Soma Holding'in binası bile projesine aykırı
Türkiye’nin en büyük maden faciasının yaşandığı kömür ocağının sahibi olan Soma Holding’in Levent’te bulunan binasının da onaylı projesine aykırı olduğu ortaya çıktı.
Holdingin bulunduğu bina için İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin (İBB) kendi kurumlarının “Yeşil alanı azaltıp nüfusu ve trafiği arttırdığı” gerekçesiyle karşı çıkmasına karşın, şirketin istemi doğrultusunda 2 kez imar değişikliği yapıldı. Şirket, yapılan planlara da uymayarak belirlenen 12 bin metrekarelik yeşil alanı kamuya terk etmedi, iskan edilmesi imar planlarına aykırı olan bodrum katlarını da kiraya verdi.
Soma Holding’e ait olan bina için ilk plan değişikliği 2007 yılında yapıldı. Bugün holdingin kullandığı binanın bulunduğu parsel daha önce yüzde 54’ü yeşil alan olarak ayrılmış yüzde 46’sı “Ticaret ve Hizmet” alanında kalıyordu. Soma Holding, bu parsel için değişiklik talebinde bulunarak emsalin 2.30’a çıkarılmasını yüksekliğin serbest bırakılmasını ve parselin fonsiyonunun “Ticaret + Turizm Alanı”na alınmasını istedi.
Kurumlar olumsuz görüş verdi
Park ve Bahçeler Müdürlüğü, yeşil alan miktarının azaltıldığını, yoğunluğun arttırıldığını belirterek nüfus yoğunluğu için yeşil alan ayrılmasını istedi. Ulaşım Planlama Müdürlüğü, yapılaşma şartlarının çok yüksek değere çıkarılmasının ulaşıma olumsuz olarak yansıyacağını belirtti.
Emsal kat kat aşıldı
Bu raporlar doğrultusunda 22 bin metrekarelik parselde 2.30 emsal ile yalnızca zemin üstünde 50 bin 615 metrekare inşaat alanı yaratıldığına dikkat çekildi. Plan notlarında parselin en yüksek noktasından kot alınması, bodrum katların emsale dahil edilmemesi nedeniyle inşaat alanının 116 bin 600 metrekareye kadar çıkacağı tespit edildi.
Parselin sadece yalnızca 10 metrelik çıkmaz yola cephesinin bulunduğu belirtilerek “Parsel hem ulaşım ağı, hem de konum olarak kısıtlı durumdadır. Önerilen yapılanma koşullarına göre trafik yükünü kaldıramaz” denildi.
Parselin yaklaşık yüzde 50’si yeşil alanda kalırken teklifte bu alanın yüzde 25’e düşürüldüğü vurgulandı.
Tarihi su galerisi
Söz konusu parselin komşu parselinden “İSKİ Tarihi Taksim Suyu Galerisi”nin geçmesi nedeniyle İSKİ’den görüş alınması da istendi. Yapılanma şartları ve ayrıcalıklı plan notları ile bölgedeki yapı ve trafik yoğunluğunu olumsuz yönde etkileyen teklifin nazım imar planı ile değil bölgesel planlar içinde değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi. Tüm bu tespitlere karşın İmar ve Bayındırlık Komisyonu, emsali 2’ye düşürüp talebi uygun buldu. Şirketin değişiklik teklifiyle ilgili hazırlanan rapor, İBB Meclisi tarafından 30 Kasım 2007 tarihli oturumda oy çokluğu ile kabul edildi.
Şirket 2008 yılında da plan değişikliği talebinde bulundu. Kurumlar yine aynı görüşleri dile getirdi. Ancak İmar ve Bayındırlık Komisyonu yine değişiklik talebini uygun buldu. Parselin kuzeyinden geçen imar yolunun genişliğinin 12 metre olarak plana işlenmesi ve yol cephelerinden çekme mesafelerinin 15 metre olarak düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Planda “Parselin turizm (otel) amaçlı iskan edilmesi halinde 2 bodrum kat iskan edilir. Emsale dahil edilmez. Ticaret olarak kullanılması halinde bodrum katlar emsale dahildir” şeklinde düzenleme yapılmasını da uygun buldu. Değişiklik 16 Temmuz 2009 tarihli oturumda yine oy çokluğu ile meclisten geçti.
Suç duyurusu
CHP’li İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, plan notlarına göre kamuya terk edilmesi gereken 12 bin metrekarelik yeşil alanın da inşaat için kullanıldığını belirtti. İSKİ’den de gereken görüşün alınmadığını ifade eden Sağ, “Bunların dışında binanın tesisat katları normal kat olarak kullanılmakta. İskan edilmemesi gereken bodrum katları da iskan edilerek kiraya verilmiş. Çatı katı da onaylı projesine aykırı” dedi. Sağ, planına aykırı olarak yapılan bina için suç duyurusunda bulunacak.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması