SOPA'ya karşı küresel ekran karartma eylemi
ABD Kongresine sunulan korsanlıkla mücadele yasa tasarıları, ülkede tartışma başlatırken, tasarıya yönelik protestolara desteğin giderek arttığı görülüyor.
ABD'de, deniz aşırı ülkelerde Amerikan mallarının korsanlarının satılmasını engelleme amaçlı, Temsilciler Meclisi'ndeki ''Çevrimiçi Korsanlığı Durdurma Yasası (SOPA)'' ile Senato'ya sunulan, ''Entelektüel Mülkiyetin Korunması Yasası (PIPA)'', teknoloji ve içerik endüstrilerini ayağa kaldırdı.
Vikipedi'nin ardından dünyanın en büyük arama motoru Google da, ''www.google.com'' uzantılı açılış sayfasındaki ''Google'' yazısının üzerini siyah bantla kapattı. Sitenin alt tarafında da ''Kongre'ye söyle: İnternete sansür getirmesin'' yazısı yer alıyor. Yazının üzeri tıklandığında da kullanıcılar Kongre'yi protesto etmeye çağırılıyor.
Bunun yanında, ABD'deki sosyal haber servisi Reddit.com 12 saatliğine yayınlarını durdurdu. Craigslist.com da giriş sayfasına ''Bu çılgınlığa bir son vermeye nasıl ve niçin yardım edeceğinizin farkına varın çok geç olmadan...'' yazısını yerleştirdi. Teknoloji dergisi Wired internet sitesinde başlığını kararttı. Facebook ise sayfasını kapatmadı ama Washington bürosu tasarıyı protesto eden bir sayfa açtı. ABD'de daha birçok internet sitesinin de bu protestoya katıldığı belirtiliyor.
Yasa tasarısına, Yahoo, Twitter, eBay, AOL gibi şirketler de ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı ve internete sansür getireceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.
Bazı Kongre üyeleri de protestoya katıldı
Yasa tasarısına yönelik protestolar ABD Kongresi'nde de kısa zamanda yankı bulmaya başladı.
Demokrat Anna Eshoo ve Zoe Lofgren gibi Kongre üyeleri de internet sitelerinin eylemlerine katılarak, kendi kişisel web sayfalarını kararttı. Birçok Temsilciler Meclisi üyesi de Twitter üzerinden tasarıya muhalefetlerini dile getirdi.
Kongre gazetesi The Hill'e göre de protestolarla Kongre'nin Senato ve Temsilciler Meclisi kanadında bu tasarılara destek azalmaya başladı.
Cumhuriyetçi senatörler Marco Rubio ve Roy Blunt'ın, Senato'daki PIPA yasa tasarısına destek imzalarını çektiği belirtiliyor. Hatta, Temsilciler Meclisi'nde SOPA'nın ilk imzacılarından Cumhuriyetçi Ben Quayle ve Lee Terry'nin de tasarıya desteğini geri çektiği ifade ediliyor.
Senato'daki önde gelen Cumhuriyetçilerden Jim DeMint de Twitter üzerinden yazı göndererek, bu tasarıya karşı çıktı ve tasarıların yanlış yönlere çekilebileceği uyarısı yaptı. DeMint, fikri mülkiyet haklarını korurken, ifade özgürlüğüne zarar verilmemesi, ekonomik büyümenin tehlikeye atılmaması ve külfetli düzenlemeler empoze edilmemesi gerektiğini kaydetti.
Dolayısıyla, Senato PIPA'yı gelecek hafta gündeme alıp almamayı görüşecek ama ortaya çıkan gelişmeler sonrasında bunun için gereken 60 oya ulaşıp ulaşılamayacağı şu an net değil.
''SOPA'' Google'da ilk aranan kelimelerden oldu...
Teknoloji sektörünün protestosu, halk düzeyinde de işe yaramaya başlamış görünüyor. Çünkü, bugün itibarıyla Google'da en fazla aranan ilk 10 kelime arasına ''SOPA'' ''SOPA karartması'' da girdi.
Tasarı, eğer geçerse Adalet Bakanlığı ve telif hakkı sahiplerine, arama motorlarını, telif hakkı ihlali yaptığı düşünülen sitelere ait linkleri silmeleri için talepte bulunma hakkı veriyor.
Film ve müzik endüstrisi, film, müzik ve diğer telif hakkına tabi içeriklerin yasadışı şekilde indirilmesine son verilmesi gerektiğini belirterek, bu düzenlemeye geç bile kalındığını savunuyor. İnternet siteleri ise bunun ifade özgürlüğünün kısıtlanması ve internete sansür getirilmesi anlamına geldiği görüşünü dile getiriyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza