Soma davasında polisten tehdit

Soma’da ölen madencilerle ilgili davada polis silahla duruşmaya girdi.

Yayınlanma: 29.01.2015 - 11:03
Abone Ol google-news

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybetmesini Güvenpark’ta protesto eden 43 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşmasına, bir çevik kuvvet polisinin duruşmaya silahla girmesi ve avukatları tehdit etmesi damgasını vurdu. Erdem Bayındır adlı çevik kuvvet polisi, silahla duruşmaya girmesini yargıca şikâyet eden avukatı, “İllaki karşılaşacağız sizinle” diyerek tehdit etti.

Yargıcın bu polisi çağırması üzerine ise arkadaşları Bayındır’ı adliyeden kaçırdı. Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 43 sanıktan 30’u katıldı. Dev-Maden Sen Başkanı Tayfun Giray ve Soma işçisi Serdan Çaylak’ın da izlediği duruşmanın başında Ankara Barosu’nun davaya katılma talebi reddedildi. Mahkeme, sanık avukatlarının “barışçıl eylem yapıldığı” gerekçesiyle “derhal beraat” verilmesi ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’nın iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi talebine olumsuz yanıt verdi. Daha sonra sanıkların savunmalarına geçildi. Savunma yapan sanıkların çoğu, demokratik haklarını kullandıklarını, buna karşın polislerin rastgele gözaltı yaptığını, ters kelepçe taktığını, şiddet ve hakarette bulunduğunu söyledi. Sanıklardan Abdullah Doğan, polisin Ziya Gökalp Caddesi üzerinde gazlı müdahalesi üzerine Çankaya
Belediyesi’nin önündeki bankta oturup kendisine gelmeye çalıştığını belirterek “Bu sırada gözaltına alındım. O anda oradan kim geçse gözaltına alınırdı. Hâkim bey siz de orada olsaydınız, inanın sizi de alırlardı” dedi. Yargıç ise eylemcinin bu sözüne gülerek “Beni niye karıştırıyorsunuz. Siz yargılanıyorsunuz burada” dedi. Duruşma sürerken sanık avukatlarından Anıl Arman Akkuş, bir çevik kuvvetin silahlı şekilde içeri girdiğini ve müşteki polislere selam verdiğini söyledi. Bu sırada çevik kuvvet dışarı çıktı.

Avukatlar, bu polisin kimlik tespitinin yapılmasını istedi. Yargıç Savut’un talimatı üzerine salona alınan çevik kuvvetin adı tutanağa geçirildi. Yargıç, polisi “Salona silahla giremezsin”
diyerek uyardı. Erman Bayındır adlı çevik kuvvet polisi, salondan çıkarken kendisini şikâyet eden avukat Akkuş’a “İllaki karşılaşacağız sizinle” diyerek tehdit etti. Avukatlar bu durumu tutanağa geçirdi. Yargıcın tekrar çağırdığı bu polis, diğer arkadaşları tarafından adliyeden kaçırıldı. Duruşma ertelendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler