"Son 3 yılın en zor sınavıydı"

Uzmanlar  LYS-3’ü değerlendirdi.

Yayınlanma: 24.06.2012 - 07:10
Abone Ol google-news

Edebiyat-coğrafya sınavı soruları, uzmanlar tarafından “son üç yılın en zor LYS-3 sınavı” diye nitelendirildi. Biltest Dershaneleri öğretmenlerinin LYS-3 soruları üzerinde yaptıkları değerlendirme şöyle:

2012 LYS 3 sınavını incelediğimizde Türkiye soru çözüm ortalamalarının önceki yıllardan daha düşük olacağı kanaatindeyiz. Sınavın dil anlatım bölümünde müfredat dışında soru yoktur. Dil anlatım bölümünde sorular YGS’den daha kolay düzeyde. Edebiyat bölümü sorularının Cumhuriyet edebiyatına kadar olan bölümünde zorluk düzeyi normal. Ancak Cumhuriyet dönemi ile ilgili sorular, öğrencinin bilgi düzeyini ölçmenin ötesinde. Cumhuriyet dönemi sorularının konu kapsamı, lise müfredatının dışında. Cumhuriyet dönemi soruları, hazırlayan kişi veya kişilerin özel beğeni ve bilgi birikimleri doğrultusunda hazırlandığı izlenimi veriyor. Sonuç olarak bu yıl edebiyat ortalaması geçen yıllara göre daha düşük olacak.


Coğrafya zorlayacak

Son üç yılın en zor Coğrafya-1 sınavı. Doğrudan bilgiyi ölçen sorular bulunuyor. Müfredat dışı veya hatalı soru yok. Bu sınavda başarılı olabilmek için dört yılın müfredatına hâkim olma, güncel konuları izleme ve dünya haritasını okuyabilme becerisine sahip olmak gerek.


Edebiyata dikkat

Fen Bilimleri Dershanesi öğretmenleri de coğrafya sorularını “ortalamanın üzerinde zor’’ olarak değerlendirdiler. Öğretmenler, Türk dili ve edebiyatı sorularıyla ilgili olarak da “Bu sınavın aradığı öğrenci tipi; kişisel bir kütüphanesi olan, edebiyat ve dil sorularını takip eden, okumaya geniş zaman ayıran, seçkin bir edebiyat kültürü edinmiş kişiler. Açıkçası ortalama bir edebiyat severin bile zorlanacağı sorular var. Kısa süreli yoğunlaştırılmış çalışmalarla başarı elde etmek mümkün değil’’ dediler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler