SSM'den yeni bir sergi daha

Alman heykeltraş, ressam, öğretmen ve aynı zamanda Yeşiller Partisi'nin kurucu üyesi olarak tanınan Joseph Beuys ve öğrencilerinin eserleri, Sakıp Sabancı Müzesi'nde (SSM) sergilenmeye başladı.

SSM'den yeni bir sergi daha
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.09.2009 - 11:27

Sakıp Sabancı Müzesi ve Türkiye'de 100.yılını kutlayan Deutsche Bank'ın işbirliği ile İstanbul'da düzenlenen "Joseph Beuys ve Öğrencileri - Deutsche Bank Koleksiyonu'ndan Seçmeler" başlıklı sergi, 9 Eylül - 1 Kasım 2009 tarihleri arasında görülebilecek.

Küratörlüğünü Deutsche Bank Sanat Global Başkanı Friedhelm Hütte ve Sanat Eleştirmeni Ahu Antmen'in gerçekleştirdiği serginin basına tanıtım toplantısına, Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) Müdürü Nazan Ölçer ve Deutche Bank CEO'su Ersin Akyüz katıldı. Toplantıda konuşan SSM Müdürü Nazan Ölçer, 2007 yılında gerçekleştirilen "Habersiz Buluşma - Blind Date İstanbul" sergisinden sonra, dünyanın en geniş kapsamlı sanat koleksiyonlarından birine sahip olan Deutsche Bank ile SSM'nin tekrar işbirliği gerçekleştirdiğini söyledi. Serginde, Joseph Beuys ve öğrencilerinin çalışmalarını bir arada sunulduğunu belirten Ölçer, "Sanatçının 1960'lardan itibaren, çağdaş sanat ortamını nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor. Serginin 11. Uluslararası İstanbul Bienali ile aynı tarihte gerçekleştirilmesini ise tüm sanat severler için önemli bir fırsat olarak değerlendiriyorum" dedi.


Deutsche Bank Koleksiyonu 56 bin eserden oluşuyor

Deutsche Bank CEO'su Ersin Akyüz ise Deutsche Bank ile SSM müzesi arasındaki işbirliğinin devam etmesinden,özellikle de Joseph Beuys eserleri ile sergilere katkıda bulunmaktan memnun olduklarını dile getirdi. SSM'de sergilenen Joseph Beuys ve öğrencilerinin eserlerinin, Deutsche Bank Koleksiyonu'ndan seçme eserler olduğunu belirten Akyüz, Deutsche Bank'ın 56 bin parçadan oluşan sanat koleksiyonlarının çeşitli yerlerde sergilendiğini söyledi. Sanatçı Beuys'un, sanatın gerçek bir sosyal değişimi etkileyeceğine dair inancının, hem Deutsche Bank Koleksiyonu'nun başlangıcı olduğunu dile getiren Akyüz, şöyle dedi:

"Beuys'un ünlü denklemi, sanat eşittir sermaye. Bankanın, sanatın yalnızca bir yatırım olarak görülmemesi, sadece yöneticilerin katında sunulmayarak, bütün çalışanların, ziyaretçilerin ve halkın kültürel sarmayesini oluşturması konusundaki inancına da yansıdı. Deutche Bank'ın Frankfurt'daki ikiz kulelerinden birinin, üst katının 2008'deki renovasyona kadar Beuys'a adanması da sanatçının Deutsche Bank Koleksiyonu üzerindeki güçlü etkisini gösteriyor. Deutsche Bank, sanat işe yarar sloganı ile son 30 yıldır sanat eserlerini topluyor, ama asıl odaklandığı alan fikirlerin ve kavramların hemen ifade bulabildiği bir ortam olan kağıt üzerine yapılmış çalışmalar. Sergi, Beuys ve öğrencilerinin kağıt üzerindeki çalışmalarını birarada sunarak, bir arada Deutsche Bank Koleksiyonu'nun temelini,sanat eğitiminde yeni yollar bulma düşüncesini de gözler önüne seriyor."

Joseph Beuys hakkında bilgi veren Küratör Ahu Antmen ise serginin, Beuys'un eğitimci yönünün ortaya koyduğunu belirterek, "Beuys, en büyük yönünün eğitimciliği olduğunu söylüyor. 10 bini aşkın desen geliştirmiş. Bu desenleri çıkartırken, geleneksel boyalarla çalışmıyor. Endüstiryel, doğal toprak , tavşan kanı gibi malzemleri de kullanıyor. Yeşiller Partisi'nin kurucu üyeleri arasında da yer alan Beuys'un öğrencilerinin hepsi politik duyarlılığa sahip" dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler