SSM'den sanatseverleri sevindirecek haber

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nin (SSM) dünyanın saygın müzelerinin yöneticileri ve akademisyenlerden oluşan Uluslararası Danışma Kurulu, halen ziyarete açık olan ''Efsane İstanbul: Bizantion'dan İstanbul'a-Bir Başkentin 8000 Yılı'' sergisinin enaz bir ay daha uzatılmasını istedi.

Yayınlanma: 14.06.2010 - 15:43
Abone Ol google-news

Müzeden yapılan açıklamaya göre, SSM Uluslararası Danışma Kurulu, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'nın başkanlığında toplandı.

Yılda bir kez düzenlenen toplantıda, müzenin vizyonu ve misyonu doğrultusunda gerçekleştirilecek uzun vadeli projeler ve uluslararası işbirlikleri ele alındı. Toplantıda SSM'nin, 2009-2010 döneminde hayata geçirdiği sergi ve etkinliklerin değerlendirilmesi ve yeni dönem planları yapıldı.

Uluslararası Danışma Kurulu toplantısının önemli konularından birisi de halen ziyarete açık bulunan ''Efsane İstanbul:Bizantion'dan İstanbul'a–Bir Başkentin 8000 Yılı'' sergisi oldu. Sergiyi gezen Uluslararası Danışma Kurulu üyelerinin ortak görüşü, serginin en az bir ay daha uzatılması gerektiği yönünde oldu.

New York Modern Sanatlar Müzesi (MoMA) Direktörü Dr. Glenn Lowry, serginin çok sürükleyici ve zekice hazırlanmış bir sergi olduğunu belirterek, ''Pek çok sürprizlerle dolu bir sergi, çok keyifli, mutlaka görülmeli'' dedi.

Harvard Üniversitesi Müzesi Müdürü Dr. Thomas Lentz ise, serginin sunum ve yorum açısından çok yüksek standartlar belirlediğini, Türkiye'deki müzeler için çıtayı yukarıya çektiğini kaydetti.

Londra Courtauld Sanat Enstitüsü Direktörü Dr. Deborah Swallow, serginin, İstanbul'un 8 bin yıllık tarihinin sanat eserleriyle dile gelmiş çok etkileyici bir kombinasyonu olduğunu belirterek, sergiyi İstanbul'daki herkesin mutlaka görmesi gerektiğini vurguladı.

Paris Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts Müdürü Prof. Dr. Henry-Claude, serginin büyüklüğü ve samimiliğinin insanı derinden etkilediğini belirterek, sergideki eserlerin seçimi ve tarihi bakış açısının ortaya konması açısından oluşan dengenin çok hoş olduğunu, sanat eserleri ile yerleştirmeleri arasındaki dengenin de oldukça etkileyici olduğunu aktardı.

Eski Paris Guimet Müzesi Direktörü Dr. Jean François Jarrige, sergiyi ''Çok etkileyici, olağanüstü bir sergi. Tarihi bir sergi olarak bir mihenk taşı'' şeklinde niteledi.

Eski New York Metropolitan Sanat Müzesi Uluslararası İlişkiler Yöneticisi Dr. Mahrukh Tarapor, Türkiye'nin zengin kültür mirasının bu yönünü keşfetmenin çok heyecan verici bir tecrübe olduğunu vurgulayarak, ''Dünya standartlarında herhangi bir müze böyle bir sergi ile mutlaka gurur duyardı'' ifadesini kullandı.

Berlin İslam Sanatları Müzesi Müdürü Dr. Stefan Weber de görüşünü ''Nihayet, İstanbul'un tarihi tüm aşamalarını kapsayacak şekilde sergileniyor. Böylesine uluslararası bir serginin eserlerinin tekrar bu şekilde bir araya getirilmesi çok zor bir olasılık. Eserlerin gerek estetik gerekse de sinografik sergilenmesi, tamamen enternasyonel standartlarla ölçülebilir'' sözleriyle dile getirdi.

Eski Londra Kraliyet Akademisi Sergiler Direktörü Norman Rosenthal, serginin, İstanbul'da yaşayan herkesin ziyaret etmesi gereken bir sergi olduğunu belirterek, ''Çünkü sergi hem buna değer hem de yaşadıkları şehirle sergi sonrası çok gurur duyacaklar'' dedi.

St. Petersburg Hermitage Müzesi Direktörü Prof. Dr. Mikhail Piotrovsky, böylesine zengin bir içeriğin sergilenmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek, ''2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleriyle de bu kadar örtüşmesi ayrıca çok etkili. Sakıp Sabancı Müzesi kendi başına bile İstanbul için büyük bir kültür etkinliğinin kendisidir. Bu sergi de gerek sanat yönünden, gerek tarih yönünden çok güzel sunulmuş titiz bir ekip çalışmasının ürünüdür'' ifadelerini kullandı.

Eski Berlin İslam Sanatları Müzesi Müdürü Prof. Dr. Claus-Peter Haase, serginin, İstanbul'un zengin ve kültürel tarihi açısından çok önemli bir yer tuttuğunu belirterek, ''Avrupa'nın kültür başkenti, dünya mirasındaki lider rolünü bu sergiyle gösteriyor'' dedi.
 

Sergi 4 Eylül'e kadar açık kalacak

SSM'de İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Sabancı Holding sponsorluğunda 5 Haziranda açılan ''Efsane İstanbul: Bizantion'dan İstanbul'a-Bir Başkentin 8000 Yılı'' başlıklı sergi, 4 Eylüle kadar görülebilecek.

Sergi, İstanbul'un, Marmaray Projesi kapsamındaki Yenikapı kazılarıyla daha da geriye giden 8000 yıllık eşsiz tarihini, 500'ü aşkın eserle gözler önüne seriyor.

Sergi, Bizantion'dan Nea Roma'ya, Constantinopolis'ten İstanbul'a; Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına başkentlik yapan kentin görkemli tarihine ışık tutarken, ticaret, hediye ve 4. Haçlı Seferi'nde olduğu gibi yağma yoluyla çeşitli ülkelere dağılmış hazineleri bir araya getiriyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler