Son 6 ayda 71 fabrika yandı... Bu yangınların yüzde 30'u gerçek dışı
İstanbul'da artık neredeyse bir hafta arayla fabrika yangını yaşanıyor... Hal böyle olunca "Fabrikalarımız neden yanıyor?" sorusu ortaya çıktı. Uzmanlara göre bu yangınların yüzde 30'u gerçek dışı.
6 ayda peş peşe 71 fabrikanın yanması, ‘Fabrikalar ekonomik nedenle mi yanıyor?’ sorusunu akıllara getirdi. Sigorta eksperi ve Amerika’daki Ulusal Yangından Korunma Kurumu (NFPA) üyesi Mustafa Nazlıer fabrikaların ekonomik nedenlerden dolayı bilinçli yakıldığını savunurken, Türkiye Yangından Korunma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç ise gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle fabrika yangınlarının yaşandığını belirtiyor.
‘Süreci yönetiyorlar’
Sigorta eksperi Mustafa Nazlıer’in iddiaları şöyle: “Son 6 ayda çıkan yangınların bir çok sebebi var. Bunların en belirgini ise dönemsel, yani gerçek dışı yangın olmaları. Bunlar ekonomiye bağlı olarak ortaya çıkan yangınlardır. Ekonomiye bağlı olarak belli dönemlerde sirayet ediyor. Ekonomi dalgalanmaya başladığında, piyasa istikrarını kaybettiğinde, firmalar ellerindeki ürünü satamıyor ve iflaslar olabiliyor. Bu durumda da bu tür yangınlara başvuruluyor. Örneğin Çin’de tekstil ucuzladığı için buradaki tekstilci ürünü satamadığından sigortalatıp fabrikayı yakıyor. Meşhur pazar yangınları dediğimiz yangınların yüzde 80-90’ı bu sebepten çıkıyor. Bununla ilgili pazar oluşmuş durumda. Buna dahil olan avukatlar, itfaiye çalışanları ve sigortacılar var. Kazançlarını buradan sağlıyorlar ve süreci yönetiyorlar. Gerçek dışı yangınların önüne geçmek çok zor. Yangın yönetmeliği çıkarılıyor ve bu yangın yönetmenliğinden belediyeler sorumlu ama bir denetim yok. Ruhsat verdikleri işletmelerde, gerektiği gibi bir denetim yapılmadığı için de yangınlar çıkıyor.”
‘Önlem ölü yatırım olarak görülüyor’
Türkiye Yangından Korunma Vakfı Başkanı Prof.Dr. Abdurrahman Kılıç ise şunları söyledi: “Fabrika yangınları artacaktır. Çünkü sistemleri eskiyor ve kabloları yıpranıyor. Yanan fabrikaların çoğu eski. Yeni makinelerle eski tesisatların yenilenmesi de yangın riskini artırıyor. Önlemler yetersiz. Yangına yapılan yatırımlar ölü yatırım olarak görülüyor. Son 10 yılda yıllık 130 ile 1150 arasında fabrika yangını yaşanıyor. Bu yüzde 10’a kadar arttı. Sebebi, fabrika sayısının artması. Fabrikalar artıkça yangın da artıyor. Çünkü denetim ve önlem yok. Bir de her yangının sabotaj olma ihtimali vardır fakat bunu tespiti zor. Çünkü her şey yanıyor. Her şeyin yanması bile başlı başına bir sabotajdır diyebiliriz.”
‘Yüzde 30’u gerçek dışı'
Sigorta eksperi Mustafa Nazlıer “Benim sigorta şirketime bağlı fabrikalarda bu tip durumlarla defalarca karşılaştım. Eğer dönemsel ekonomiye bağlı bir yangınsa, ödeme yaptırmamaya çalışıyoruz. Fakat bu tür yangınlar yüzde 30’lardayken, bizler sadece yüzde 3 ya da 4’ünü kanıtlayabiliyoruz” dedi.
Kaynak: Milliyet
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza