Sultaniye üzümlerine"cinsel çekici tuzaklı" koruma
Manisa ilinde üretilen dünyaca ünlü Sultaniye üzümleri, meyve tanelerinin çürümesine yol açan başlıca zararlısı ''Salkım güvesi'' adı verilen bir kelebek türüne karşı, bağlara erkek kelebekler için kurulan ''cinsel çekici tuzaklarla'' korunuyor.
Sultaniye üzümlerinin yetiştirildiği önde gelen merkezlerden biri olan Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde, her yıl mart ayından eylül ayına kadar devam eden hasat mevsiminde üzüm bağlarına, üzüm tanelerinin çürümesine yol açan ''Salkım güvesi''ne karşı, halk arasında ''cinsel tuzak'' olarak adlandırılan ''Eşeysel Çekici Tuzaklar'' kuruluyor.
Manisa İl Tarım Müdürü Ömer Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sultaniye üzümlerinin yetiştirildiği bağlarda, kaliteli ve verimli üretim için zararlılarla doğru ve zamanında mücadelenin büyük önem taşıdığını ifade etti.
''Salkım güvesi'' olarak adlandırılan kelebek türünün, sultaniye üzümlerinin gelişiminde başlıca zararlılar arasında yer aldığını ve bu zararlının salkım üzerine bırakılan yumurtalarından çıkan larvaların, üzüm tanesi üzerinde kaldığı süre içerisinde çürümeye yol açtığını belirten Çelik, bu zararlıya karşı bağlarda her yıl 3-4 defa ilaçlama yapılması gerektiğini söyledi.
İlaçlama için erkek kelebeklere tuzak kuruluyor
Çelik, larvanın ürüne zarar vermemesi için ilaçlama zamanının çok hassas şekilde tayin edilmesi gerektiğini ifade ederek, bunu da çiftleşme dönemini belirlemek için bağlara kurdukları dişi Salkım güvesi kelebeğinin kokusunu yayan tuzaklarla yaptıklarını kaydetti.
Her yıl Mart ayının ortalarından itibaren İl ve İlçe Tarım müdürlükleri bitki koruma şubesindeki görevli ziraat mühendislerince önceden belirlenen bazı bağlara bu tuzakların kurulduğunu ve tuzakların her pazartesi ve perşembe günleri olmak üzere haftada iki gün kontrol edildiğini dile getiren Çelik, tuzakların işleyişini şöyle anlattı:
''Bağlara kurduğumuz bu tuzaklardaki kapsüller çevreye dişi kelebek kokusu salgılıyor. Bu kokuyu alan erkek kelebekler de çiftleşmek için tuzağa gelince burada tuzağın tabanına yapışıp kalıyor. Ziraat mühendislerinin tuzaklarda yaptıkları sayımlarda, kelebek sayısının belli bir miktarın üzerinde olduğu tespit edilince kelebeklerin çiftçileşme döneminde oldukları anlaşılıyor ve bağda çiftleşmeden kaynaklanan yumurta kontrolleri yapılıyor. Bağda kelebek yumurtası görüldüğü andan itibaren takibe başlanıp, 3-4 gün içinde yumurtadan çıkan larvaların, yumurtadan çıkmasına bir gün kala çiftçilere bağlarına ilaç atması için ilan veriliyor.''
Çelik, bu sayede larvaların yumurtadan çıkar çıkmaz yok edilmeleri sağlanarak, larvanınyetişkin kelebeğe dönüşünceye kadar üzüm tanesi üzerinde kaldığı sürede buradan beslenerek üzüm tanelerinin çürümesine yol açmasının önlenmiş olduğunu söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza