Spor Basınına itibar kazandıran Tanyolaç'ı anarken

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Basın Müzesi'nde TGC önceki Başkanlarından mesleki dayanışmanın simge isimlerinden Necmi Tanyolaç’ı andı. Onun, Bayram Gazetesi’nin kapatılmasını isteyenlere karşı nasıl mücadele ettiği hatırlatıldı.

Spor Basınına itibar kazandıran Tanyolaç'ı anarken
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.12.2014 - 04:14
 
TGC’nin 8 Aralık Pazartesi günü Basın Müzesi'nde düzenlediği Meslekte İz Bırakanlar toplantılarının 13.’sünde 1928 yılında İskeçe'de doğan, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'nü bitiren, 1950 yılında Zaman Gazetesi'nde adliye muhabiri olarak mesleğe başlayan spor muhabiri Tanyolaç'ın izi sürüldü. 2001 yılında Burhan Felek Basın Hizmet Ödülünü alan ilk TGC Başkanı olan, TGC Basın Senatosu Başkanlık görevini yürüten, TSYD'nin kurucu üyesi ve iki dönem Genel Başkanlığını yürüten Tanyolaç,  27 Kasım 2013 tarihinde sonsuzluğa uğurlanmıştı.
 
Etkinliğe, TGC Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever’in de aralarında bulunduğu gazeteciler, Necmi Tanyolaç’ın çocukları Nedim Tanyolaç ve Nedret Tanyolaç Öztokat ve dostlar katıldı.
 
Moderatörlüğünü TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’in yaptığı toplantıda; TGC Başkanı Turgay Olcayto,  TGC önceki Başkanlarından,  Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve yazarı Orhan Erinç ve spor yazarı Atilla Gökçe Necmi Tanyolaç’ı çeşitli yönleriyle anlattılar.
 
Güneş, oturumu açarken,
 
 “Basına akreditasyon, yayın yasağı, sözlü hedef gösterme, tehdit etme gibi davranışların giderek tırmandığı bir dönemde yaşıyoruz. Son zamanlarda her kaybedilen maçtan sonra teknik direktörlerin spor basınını suçlamak gibi bir alışkanlık sergilediğini görüyoruz” diyerek. spor gazeteciliğinin gelişmesine önemli katkılarda bulunan Tanyolaç’’ın görev yaptığı dönemde spor basınının itibarı, Basın Müzesi’nin Huzurevi’nin kurulmasında büyük çaba gösterdiğini hatırlattı.
Olcayto ise, Necmi Tanyolaç’ın çok yönlü bir gazeteci olduğuna dikkat çekerek, “Necmi Tanyolaç, her zaman son derece şık ve bakımlıydı. Gazeteci olarak bizlere örnek bir ustaydı. Etrafına sevgi dağıtan bir başkandı. Çok yönlü biriydi spor telaşı içinde güzel öykü, deneme de yazardı. Necmi ağabeyin de Nezih ağabeyin de Cemiyet’in en güç zamanlarında ekonomik kaynak bulma çabaları oldu” diyerek iki ustayı minnetle andı.
 
Orhan Erinç ise Necmi Tanyolaç’ın mesleki dayanışmanın simgesi isimlerden olduğunu belirterek, “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Yönetim Kurulu’na 1973 yılında girdim. 19 yıl, Necmi ağabey ile çalışma olanağı buldum, meslek dayanışmasının önde gelen simgelerinden biriydi. Bayram Gazetesi düşmanlığı başladığında Necmi ağabey başta olmak üzere; hem yasaya aykırı gazetenin toplatılması hem de kamu davası açılması için önemli çabalar harcandı. İletişim Fakültesi öğrencilerine önerim Bayram Gazetesi’nin yasaklanması konusunda 1975-1992 yıllarına ait mahkeme kararlarını incelesinler” diyerek dayanışma için nasıl direndiklerini anlattı.
 
Spor yazarı Atilla Gökçe, “Necmi ağabey ile ben;  kişisel hayatımın, meslek hayatımın, sosyal hayatımın en parlak, en üretken, en heyecanlı, en kargaşalı, en eğlenceli günlerini yaşadım. Necmi ağabey benim hayatımda gördüğüm en heyecanlı gazeteciydi. Makine gibi hiç bitmek bilmeyen enerjisine hiçbirimizin enerjisi yetmezdi. Benim hayatımda önemli izler bıraktı. Bugün ben hala Çarşamba günleri yayınlanan ‘Tribün’ köşesinin sahibiyim. Bu köşeyi bana 1979 -1980 sezonunda Necmi Tanyolaç armağan etti. Onu mahçup etmemek için köşeyi her zaman en iyi şekilde doldurmaya çalıştım” diyerek ustayı minnet ve saygılarını sundu. Adının iletişim fakültelerinde yaşatılmasını diledi.
 
Necmi Tanyolaç’ın kızı Prof. Dr. Nedret Tanyolaç Öztokat’ta babasının tutku insanı olduğunu, “Mesleğe büyük bir tutkusu vardı, spor basınına büyük bir hizmet etmişti, meslek dayanışmasını çok önemsemişti. Balık tutkusu, doğa tutkusu bir de dost tutkusu vardı. O dönemin ilişkileri, dostlukları başkaydı” diyerek ailenin her zaman yanında olan cemiyete çok teşekkür etti.
Toplantıya katılan TGC Onur Kurulu Üyesi Orhan Ayhan ise, “Necmi ağabeyinin olağanüstü haber takipçiliği vardı” diyerek yazdıkları yazıları dikkatlice okuduğunu, düzelttiğini, haber heyecanını hiç yitirmediğini anılarla anlattı. Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç ustanın herkese moral verdiğini hatırlattı.
 
TGC Meslekte iz bırakanlar toplantılarıyla yaşayan ve kaybettiğimiz gazeteci ve yazarların dünya görüşlerini, eserlerini üyeleriyle paylaşmayı sürdürüyor: Bugüne kadar toplantılara konu olan gazeteci ve yazarlar arasında Doğan Nadi, Hrant Dink, İlhan Selçuk ve Turhan Selçuk, Oktay Akbal, Uğur Mumcu, Vasfiye Özkoçak’ta bulunuyor.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler