Staj zorunlu ama eczane yok!

“Bu yıl iki bine yakın eczacı mezun olacak ve 612’si bakanlığın belirlediği şartlardaki eczanelerde çalışabilecek. Geri kalan 1400 kadar genç eczacıların nerelerde çalışacağı belirsiz"

Yayınlanma: 21.06.2018 - 22:45
Abone Ol google-news

Bu yıl mezun olacak yaklaşık 2 bin eczacılık fakültesi öğrencisi, mesleğe başlamadan önce yıllık cirosu 2.5 milyon TL ile 3 milyon 553 bin TL arasındaki bir eczanede, bir yıl boyunca “yardımcı eczacılık” yapıp ancak öyle bir eczane açabilecek. Ancak bu cirolara sahip eczane sayısının ülke genelinde yalnızca 612 olması, geri kalan mezunların ne yapacağı, nerelerde çalışacağı tartışmasını da beraberinde getirdi. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, devletin bu konuda bir çözüm bulması gerektiğini belirterek “Bu yıl iki bine yakın eczacı mezun olacak ve 612’si bakanlığın belirlediği şartlardaki eczanelerde çalışabilecek. Geri kalan 1400 kadar genç eczacıların nerelerde çalışacağı belirsiz’’ dedi.

Yardımcı eczacılık

Sarıalioğlu, 2012 yılında 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’da bazı değişikliklere gidildiğini ve 2013’ten itibaren eczacılık fakültesine başlayan ve bu yıl mezun olacak yeni eczacıların, eczacı olabilmesi için bir yıl yardımcı eczacılık yapması uygulamasının getirildiğini anlattı. Yasa değişikliğinden iki yıl sonra ise Sağlık Bakanlığı’nın bir rapor yayımladığını ve raporda eczacılık fakülteleriyle ilgili bazı uyarılarda bulunduğunu anımsatan Sarıalioğlu, “Bakanlık raporunda ‘Eczacılık fakültelerindeki öğrenci alımlarının mevcut haliyle devam etmesi durumunda hedef olan 31 bin 300 eczacıdan yaklaşık 9 bin daha fazlası oluşacak’ uyarısında bulundu. Yeni eczacılık fakültelerinin açılmamasını, mevcut kontenjanların da azaltılarak yürümesini öngörüyordu. Ancak bu uyarılar dikkate alınmıyor” diye konuştu. O zamanlar 27 olan eczacılık fakültesinin sayısının günümüzde 52’lere çıktığını da dile getiren Sarıalioğlu, şöyle devam etti: “AKP iktidara gelmeden önce eczacılık fakültesi sayısı 11’di. Bakanlık 4 yıl önceki raporunda yeni eczacılık fakülteleri açılmamalı derken, YÖK her gün yeni eczacılık fakülteleri açıyor. Öğretim üyesi olmayan eczacılık fakülteleri var. Bu yıl mezun olan eczacılık fakültesi öğrencileri tedirgin, belirsizlik ve kaos ile karşı karşıya. Devlet, yeni mezunlara eczane açabilmek için 1 yıl, bir eczacının yanında yardımcı eczacı olarak çalışması yani bir nevi zorunlu staj yapması gerektiğini söylüyor. Ancak bunu yapabileceği eczacıların sayısı da yetersiz. ”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon