"Sorumlular görevden el çektirilmeli"

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Samsun'da yaşan sel felaketinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ yönetiminin köklü bir biçimde gözden geçirilmesi ve sorumluların görevden el çektirilmesini istedi.

Yayınlanma: 04.07.2012 - 17:08
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında, parti genel merkezinde toplanan MYK toplantısı sona erdi.

Yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, yaptığı yazılı açıklamada, toplantıda siyasal değerlendirmelerle parti çalışmalarının ele alındığını belirtti. Güler, Suriye tarafından düşürülen Türk askeri uçağının pilotlarının şehit olduğu haberini ise toplantı sırasında aldıklarını belirterek, "büyük üzüntü" duyduklarını ifade etti. Güler, "MYK adına şehit pilotlarımıza rahmet şehit askerlerimizin ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ve ulusumuza başsağlığı diliyoruz. Bu arada, Suriye'de düşürülen uçağımızla ilgili olarak, başta Rusya, ABD ve İngiltere olmak üzere, konuyla ilgili olarak ellerinde bilgi olduğu söylenen ülkelere çağrı yapılmasını istiyoruz. Hükümet, bu ülkelerin ellerindeki bilgileri kendisine iletmelerini ya da dünya kamuoyuna açıklamalarını istemeli, ülke yönetiminin ciddiyet ve sorumluluk gerektiğini artık hatırlamalıdır" dedi.

"Hükümet, rant amaçlı yapılaşmalara bir an önce son vermeli"

MYK'de değerlendirilen başka bir üzüntü kaynağının da, Samsun'da nehir taşması nedeniyle yaşanan can kayıpları olduğunu ifade eden Güler, hayatlarını kaybeden vatandaşlara rahmet, aileleriyle yakınlarına da başsağlığı diledi. Şimdilik 9 can kaybıyla sona eren nehir taşkınının, kentsel altyapının ve su taşkınlarını önlemeye dönük bayındırlık çalışmalarının yetersizliğini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Güler, "Yitirdiğimiz yurttaşlarımızdan bazılarının, bu felakete TOKİ toplu konutlarında uğramaları ise, hükümet hizmetlerinin nasıl yalap şalap olduğuna ilişkin son örnek olmuştur. TOKİ, yurttaşlarımızın afetlere maruz kalmasını önleyen yapılaşmalar gerçekleştirmekle yükümlü kurumdur; ama kendi eliyle yaptığı konutları afete teslim etmiştir" dedi. Güler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ yönetiminin köklü bir biçimde gözden geçirilmesi ve sorumlulara görevden el çektirilmesi gerektiğini belirterek, "Hükümet, plansız-programsız rant amaçlı yapılaşmalara bir an önce son vermelidir" dedi.

"İşsizlik üretime dayanan girişim örgütlenmeleriyle çözülür"

Güler, MYK'de işsizlik konusu üzerinde de özellikle durulduğunu belirterek, Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın bu konuda bir sunum yaptığını kaydetti. Güler, işsizliğin, 2002 yılından bu yana yakıcılığının sürekli hale geldiği temel sorunlardan biri olduğunu belirterek, "OECD ülkelerinde işsizlik oranı yüzde 7 iken Türkiye'de yüzde 11 ve daha da üzerindedir. Gençler arasında işsizlik yüzde 20'ye yükselmiştir. Kadınlar, son on yılda sürekli biçimde iş yaşamı dışına itilmektedir. Türkiye'de eşlerden ikisinin de çalıştığı hane halkı, toplam aile sayısı içinde yalnızca yüzde 14'tür; bu oranla OECD ülkeleri içinde son sıradayız" dedi. Güler, CHP MYK'nın işsizlik sorununun ancak üretim, yatırım ve bilgiye dayanan girişim örgütlenmeleriyle çözülebileceği görüşünde olduğunu vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler