Su tarifelerindeki kâr sınırı Anayasa Mahkemesi'nde

Tüketici Hakları Derneği'nin daha önce su tarifelerinin belirlenmesinde "yüzde 10'dan aşağı olmayacak nispetinde kâr oranı esas alınır" hükmünün iptali ve Anayasa'ya aykırılığı nedeniyle açtığı dava sonucunda Ankara 1. İdare Mahkemesi, İSKİ yasasındaki söz konusu hükmün Anayasa'ya aykırılığı savından hareketle ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına oybirliği ile karar verdi.

Su tarifelerindeki kâr sınırı Anayasa Mahkemesi'nde
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.12.2010 - 12:18

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar yazılı bir açıklama yaparak, "2560 Sayılı İstanbul Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş Yasası'nın 23.maddesinde yer alan ve tüm büyükşehir belediyeleri tarafından hazırlanacak olan su tarifelerinin belirlenmesinde 'yüzde 10'dan aşağı olmayacak nispetinde kar oranı esas alınır' hükmünün iptali ve Anayasa'ya aykırılığı nedeniyle Derneğimiz tarafından dava açılmıştı. Derneğimizin açtığı dava sonucunda, Ankara 1.İdare Mahkemesi, İSKİ Yasasındaki söz konusu hükmün Anayasa'ya aykırılığı savından hareketle ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurulmasına oybirliği ile karar verdi" dedi.
 

'Temel ilkelerden biri belirliliktir'

Ankara 1.İdare Mahkemesinin verdiği kararda, T.C. Anayasa'sının 2.maddesinde yer alan hukuk devletinin temel ilkelerinden birinin "belirlilik" olduğu ifade edilerek, "Oysa, 2560 Sayılı, kısa adıyla İSKİ Yasası tarafından kar oranının 'Azami' olarak ne miktarda olması gerektiğine yönelik bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Hukuk devletinin zorunlu bir unsuru yasaların belirli olması ilkesidir" denildi. Kararda belirlilik ilkesinin hukuki güvenlik ilkesinin doğal bir sonucu olduğu ifade edilerek, "Buna göre, söz konusu yasada belirlenecek olan tarifede kar oranının azami olarak ne nispette olması gerektiğine yer verilmemiş olması ve en az yüzde 10'dan aşağı olmayacak şeklinde bir düzenlemeye gidilmiş olması idarelere geniş, sınırsız ve ölçüsüz bir takdir yetkisi vermek sonucunu doğurmuştur. Ayrıca, idarelerin söz konusu su tarifelerindeki kar oranlarını belirlerken hangi ölçütleri esas alacakları açık, belirgin ve somut olarak Yasa'da yer almamıştır" ifadelerine yer verildi.
 

'Yasa kuralı belirli ve öngörülebilir değil'

Yasa kuralının bu anlamda belirli ve öngörülebilir olmadığının ifade edildiği açıklamada, "Dolayısıyla da Anayasa'nın 2.maddesinde yer alan 'Hukuk devleti' ilkesine aykırılık oluşmaktadır. Ankara 1.İdare Mahkemesi, bu gerekçelerle 2560 Sayılı İSKİ Genel Müdürlüğü Kuruluş Yasa'sının 23.maddesinde yer alan 'yüzde 10'dan aşağı olmayacak nispetinde kar oranı esas alınır' tümcesinin Anayasa'nın 2.maddesine aykırı olduğu kanaatine varıldığından, Anayasanın 152. ve 2949 Sayılı Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun 28.maddesi uyarınca söz konusu ibarenin iptali istemiyle itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesine başvurulmasına ve uyuşmazlığın çözümünün Anayasa Mahkemesi kararına kadar Anayasa'nın 152.maddesi uyarınca geri bırakılmasına 11 Kasım 2010 tarihinde oybirliği ile karar vermiştir" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler