden gelen yardımı yapması gerekiyor'' diye konuştu.

Belediyelere de bu konuda önemli görevler düştüğünü anlatan Börü, Mersin, Eskişehir, İstanbul gibi birçok ilde olduğu gibi ülke genelinde tüm belediyelerin reklam panolarından ''hayvanlara yardım edin'' çağrısı yapmaları önerisinde bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler