Sporda yılın olayları Mart-Nisan 2011

Türkiye'de özellikle voleybol açısından hareketli geçen Mart ve Nisan aylarında, ''Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun''un yürürlüğe girmesi de spor açısından önemli bir gelişme oldu.

Yayınlanma: 20.12.2011 - 10:10
Abone Ol google-news

Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom'un, İstanbul'da düzenlenen Voleybol Bayanlar Avrupa Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finali'nin final maçında Azerbaycan ekibi Rabita Bakü'yü 3-0 yenerek kupayı müzesine götürmesi ve Ankara'da düzenlenen Avrupa Yıldız Bayanlar Voleybol Şampiyonası'nda, finalde İtalya'yı 3-0 yenen Yıldız Milli Takım'ın, Türkiye'ye voleybol tarihinde milli takımlar düzeyindeki ilk Avrupa şampiyonluğunu getirmesi, voleybol açısından öne çıkan olaylar idi.

Yılın üçüncü ayında öne çıkan bir diğer önemli olay, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC), 2011 Kadın ve Spor Ödülü'nü Avrupa'dan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Yönetim Kurulu Üyesi Sema Kasapoğlu'na vermesi oldu. Kasapoğlu, bu ödüle 'Her kız spor yapmalı' parolası ile İstanbul Kireçburnu Spor Kulübü'nde temelini attığı kız çocuklarına futbol eğitimi veren ''Çim Filizleri'' projesi ve buna ilişkin çalışmaları nedeniyle değer bulundu.

Türkiye, Nisan ayında, Rusya'ya bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyetinin başkenti Kazan'da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası'nı 12 altın, 5 gümüş ve 11 bronz madalyayla tamamlayıp, takım halinde ikinci olarak önemli bir başarıya daha imza attı.

2011 yılının Mart ve Nisan aylarında yurtta ve dünyada yaşanan spor olaylarının kronolojisi şöyle:

MART

1 Mart:

-Basketbol ULEB Avrupa Kupası 2. Tur (K) Grubu 6. ve son maçında Galatasaray Cafe Crown, İspanya'nın Asefa Estudiantes takımına deplasmanda 71-69 yenildi ve kupaya veda etti.

3 Mart:
-Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), 2013'teki 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nın, Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılmasına karar verdi.

4 Mart:
-THY Avrupa Ligi'nde deplasmanda İspanya'nın Power Electronics Valencia takımına 82-68 yenilen Fenerbahçe Ülker, kupadan elendi.
-Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'nda dört sporcusu final koşan Türkiye, 1 gümüş, 1 bronz olmak üzere toplam 2 madalyayla şampiyonayı 12. sırada tamamladı. Milli atlet Kemal Koyuncu 1500 metrede Türkiye rekoru kırarak gümüş, Halil Akkaş da 3000 metrede bronz madalyanın sahibi oldu. Mert Gırmalegese (erkekler 3000 metre) ve Sultan Haydar (bayanlar 3000 metre) final koşan diğer Türk sporcular oldu. Madalya sıralamasında, Rusya 6 altın, 3 gümüş ve 6 bronz olmak üzere toplam 15 madalyayla ilk sırada yer aldı. Rusya'yı 11 madalyayla Fransa, 10 madalyayla Almanya takip etti.
-Teniste Davis Kupası Dünya Grubu 1. tur müsabakalarında Sırbistan, İsveç, Kazakistan, Arjantin, ABD, İspanya, Almanya ve Fransa çeyrek finale yükseldi.

13 Mart:
-Türkiye'nin, 2014 yılında düzenlenecek 17. FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yapacağı açıklandı.
-Arkas Spor, GM Capital Erkekler Avrupa Challenge Kupası finalinde İtalya'dan Lube Banca Marche takımına elenerek ikinci oldu.

14 Mart:
-Basketbolda Spor Toto'nun sponsorluğunda Gaziantep'te yapılan 19. Bayanlar Türkiye Kupası finalinde, Tarsus Belediye'yi 68-53 yenen Galatasaray Medical Park, tarihinde 8. kez kupanın sahibi oldu.
-A Bayan Milli Takımı, 2013 Avrupa Bayanlar Futbol Şampiyonası eleme turunda 2 Grup'ta Almanya, İspanya, İsviçre, Romanya ve Kazakistan ile eşleşti.
2007'de düzenlenen 9. Dünya Wushu Şampiyonası'nda Türkiye'ye tarihindeki ilk şampiyonluğu kazandıran Hüseyin Dündar, Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'de düzenlenen 5. Sanda Dünya Kupası müsabakalarında da altın madalyanın sahibi oldu.

15 Mart:
-İstanbul Büyükşehir Belediyespor Kulübü sporcusu Feyyaz Yazıcı, Avrupa Judo Birliği (EJU) gençler sıralamasında ilk sıraya yerleşti.

18 Mart:
-Spor Toto Süper Lig'de Galatasaray ile Fenerbahçe arasında yapılan derbide sarı-kırmızılı taraftarlar ''Bir stadyumda tezahürat ile ulaşılan en yüksek ses rekoru''nu kırarak Guiness Rekorlar Kitabı'na girdi.
-Veteran milli atlet Hikmet Kandeydi, Belçika'nın Gent şehrinde düzenlenen 8. Avrupa Veteranlar Salon Atletizm Şampiyonası'nda pentatlonda bronz madalya kazandı.

19 Mart:
-Türkiye, Antalya'nın Kemer ilçesinde düzenlenen 18. Nazım Canca Ümitler Avrupa Kupası Judo Turnuvası'nda birincilik, ikincilik ve üçüncülükleri elde etti.

20 Mart:
-Türkiye, Dünya Bilardo 3 Bant Takımlar Şampiyonası'nda 2. kez şampiyon oldu.
-Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom, İstanbul'da düzenlenen Voleybol Bayanlar Avrupa Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finali'nin son maçında Azerbaycan ekibi Rabita Bakü'yü 3-0 yenerek şampiyon oldu.
-Aroma Erkekler Voleybol 1. Ligi'nde 22. ve normal sezonun son hafta maçında kendi sahasında Maliye Milli Piyango'ya 3-1 mağlup olan Beşiktaş, ligden düştü.
-Milli ciritçi Fatih Avan, Avrupa Atmalar Kış Kupası'nda 80.19'luk derecesiyle 23 yaş altında Türkiye rekoru kırarak şampiyon oldu. Milli atlet Ercüment Olgundeniz, Avrupa Atmalar Kış Kupası'nda disk atmada en iyi kişisel derecesini yaparak şampiyon oldu.
-7. Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu'nda erkeklerde 1:04:27'lik derecesiyle Etiyopyalı Mergia Senteyahu, bayanlarda 1:11:37'lik derecesiyle Etiyopyalı Bayesa Atsede şampiyon oldu.

21 Mart:
-Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) 36. Olağan Kongresi'nin 2012'de İstanbul'da yapılacağı açıklandı.

22 Mart:
-Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Başkanı Michael Platini'nin, bu görevi bir dönem daha yürütmesine karar verildi.

24 Mart:
-Basketbolda, FIBA Erkekler EuroChallenge Kupası çeyrek final ikinci maçında Rusya'dan Saint Petersburg takımına 89-71 mağlup olan Pınar Karşıyaka, seride 2-0 geriye düşerek kupaya veda etti.

25 Mart:
-UEFA 21 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası Eleme Turu 7. Grup ilk maçında, Türkiye Ümit Milli Takımı, Liechtenstein'ı 6-1 mağlup etti.

29 Mart:
-2012 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri (A) Grubu'nda yer alan Türkiye, gruptaki 5. maçında Avusturya'yı 2-0 yenerek grubunda 3. sıraya yükseldi.

30 Mart:
-Türkiye, Almanya'nın Dortmund kentinde düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda serbest stilde Fatih Çakıroğlu ile altın, grekoromende Rıza Kayaalp ile gümüş ve Mustafa Sağlam ile bronz madalya kazandı.

31 Mart:
-Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 2011 Kadın ve Spor Ödülü'nü Avrupa'dan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Yönetim Kurulu Üyesi Sema Kasapoğlu'na verdi. Kasapoğlu, bu ödüle 'Her kız spor yapmalı' parolası ile İstanbul Kireçburnu Spor Kulübü'nde temelini attığı kız çocuklarına futbol eğitimi veren ''Çim Filizleri'' projesi ve buna ilişkin çalışmaları nedeniyle değer bulundu.

NİSAN

7 Nisan:
-Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), bayanlarda kayakla atlama, ski halfpipe ve biatlonda karışık bayrak yarışı ile artistik patinaj ve lugedeki takım müsabakalarını kış olimpiyat oyunlarına dahil etti.

11 Nisan:
-Türkiye, Rusya'nın Tver kentinde düzenlenen Avrupa Ümitler Judo Kupası'nda bayanlarda 3 altın, 1 gümüş, 4 bronz, erkeklerde de 1 bronz olmak üzere toplam 9 madalya kazandı. Türkiye, takım sıralamasında Rusya'nın ardından ikinci sırada yer aldı.
-Türkiye, Rusya'ya bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyetinin başkenti Kazan'da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası'nı 12 altın, 5 gümüş ve 11 bronz madalyayla tamamlayarak takım halinde ikinci oldu. Şampiyonada Rusya birinci, Polonya üçüncü sırada yer aldı.

14 Nisan:

-Basketbol Erkek Milli Takımlar Teknik Koordinatörü Bogdan Tanjevic'in Türk vatandaşlığı başvurusu kabul edildi.
-Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

16 Nisan:
-Basketbol Federasyonu Sportif Faaliyetler Direktörü Emin Balcı, İtalya'nın Treviso kentinde düzenlenen ULEB Avrupa Kupası Dörtlü Final organizasyonunda teknik komiser olarak görevlendirildi.
-Ankara'da düzenlenen Avrupa Yıldız Erkekler Voleybol Şampiyonası'nda Türkiye 8. sırada yer aldı. Sırbistan'ın birinci olduğu şampiyonada, Fransa ikinci, Rusya üçüncü sırada yer aldı.

17 Nisan:
-2011 sezonu Teledünya Bayanlar Türkiye Kupası'nı finalde Nilüfer Belediye'yi 3-0 mağlup eden Eczacıbaşı Vitra kazandı.
-Brezilya'daki Dünya Liselerarası Futbol Şampiyonası'nda mücadele eden İzmir KİPA 10. Yıl Anadolu Lisesi Slovenya'dan Gimnazija Siska'yı 3-2 yenerek üçüncü oldu. İzmit'ten Karşıyaka Koleji Bayan Futbol Takımı ise Almanya temsilcisine yenilerek dünya ikincisi oldu.
-Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi (TKBL) play-off final serisi 4. maçında ezeli rakibi Galatasaray Medical Park'ı uzatmada 91-86 yenen Fenerbahçe, seride durumu 3-1 yaparak, 2010-2011 sezonu şampiyonu oldu.
-24. Uluslararası Boğaziçi Karate Turnuvası'nda 3 altın, 4 gümüş, 12 bronz madalya kazanan Türkiye, genel sıralamada üçüncü sırada yer aldı. Mısır birinci, İtalya ise ikinci oldu.

19 Nisan:
-Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen Avrupa Badminton Şampiyonası'nda takımlar kategorisinde Almanya şampiyon oldu, Rusya ikinci, Ukrayna ve Danimarka ise üçüncü sırada yer aldı. Türkiye ise çeyrek finalde Rusya'ya 3-0 yenilerek, takım müsabakalarına veda etti.

21 Nisan:
-İstanbul'da düzenlenen Avrupa Büyükler Bireysel ve Takımlar Judo Şampiyonası'nda Türkiye, bayan takımıyla üçüncülük kupasını aldı, erkeklerde ise 73 kiloda mücadele eden Hasan Vanlıoğlu ile bronz madalya kazandı. Bayanlar takım müsabakalarında Fransa birincilik, Almanya ikincilik elde etti, Ukrayna ve Türkiye üçüncü oldu. Erkekler takım müsabakalarında birincilik kupasına Ukrayna ulaştı. Fransa'nın ikinci sırada yer aldığı şampiyonada, Gürcistan ile Almanya üçüncü sırada yer buldu. Bireysel müsabakalarda ise Fransa birinci, Rusya ikinci, Macaristan da üçüncü oldu.

24 Nisan:
-Aroma Erkekler Voleybol 1. Ligi play-off finali 3. maçında Arkasspor'u 3-0 yenerek seride durumu 3-0 yapan Fenerbahçe, 2010-2011 sezonu şampiyonu oldu.
-İstanbul-Alanya arasında yapılan ve 8 gün süren 47. Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Türkiye Bisiklet Turu'nu, Time Type 1 takımından Rus sporcu Alexander Efimkin kazandı. Turun ''en iyi sprinter''i Lampre takımından Alessandro Petacchi, ''en iyi tırmanıcı sporcusu'' Colombia takımından Luis Laverde oldu.

26 Nisan:
-Fenerbahçe Kulübü eski başkanlarından Güven Sazak vefat etti.

29 Nisan:
-Türkiye, Antalya'da düzenlenen Avrupa Muay Thai Şampiyonası'nı toplam 5 altın madalyayla tamamladı.

30 Nisan:
-Milli yüzücü Hazal Sarıkaya, Bosna Hersek'te düzenlenen Balkan Gençler Yüzme Şampiyonası'nda bayanlar 50 metre sırtüstünü 29.10'luk derecesiyle, Türkiye büyükler ve Balkan gençler rekorunu kırarak altın madalya kazandı.
-Ankara'da düzenlenen Avrupa Yıldız Bayanlar Voleybol Şampiyonası finalinde İtalya'yı 3-0 yenen Yıldız Milli Takım, Türkiye'ye voleybol tarihinde milli takımlar düzeyindeki ilk Avrupa şampiyonluğunu getirdi. İtalya'nın ikinci olduğu şampiyonada, Sırbistan üçüncü sırada yer aldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler