Sözleşmeli öğretmenlerden oturma eylemi

Anadolu Eğitim Sendikası üyeleri, sözleşmeli öğretmenlere eş durumundan tayin hakkının verilmesi için oturma eylemi ve basın açıklaması yaptı.

Yayınlanma: 25.01.2010 - 11:51
Abone Ol google-news

Ellerinde ''3 çocuk yaptık, hamdolsun ayrıyız'', ''İl emridir niyetim, çünkü çocuklarım yetim'', ''İş derdi, aş derdi, yeni geldi eş derdi'', ''Allah'ın emriyle evlendik, il emriyle ayrıldık'' yazılı dövizler taşıyan yaklaşık 100 kişilik grup, ''Mustafa Kemal'in Öğretmenleri'' yazılı pankart açtılar.

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Cansel Güven, Milli Eğitim Bakanlığı önünde yaptığı basın açıklamasında, evrensel ve anayasal haklarını almak için bir araya geldiklerini belirterek, sözleşmeli öğretmenlerin diğer öğretmenlerden bir farkı olmadığını, bu nedenle aynı haklara sahip olmayı istediklerini söyledi.

Sözleşmeli öğretmenlerin çeşitli haklardan yoksun olduğunu ifade eden Güven, şunları kaydetti:
''Tayin hakkı, yönetici olma şansı, maaşı, hastalık koşulları bile kadrolulardan aşağıda olan sözleşmeli öğretmeler, üniversite sınavlarında üst dilimde fakülte kazandılar. Diploma başarılara rağmen KPSS zulmüne uğradılar. Bin badire atlattıktan sonra sözleşmeli de olsa öğretmen olmak uğruna dayatılan belgelere imza attılar. Bir yıl kadar ailelerinden ayrı kalacaklarını, birkaç yıl içerisinde de kadroya alınacaklarını sanıyorlardı.''

Güven, Ocak 2009'a kadar hem sözleşmeli hem de kadrolu öğretmenlerin eş, sağlık ve eğitim özrü ile yer değiştirmesinin mümkün olduğunu, ancak yönetmelik değişikliğiyle on binlerce öğretmenin mağdur edildiğini belirtti. Yaptıkları eylemlerin sonucunda 30 bin kadrolu öğretmenin yönetmelikte yeri olmamasına rağmen özür tayini yaptırabildiğini ifade ederek, ''İl içi tayin hakkının verilmemesi de binlerce öğretmenimizin ailesinden uzak kalmasına yol açtı. Bakanlığımızın bu hukuksal garabeti sonlandırmak için mahkemelerde hüküm giymesi gerekmemelidir. Bakanlığı, iktidarı ve ilgili tüm kurumları göreve çağırıyoruz'' diye konuştu.

Eğitim Hak-Sen Genel Başkanı da Hanifi Gökçek de sözleşmeli öğretmenlerin taleplerinde haklı olduğunu belirterek, kendilerine destek vermek için yanlarında olduklarını söyledi.

Bu yıl Başöğretmenlik Onur Ödülü'nü alan Arzu Demirtaş da kendisinin de aynı koşullarda hizmet verdiğini ve uzun süredir mağdur olduğunu belirterek, ''Ben Şanlıurfa'da, eşim Hatay'da görev yapıyor. Biz bir aileyiz ama bir arada değiliz. Eşimin, yanına tayinimi istiyorum'' dedi.

Açıklamanın ardından sendika üyeleri, yaklaşık 15-20 dakika süren oturma eylemi yaptılar ve sorunlarını aktardılar. Sendika yetkililerinden 8 kişilik bir heyet, öğle saatlerinde Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın ile görüşecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon