Sonunu hazırlayan insanlık

Pierre Boulle’un 1963 tarihli romanından çekilen kült bilimkurgu insanlarla maymunların etik değerlerini zekice tartışıyor.

Yayınlanma: 22.12.2011 - 19:39
Abone Ol google-news

Bir Amerikan uzay gemisi maymunların egemenliğinde yönetilen insanlarınsa köle olduğu bir gezegene düşer. Ekip başı astronot Taylor insanın tüm canlılardan üstün olduğundan asla kuşku duymamaktadır. Sarsıcı bir finalde Taylor üstün bir varlık sandığı insanın dünyanın sonunu kendi elleriyle hazırladığını anlar.

İnsan türünü nasıl bir geleceğin beklediğini yansıtan bilimkurgu, politik, sosyolojik etkili bir yanılsama öyküsüdür. Film o yılların en yüksek bütçeli yapımıydı, özenle oluşturulmuş makyajların, giysilerin, dekorların, özel efektlerin övgüyle karşılandığı çalışma bir sinema klasiğine dönüştü.

Hükümetin politikasını doğrudan eleştiremeyen sinemacılar 1960-70’lerde yaşanan olayları başka bir zaman diliminde, ya geçmişte ya da gelecekte sergileyerek  düşüncelerini, görüşlerini belirtiyorlardı. Maymunlar Cehennemi’de savaş karşıtı iletisini bu anlatımla yansıttı.

Kült bilimkurgu başarılı makyajlarından ötürü en iyi makyaj Oscar’ını kazandı. Film büyük sükse yapınca yapımcı şirket 20th Century Fox devam niteliği taşıyan dört film (Beneath the Planet of the Apes/Maymunlar Gezegeninin Altında,1970), Escape from the Planet of  the Apes/Maymunlar Gezegeninden Kaçış, 1970), Conquest of the Planet of the Apes/ Maymunlar Gezegenini İstila/1972), Battle for the Planet of the Apes/Maymunlar Gezegeni  Savaşı,1973) yaptı.


Planet of the Apes (Maymunlar Cehennemi)

Yönetmen: Franklin J. Schaffner 

Oyuncular: Charlton Heston, Kim Hunter, Roddy McDowall, Maurice Evans, Linda Harrison, James Whitemore, James Daly, Robert Gunner/1968, 112 dakika, Tiglon.

Format: Dvd, Vcd, Blu-ray.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler