Sümela Manastırı'nda ayin gerginliği

Sümela Manastırı girişinde ayin yapmak isteyen Rus ve Yunan turistlere Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer, yasal olmadığı gerekçesiyle izin vermedi.

Yayınlanma: 15.08.2009 - 13:14
Abone Ol google-news

Deniz ve hava yoluyla Trabzon'a gelerek, Sümela Manastırı girişinde gruplar halinde ayin yapmak isteyen Rus ve Yunanistanlı turistlere, Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer, yasal olmadığı gerekçesiyle müdahale etti. Selanik Valisi ve bir Rus milletvekilinin de aralarında bulunduğu grup ile Yılmazer arasındaki kısa süreli arbede, görevlilerin araya girmesiyle yatıştırıldı.

Meryem Ana Yortusu kutlamaları kapsamında, hava deniz ve kara yolu ile Yunanistanlı ve Rus yaklaşık 1000 kişi, sabah saatlerinde Trabzon'a geldi. Havalimanına gelen turistleri taşıyacak otobüslerin bazılarına, turist taşıma belgeleri olmadığı için izin verilmezken, bunların yerine başka otobüsler tahsis edilerek, turistler Maçka ilçesindeki Sümele Manastırı'na götürüldü.

Tesislerde bir araya gelen turistler, bir süre kemençe eşliğinde horon oynayıp ve şarkılar söyledikten sonra, gruplar halinde Sümela Manastırı'na çıktılar. Manastır girişinde yaktıkları mumları duvar diplerini koymak isteyenlere görevliler izin vermezken, bırakılan mumlar, su dökülerek söndürüldü. Bunun üzerin turistler, yaktıkları mumları yere bırakmayarak, ellerinde tuttular.

Kısa bir süre sonra manastır girişine gelen Selanik Valisi Panayotis Psomyadis ile Rus milletvekili İvan Savvidi, Meryem ve İsa'nın resmedildiği bakır işlemeli bir objeyi önlerini alarak, özel kıyafetli din adamı eşliğinde dua ve ilahi okumaya başladılar.
 

Müzeler Müdürü uyardı

Bu sırada gelen Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer, Meryem ve İsa resminin bulunduğu objenin önündeki duvar üstüne konulan büyükçe mumu söndürdükten sonra, grubu burada ayin yapmamaları konusunda uyardı.

Yılmazer, kendisini zor durumda bırakmamalarını isteyerek, şu konuşmayı yaptı: ''Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre burada dini tören yapamazsınız. Burada tören yapılamaz. Burada Türkiye Cumhuriyeti yasaları geçerli. Kolluk kuvvetlerini devreye sokmak zorunda bırakmayın beni. Sizin ülkenizde yasalara uymasak nasıl tepki verirsiniz? Neden bunları yapıyorsunuz? Bu ülkede ibadete açık kiliseler var aşağıda, Trabzon'da. Burada fotoğraf çekinmek demek, biz burada tören yaptık demek. Bulunan alanda taş düşme tehlikesi var. Ören yeri bu kadar insanı taşıyacak kapasitede değil. Sümela ibadete açık değildir. Bizim yasalarımıza saygılı olmanız gerekir. Burada yasaları hiçe sayıyorsunuz.''

Yılmazer'in konuşması sırasında Rus ve Yunan turistler, dinlemeyerek, dua ve ilahiler okumaya devam ettiler. Bunun üzerine bulunduğu yerden, biraz daha üst kısma çıkan Yılmazer, dua ve ilahileri bitirmeleri için gruptakilere müdahale etti. Müdahale üzerine Yılmazer ile çevresindekiler arasında kısa süreli arbede yaşandı. Görevlilerin müdahalesiyle, olay yatıştırıldı. Turistler de, ilahi söylemeyi sonlandırdı.


Trabzon Valisi Kızılcık

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Sümela Manastırı'ndaki ayin tartışmasına ilişkin olarak, başvuruları üzerine burada ayin yapılamayacağının turist grubuna daha önce bildirildiğini söyledi.

Kızılcık, yaptığı açıklamada, bugün Yunanistan, Rusya ve Gürcistan'dan misafirlerinin olduğunu belirterek, ''Kendileri 10 gün önce bize müracaat ederek Sümela'da ayin yapmak istediklerini söylediler. Sümela Manastırı'nın müze ve ören yeri statüsünde olduğundan dolayı burada ayin yapılamayacağını yazılı olarak kendilerine bildirmiştik'' dedi.

Rusya'nın Trabzon başkonsolosu ile yaptıkları görüşmede de gelecek turistlerin misafirleri olduğunu ve güvenli bir şekilde turist olarak gezilerini gerçekleştirebileceklerini ifade ettiklerini kaydeden Kızılcık, şunları söyledi:
''Bugün bir program çerçevesinde hava deniz ve kara yolu ile bin 200 civarında turist geldi. Biz de kendilerini güvenli bir şekilde alıp ziyaretlerini gerçekleştirmelerini sağladık. Tabi müze ziyareti çıkışında bazı misafirlerimiz ayin yapmak istedi. Müze müdürümüz onlara refakat ettiği için kendilerine bunun uygun olmadığını bildirdi. Bunun üzerine onlar da ayin yapmaktan vazgeçtiler. Huzurlu bir şekilde seyahatlerini tamamladılar.''

Bölgede halen 200 civarında turist bulunduğunu belirten Kızılcık, ''Onlar da ayrılacaklar. Kendilerinin bizden herhangi bir şikayetleri söz konusu değil'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler