"S&P, Türkiye üzerine soğuk su döktü"

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Türkiye'nin görünümünü olumludan durağana çevirmesi, Financial Times gazetecisince "S&P, Türkiye üzerine soğuk su döktü" sözleri ile değerlendirildi.

Yayınlanma: 02.05.2012 - 09:36
Abone Ol google-news

Ekonomi gazetesi Financial Times, "Türk ekonomisi için iyi haber, kötü haber olayı gibi görünüyor" ifadesi ile başladığı haber analizinde iyi haberi, Türkiye'nin dış ticaret açığında meydana gelen önemli iyileşme ve bunun devasa cari açığın yakında konrol altına alınabileceği umudunu artırması olarak açıkladı.

"Bunun ardından da kötü haber geldi" diyen gazete, ticaret verilerinin yarattığı iyi hissiyatın, S&P'nin, Türkiye'nin görünümünü olumludan durağana çevirmesi ile darbe yediğini belirtti.

İngiliz gazetesi, bunun sonucunda derecelendirme kuruluşunun, Türk ekonomisinin notunu yatırım düzeyine yükseltmesi konusunun, en az 12 ay masada olmayacağını düşündüğünü belirtirken, Kasım ayında Fitch'in de benzer bir adım attığını anımsattı.


"Şaşırtıcı enerji faturası"

Türkiye'nin dış ticaret rakamları üzerinde duran gazete, ticaret açığının giderek daraldığına dikkat çektikten sonra Türkiye'nin enerji ithalatına odaklanarak enerji alımlarının, Mart'ta 5.3 milyar doları bulduğunu, böylece son 12 aydaki enerji ithal faturasının "şaşırtıcı" 57 milyar dolarlık düzeye ulaştığını vurguladı.

Buna ek olarak gazete, gazete, önceki aya göre ve mevsimsel etkilerden arındırılmış ihracat ve ithalat rakamlarının "pek etkileyici" olmadığını savunduğu haber analizinde, ihracat adeta yerinde dururken ithalatın yüzde 4 arttığına dikkat çekti.


"Kötüleşen ticaret hadleri"

S&P'nin de, Türkiye'nin hiç de parlak olmayan dış talebi ve kötüleşen ticaret hadlerinin, Türkiye ekonomisinin yeniden dengelemesini olumsuz etkileyebileceğini düşündüğünü kaydeden FT, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olan euro bölgesindeki duruma gönderme yaptıktan sonra "Kötüleşen ticaret hadleri olarak ise, Türkiye'nin halen yüzde 10 üzerinde olan enflasyon ve liranın geçen yıldaki değer düşüşü ile sağlanan rekabet avantajının, endekslenmiş ücret anlaşmaları ile yok edilmesi olasılığı kastediliyor" diye yazdı.
 


"Dış şoklara kırılganlık"

FT, S&P'nin aynı zamanda "dış şoklara kırılganlığı" dahil Türkiye'nin bazı temellerine de baktığını belirtirken, S&P'nin, "Türkiye'nin cari açığının, 2011 yılında tüm dış gelirlerinin yüzde 40'ına eşit hale geldiğine, halbuki bu oranın, 2009 yılında sadece yüzde 7 olduğuna işaret ettiğini"nin altını çizdi.

Haberde Türkiye'nin bu yılki dış yükümlülüklerinin, kaynaklarını iyice aşacağına dikkat çekildikten sonra da "Merkez Bankası rezervleri ve Türkiye'nin yabancı para gelirlerinin toplamı, dış yükümlülüklerin üçte ikisini zar zor aşıyor" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler