SÜ Rektörü Okudan'ın tutuklanması

Konya'daki operasyon sonucu çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Süleyman Okudan'ın avukatları, Okudan'ın evinden çıkan para toplamının 300 bin dolar ve 200 bin Avro olduğunu, bu paranın, müvekkilleri tarafından YÖK Başkanlığı'na verilen 1 Şubat 2005 ve 23 Mayıs 2008 tarihli ''Mal Bildirim Beyannamelerinde'' yer aldığını söyledi.

SÜ Rektörü Okudan'ın tutuklanması
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.12.2008 - 10:47

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan'ın avukatları Necip Akkurt ve Nezih Dağdeviren tarafından yapılan yazılı açıklamada, Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen operasyonda ''gizlilik kararı'' nedeniyle teferruatı hakkında bilgi verebilme yetkilerinin hukuken mümkün olmadığı için Okudan aleyhine yürütülen soruşturmanın özellikle evrensel hukuka uygun olup olmadığının tartışmasını, gizlilik kararı kalkmasından veya iddianamenin hazırlanmasından sonraya bırakma zorunluluklarını kamuoyunun takdirine sunduklarını ifade etti.

Açıklamada, adli kolluk, Cumhuriyet Savcılığı ve Sorgu Mahkemesi tarafından yapılan sorgulamalar sırasında, şüpheli müdafii olarak kendileri gizlilik kararına titizlikle uymalarına rağmen, gizli kalması gereken her bilginin basın ve medyada yer aldığı, neticede Okudan'ın insafsız iddia ve suçlamalarla kamuoyu nezdinde adete peşinen mahkum edilerek küçük düşürüldüğü öne sürüldü.

'Okudan, variyetli bir ailenin mensubudur'

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:''Henüz iddianamesi ortada olmayan ve gizlilik kararı dahi 'gizlidir' gerekçesi ile savunma makamına teslim edilmeyen bir soruşturma dosyası ile ilgili yapılan haberler nedeniyle 'masumiyet karinesi', 'suçluluğu ispat edilene kadar herkes suçsuzdur', 'kimseye suçlu gibi davranılamaz' ilkelerinin yerle bir olmasına sebebiyet verilmiştir. Kamuoyunun bilmesi gerekir ki, Okudan'ın evinden çıkan para toplamı 300 bin dolar ve 200 bin Avro'dur. Bu para, Okudan tarafından YÖK Başkanlığı'na verilen 1 Şubat 2005 ve 23 Mayıs 2008 tarihli 'Mal Bildirim Beyannamelerinde' mevcuttur. Dolayısıyla bu paranın haksız edinildiği ve rüşvet olduğu şeklinde basında çıkan haberlerin hiçbirisi doğru değildir.''

Okudan'ın variyetli bir ailenin mensubu olduğu vurgulanan açıklama, şöyle devam etti:
''Okudan, aileden kalma önemli bir servete sahiptir. Mal varlığına ilişkin tüm bilgiler devletin kayıt ve belgeleri ile tesvik edilebilir bulunmaktadır. Yasalar gereği hizmet ve alımlarını ihale yöntemiyle yapmak zorunda kalan SÜ'nün yaklaşık 20 yıldır ihalelerine iştirak ederek verdiği uygun tekliflerle yüklenicisi olan bir firma ile ilgili (ki bu firma ülkenin pek çok vilayetinde aynı şekilde çalışmaktadır) yürütülen soruşturmada, sadece görevi gereği bu kişilerle kurmak zorunda olduğu iletişime dayanarak 'örgüte üye olmak' isnadı ile suçlanan müvekkil hakkında henüz bir yargı kararı olmadığı halde, kamuoyunu bilgilendirme ve aydınlatma amacını aşan haberlerle doğan mağduriyeti yargı kararı ile suçsuzluğu kesinleşse dahi ortadan kaldırabilecek midir?''

Konya ile birlikte 8 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonda, çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve ihaleye fesat karıştırmakla suçlanan 34 kişi gözaltına alınmıştı. Operasyon kapsamında gözaltına alınan ve Adana'ya getirilen 30 kişiden, aralarında rektör Okudan'ın da bulunduğu 17 kişi tutuklanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler